Spiritualiteit

Hoe kleuren je kunnen beïnvloeden

Door Redactie
Hoe kleuren je kunnen beïnvloeden

Minder stress, meer genieten – een recept voor een goed leven. Maar hoe doe je dat? Het Zweedse echtpaar Mats en Susan Billmark schreef Leva, een handboek om er meteen mee te starten. Vanuit hun achtergrond als mindfulnesstrainers lopen ze dagelijkse situaties en onderwerpen langs zodat je stap voor stap en simpel het leven krijgt waar jij van droomt. Wij mogen een fragment delen over de invloed van kleuren op je emoties en humeur.

Kleuren mooi vinden

We weten vaak welke kleuren we mooi vinden en welke niet. Weinig mensen denken echter na over hoe kleuren ons beïnvloeden. In de natuur hebben kleuren altijd een betekenis. Planten die insecten moeten lokken om voort te leven, hebben vaak heel felle kleuren.

De meest geliefde kleur op aarde is blauw. Dat komt waarschijnlijk doordat alle mensen er iets mee hebben, aangezien de lucht blauw is. Onze mond is rood om de hormonen en onze seksuele lust te stimuleren.

Al in 2000 voor Christus gebruikte men in India kleuren als therapie. Ook de Egyptenaren gebruikten kleuren al vroeg met een therapeutisch doel.

De geheime kracht van kleuren

In zijn boek De geheime kracht van kleuren schrijft Karl Ryberg, architect en psycholoog, het volgende:

“Er zijn veel medische experimenten en observaties gedaan om te achterhalen welke effecten kleur en licht op het organisme hebben. Over het geheel genomen lijken ze aanzienlijke invloed te hebben op de homeostase of het lichamelijke evenwicht. Gekleurd licht heeft talrijke fysiologische effecten, afhankelijk van frequentie en kleurstelling. Veel van deze effecten treden ook op als de proefpersoon het licht of de kleur niet met de ogen waarneemt. Licht activeert onder andere de hypofyse en de pijnappelklier, die op hun beurt hormonen naar de rest van het organisme sturen. Het is de moeite waard hierbij stil te staan, aangezien het laat zien dat het lichaam als geheel een lichtreceptor is, met een primitieve vorm van totaal zicht dat lijkt op dat van larven en wormen.

Sommige van deze lichtexperimenten voert de natuur zelf uit: op extreem noordelijke breedtegraden blijft de menstruatie van Groenlandse vrouwen in de donkerste wintermaanden geheel uit, met als gevolg tijdelijke steriliteit. In contrast daarmee is vastgesteld dat de vrouwen in de tropen het hele jaar door zeer vruchtbaar zijn, ondanks ontberingen en voedseltekort.”

Vibraties

Kleuren bevatten vibraties. Hoe sterker de kleur, des te krachtiger de vibraties. Door deze vibraties nemen we het licht niet alleen met onze ogen waar, maar ook met onze huid! Blinden kunnen dan ook kleur waarnemen.

Gevoelens, gedachten, bloeddruk, lichaamstemperatuur, ademhaling en het immuunsysteem worden allemaal beïnvloed door kleuren.

Gekleurd licht is helend. Blauw licht wordt bijvoorbeeld over de hele wereld gebruikt voor zuigelingen die met geelzucht geboren worden! Gebruik kleuren dus om je welbevinden te stimuleren.

Hieronder geven we wat informatie over de manier waarop kleuren je beïnvloeden en hoe ze worden ervaren.

Rood

Zorgt dat we meer adrenaline aanmaken, en beïnvloedt op die manier het zenuwstelsel. De bloeddruk en bloedsuikerspiegel gaan omhoog, de ademhaling wordt sneller. De geslachtshormonen worden geactiveerd en de spiersterkte neemt toe. Rood is de kleur van bloed en vuur. We voelen warmte, wat resulteert in enthousiasme en activiteit. Rood wordt geassocieerd met liefde, passie, begeerte, energie, oorlog, gevaar, kracht, en besluitvaardigheid. Daarom ervaren sommige mensen de kleur als verontrustend en stressvol.

Blauw

Beïnvloedt het zenuwstelsel juist op een tegenovergestelde manier. De bijnierschors scheidt cortison af, de ademhaling gaat trager en de adrenalineproductie neemt af. Blauw verhoogt het zuurstofgehalte van het lichaam, vermindert de hormonale activiteit en remt ontstekingen. We ervaren blauw als rustgevend maar ook een beetje deprimerend. Het is een geschikte kleur voor een ruim te met hyperactieve kinderen. Blauw wordt geassocieerd met bewustzijn, intellect, betrouwbaarheid en toewijding. Donkerblauw wordt geassocieerd met macht en geld.

Geel

Blijkt het alertheidsniveau te verhogen en is mentaal stimulerend, aangezien het de kleur van de zon is. Geel staat voor optimisme, verlichting, vreugde, geluk, intellect en energie. Mensen met lees- en schrijfproblemen blijken beter te presteren in een ruimte met gele wanden of als een tekst op een gele ondergrond wordt gelegd. Geel is een instabiele en spontane kleur.

Groen

Wordt beschouwd als een tamelijk neutrale kleur die kalmerend en rustgevend werkt. Over het algemeen ervaren mensen groen als een aangename kleur die wordt geassocieerd met harmonie, jeugd en frisheid. Groen stimuleert ontwikkeling, groei, vruchtbaarheid, stabiliteit en doorzettingsvermogen en helpt je je te concentreren. Groen geeft een gevoel van veiligheid.

Oranje

Versnelt de bloedcirculatie en wordt geassocieerd met zowel sterke negatieve als sterke positieve gevoelens. Oranje representeert enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, besluitvaardigheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie. Oranje vergroot de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Binnen het christendom staat oranje voor vraatzucht.

Paars

Combineert de stabiliteit van het koude blauw met de energie van het warme rood. Paars wordt geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, mysteries, magie, kracht, adel, luxe en ambitie. De kleur werkt inspirerend en verhoogt de creativiteit.

Roze

Is een zwakkere variant van wat rood tot stand brengt en waarmee rood wordt geassocieerd. Het symboliseert liefde en tederheid, maar geen passie! Roze werkt stimulerend op meisjes en rustgevend voor jongens.

Bruin

Straalt stabiliteit, betrouwbaarheid en toegankelijkheid uit. De kleur staat voor masculine eigenschappen. Bruin is de kleur van de aarde, onze oorsprong. Het wordt geassocieerd met alles wat natuurlijk en organisch is. We ervaren bruin soms als vies.

Zwart

Slokt energie op en wordt ervaren als verstild, stil en zwaar. Het wordt wel geassocieerd met kracht, autoriteit, elegantie, dood, het kwaad en mysteries. Zwart wordt beschouwd als een uitgesproken formele en prestigieuze kleur. Door te veel zwart voelen mensen zich soms neerslachtig en onprettig. Zwart kan voorwerpen accentueren in een contrast en kan in kleine doses voor spanning en dynamiek zorgen.

Wit

Wordt geassocieerd met licht, goedheid, vrede, onschuld, puurheid, neutraliteit, eenvoud en zekerheid. Wit is de kleur die andere kleuren sterker doet uitkomen. Veel mensen ervaren te grote hoeveelheden wit als kil en steriel.

Grijs

Is de kleur van intellect, kennis en wijsheid. Het is voornaam, conservatief en staat voor autoriteit. Grijs is beheerst en bijna onmerkbaar en wordt beschouwd als de kleur van het compromis. De kleur wordt geassocieerd met zelfbeheersing en onafhankelijkheid.

Kleuren symboliseren in verschillende landen en culturen verschillende dingen. Rondom Kerst, als het koud is, hebben we sterk de behoefte om onze huizen rood te versieren en zo een warmere, knussere sfeer te creëren. We gebruiken graag blauw, groen en wit om onze badkamer in te richten, aangezien we die kleuren als fris en schoon ervaren. Als we naar onze gevoelens durven luisteren, weten we intuïtief balans te vinden. Het is geen toeval dat banken blauw in hun logo gebruiken en dat mannen vaak een donkerblauw pak kiezen. Het is makkelijk te begrijpen waarom brandweerauto’s rood zijn. We worden voortdurend bewust en onbewust beïnvloed door kleuren.

Donkere kleuren verkleinen en lichte kleuren vergroten. Donkere kleuren worden ervaren als zwaar en lichte kleuren als luchtiger. Met die kennis kun je van alles en nog wat naar eigen inzicht veranderen en creëren. Dit is een fragment uit Leva van Susan en Mats Billmark.

Het geheime leven van kleuren

Het geheime leven van kleuren

Het geheime leven van kleuren is een levendige geschiedenis van kleuren en de onvergetelijke verhalen die erachter schuilgaan. Het geeft een geheel nieuwe blik op onze geschiedenis en cultuur; na het lezen van dit boek zal kijken naar kleur nooit meer hetzelfde zijn.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reactie
  1. Rob 17 juli 2020 - 07:55
    Reply

    Erg interessant

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?