Spiritualiteit

Latifa-Prayer: blijf bij jezelf en maak een bedding voor je ziel

Door Susan Vroemen
Latifa-Prayer: blijf bij jezelf en maak een bedding voor je ziel

Vannacht droomde ik dat ik kleuren niet meer helder kon zien en tonen niet meer goed kon onderscheiden. Eenmaal wakker en in de douche denk ik na over mijn toch wat vreemde droom. Waar ben ik mee bezig, hoe past dit?

Ik probeer steeds beter bij mezelf te blijven in de ontmoeting en waar te nemen wat er in het contact met mij gebeurt. Waarnemen wat dat met mij doet, zodat ik een oprechte reactie vanuit mijn diepste zelf terug kan geven. Ik merk hoe gemakkelijk ik bij mezelf weg ga. Terwijl ik dit allemaal overdenk schiet me een oud gebed te binnen, wat ik jaren geleden dagelijks beoefende. Het hielp me toen enorm om in de ontmoeting vanuit mezelf te blijven waarnemen. Ik begrijp nu de boodschap van mijn droom. Het is weer tijd voor het Latifa-gebed.

De Latifa-Prayer of het Latifa-gebed komt oorspronkelijk uit de soefitraditie*. Het schudt je waarneming wakker en zet die op scherp én helpt je om bij jezelf te blijven in het waarnemen.

Innerlijke waarneming

De Latifa zijn de organen van de innerlijke waarneming. Het gebed brengt je terug naar je eigen waarneming. Of dat nu in je eigen dagelijkse meditatiebeoefening is of in de ontmoeting met een ander.

Zien, horen, proeven, ruiken en tast zijn onze zintuigen. Hiermee nemen we de wereld waar. De Latifa zijn eigenlijk je innerlijke zintuigen. Hiermee voel je hoe jij van binnen resoneert met wat er in de buitenwereld, in de ontmoeting met een ander mens gebeurt. Door je innerlijke tastorganen, de organen van de innerlijke en energetische waarneming, goed te ontwikkelen, maak je een bedding voor je ziel. Je ziel kan dan beter met jou in contact treden en door jou heen werken. Het gebed je verbindt met je ware essentie, met je ziel of het goddelijke in jou.

De latifa in je lichaam

De Latifa hebben een specifieke locatie in je lichaam. Je lichaam is dan ook een belangrijk instrument om waar te nemen. In het gebed is niet alleen je ademhaling erg belangrijk maar ook met je aandacht in je lichaam blijven. Dit wordt gestimuleerd door de combinatie van woorden met handopleggingen op je lijf.

Verbindende adem

In dit hele proces is je ademhaling bijzonder belangrijk. Op de ademhaling keer je in de ontmoeting met een ander steeds weer terug naar jezelf. Het is zo gemakkelijk om jezelf te verliezen! Je adem brengt je weer terug. Begin met een ademhaling waarbij je vier tellen door je neus inademt en zes tellen door de mond uit, en ontspan daar steeds dieper in. Wanneer je adem lekker stroomt en je je door de stroom opgenomen voelt, kun je starten met de Latifa-Prayer.

Handopleggingen

In dit gebed leidt de linkerhand je rechterhand. De rechterhand staat voor het doen en handelen in de wereld. De linkerhand staat voor ontvangen. De linkerhand pakt letterlijk steeds de rechterhand op en verplaatst deze op je lichaam.

De handopleggingen worden begeleid door specifieke bewoordingen. Dit zijn zeven zinnetjes, over het menselijk bestaan:

 • Ik besta
 • Ik verlang
 • Ik hoop
 • Ik vertrouw
 • Ik laat los
 • Ik heb lief
 • Ik ben er klaar voor

Steeds nadat je een zinnetje hebt uitgesproken, adem je de woorden helemaal in. Je neemt ze mee naar binnen naar je kern. Vervolgens blijf je daar bij. Kijk wat er opkomt. Beelden, woorden, vragen aan jezelf. Als er vragen opkomen, formuleer dan jouw antwoord. Als je het gebed vaker doet, zal dit steeds veranderen. Dat is niet erg, het is niet belangrijk dat je in je antwoord ‘de waarheid’ formuleert, maar dat je contact krijgt met die waarnemingsstroom waar de vragen uit voort komen en je daar bewust van wordt.

Het gebed

 1. Als eerste plaats je met je linkerhand je rechterhand op je linkerflank. Hierbij spreek je (hardop) de woorden uit: Ik besta.
 2. Breng met je linkerhand je rechterhand op je rechterflank. Spreek hierbij de woorden: Ik verlang.
 3. Leg je rechterhand ter hoogte van de bovenste helft van je linkerlong. Zeg hierbij: Ik hoop. Het maakt niet uit hoe dingen in je leven misschien verkeerd gelopen zijn voor jou, er is altijd hoop op beter. Hoop geeft de kracht om door te gaan.
 4. Leg je rechterhand op de bovenste helft van je rechterlong. Hierbij zeg je de woorden: Ik vertrouw. Je mag er op vertrouwen dat jij er bent om jouw specifieke toon in de wereld te brengen.
 5. Plaats je rechterhand op je keelgebied. Gebruik de woorden: Ik laat los. Het gaat om jouw waarneming, jouw waarheid. Al het andere laat je los.
 6. Leg je rechterhand op je borstbeen met de woorden: Ik heb lief. Pure, zuivere hartstocht is wat een ziel alleen als mens ervaren kan en alleen al een reden om de aardegang te maken. Hier zit ook alles waar je dankbaar voor bent in het leven.
 7. Je sluit het gebed af door je rechterhand vlak boven je navel neer te leggen. Je legt je linkerhand op je rechterhand terwijl je de woorden zegt: ik ben er klaar voor. Hiermee ga je terug de wereld in, met je waarnemingszintuigen ‘aan’. Zo kun je de ervaringen van het leven van alle dag volledig tot je nemen en jouw antwoord geven.

* Het soefisme is het pad van liefde. Als spiritueel mens zoek je de verbinding met God en dat gaat via de vereenzelviging met je eigen ziel. In de gedichten van de soefidichter Hafiz gaat het over de lover (de mens die zijn ziel zoekt) en de Beloved (God) die uiteindelijk in ons hart gevonden wordt.

Boekentip: Ongetemde wijsheid

Boekentip: Ongetemde wijsheid

Wil jij meer leren waarnemen in de ontmoeting zodat je nog beter op jezelf af kunt stemmen, en de route van je hart kunt volgen? Dan zijn de oefeningen en inzichten uit Ongetemde wijsheid wellicht iets voor jou.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Susan Vroemen
Susan Vroemen

Ik werk vanuit de levenslooppsychologie: een richting binnen de psychologie, die ervan uitgaat dat wij mensen ons hele leven blijven groeien en ontwikkelen. Met mij werken betekent leren hoe het leven je heeft gevormd, en (weer) leren vertrouwen op je hart en intuïtie, én je instinct. Ik geef workshops, verzorg een jaartraject en individuele sessies. www.susanvroemen.nl

Reactie
 1. Elsemieke 27 maart 2020 - 14:36
  Reply

  Dank!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?