Bewustzijn

Non-dualiteit: het ego ontmaskeren

Door redacteur
Non-dualiteit: het ego ontmaskeren

Tegenwoordig gaat alles ontzettend snel en moeten we aan veel verwachtingen voldoen, waardoor we onszelf soms voorbij lopen. We hebben te maken met innerlijke stemmen die onophoudelijk commentaar geven op alles en iedereen. Dit verstoort echter onze innerlijke rust en daarom zouden we deze aangeleerde gewoontes moeten doorzien. Een middel dat je hierbij kan helpen is non-dualiteit. Lees hieronder wat het begrip non-dualiteit inhoudt en wat het jou kan brengen.

Het begrip non-dualiteit

Non-dualiteit gaat ervan uit dat de werkelijkheid één en ondeelbaar is. Deze werkelijkheid wordt soms beschreven als het ene universele Zijn, dat tijdloos en grenzeloos is. Non-duaal inzicht betekent dat het niet nodig is om allerlei scheidingslijnen. Denk hierbij aan scheidingslijnen tussen hoog en laag, hier en daar, jij en ik en verleden en toekomst. Alles is zoals het is. Het is niet nodig om etiketten te plakken op alles wat we waarnemen en om onderverdelingen te maken. In non-dualiteit worden we uitgenodigd om opnieuw zonder vooroordeel de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn en niet zoals we geloven dat ze zijn.

Dat benoemen en onderverdelen hebben we aangeleerd. Dikwijls leidt dit tot oordelen en beoordelen van onszelf en anderen op basis van persoonlijke of culturele normen die niet universeel zijn. Non-dualiteit probeert daarentegen juist de aandacht te richten op het universele, en minder energie te investeren in het persoonlijke, tijdelijke en lokale.

Het ego volgens non-dualiteit

Volgens non-dualiteit zijn alle verschijnselen in feite tijdelijk uitdrukkingen van het ene ondeelbare zijn. Zo geldt dit ook voor het idee een persoon te zijn, oftewel het ego. Het ego staat hier voor het geloof dat we beperkt zijn tot een ‘ik’: een persoon die niet alleen overtuigd is een vrije keuze te hebben, maar ook het gevoel heeft de doener te zijn van zijn of haar daden.

Het ego geeft ons een gevoel van identiteit, we kennen het verschil tussen ik en de anderen, tussen verleden en toekomst en tussen wat wel en niet mag. In deze zin kan het ego nuttig zijn, maar vaak wordt het een beetje overmoedig en is het vooral met zichzelf bezig. Het ego verandert dan van een trouwe dienaar in een commandant. Het wil zichzelf bewijzen door bijvoorbeeld zeer belangrijk of succesvol te zijn of juist de rol van mislukkeling of slachtoffer te spelen. Ook heeft het de gewoonte steeds commentaar te geven op alles en iedereen.

Het ego ontmaskeren

Non-dualiteit gaat ervan uit dat het ego niet meer is dan een idee dat af en toe verschijnt in ons bewustzijn. Wanneer dit duidelijk is, ontstaat de mogelijkheid om dat te zien wat niet komt en gaat. Dat is echter geen voorwerp wat gezien kan worden of gevoel dat gevoeld kan worden. Het is eerder de Ruimtelijkheid waarin al die gedachten en gevoelens kunnen komen en gaan. Via dit inzicht verliest het ego zijn centrale positie en komt er ruimte vrij voor ‘iets’ dat voorbij de persoon gaat. Een transpersoonlijke Ruimtelijkheid die er al was voor het verschijnen van het ego. Wanneer we dan herkennen dat de Ruimtelijkheid aan ‘mijn’ kant dezelfde ruimte is als aan ‘jouw’ kant, dan ontstaat er een herkenning van het ene in alle anderen.

Doordat deze ruimtelijkheid bij iedereen aanwezig is, is dit een ideale voedingsbodem voor onvoorwaardelijke liefde. Soms zit deze lichtbron misschien verstopt achter het masker van het ego, maar hij is bij iedereen actief. Door dit ego te ontmaskeren, kunnen we het universele Zijn herontdekken dat bij iedereen aanwezig is.

Positieve gevolgen van het ontmaskeren van ons ego

Wanneer we ons ego ontmaskeren, brengt dit positieve gevolgen met zich mee. Het ego komt zo minder onder druk te staan en ons leven zal daardoor automatisch op een meer natuurlijke manier verlopen. Zo hoeven we ons bijvoorbeeld minder te bewijzen aan onszelf of aan anderen. Ook hebben we minder de neiging ons met anderen te vergelijken, aangezien we op dit punt juist geïnteresseerd in de gelijkenissen tussen mensen in plaats van de verschillen. Daarnaast neemt de neiging om kritiek te geven op de ander af, waardoor we meer innerlijke rust ervaren.

Gewoon ‘zijn’ zonder bijkomend commentaar is voor sommigen het mooiste wat er te ‘ont-dekken’ valt, maar de meesten van ons zien dit over het hoofd omdat het voor het ego zo gewoon en banaal lijkt. Maar het licht is al de hele tijd aan het schijnen. Er wordt niets toegevoegd, we verliezen alleen maar wat onnodige ballast. Hierdoor verschijnt automatisch een diepe tevredenheid. Een spontane lichtheid en openheid.

Golf en oceaan

Golf en oceaan

In Golf en oceaan gaat Jan Kersschot de dialoog aan met de meest gehoorde klacht van deze tijd: het gaat allemaal zo snel, we moeten aan zoveel verwachtingen voldoen, we lopen onszelf voorbij … We worden geplaagd door innerlijke stemmen die onophoudelijk op alles en iedereen commentaar geven. Deze papegaaien in ons hoofd, die steeds hetzelfde verhaaltje herhalen, verstoren onze innerlijke rust met alle gevolgen van dien. De dialogen in Golf en oceaan, een compilatie van privégesprekken, interviews en groepsbijeenkomsten, nodigen je uit om deze aangeleerde gewoontes te doorzien.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?