Liefde & Relaties

Ontdek de 7 verschillen tussen een gezonde en een ongezonde relatie

Door Mjon van Oers
Ontdek de 7 verschillen tussen een gezonde en een ongezonde relatie

Een van de kenmerken van een giftige liefdesrelatie is: je niet realiseren dat je er eentje hebt. Daarom zet Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, 7 opvallende verschillen tussen een gezonde en een ongezonde relatie op een rij. “Als je ontdekt dat je relatie ongezond is, moet je actie ondernemen en loskomen. Want het kan veel lijden en zelfs ziekte of trauma veroorzaken.”

In een giftige relatie verlies je stukje bij beetje je eigen identiteit. Je hebt het gevoel dat je niet meer jezelf bent.

De situatie ontkennen

Nu een groeiende groep mensen op zoek is naar meer welzijn en gezondheid zijn detox-diëten, bewegen en meditatie gangbaar geworden. Zo zorgen steeds meer mensen goed voor hun fysieke en geestelijke welzijn. Maar er is een belangrijk aspect in het leven dat ze negeren: hun liefdesleven. We moeten niet alleen ons lichaam en onze geest ontgiften van slechte voeding, spanningen en valse gedachten, we moeten óók aandacht schenken aan giftige relaties die ons leven kunnen verstoren.

De mogelijkheid om het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde relatiepatronen is een kwestie van perspectief. De meesten van ons leren het door pijnlijke fouten en veel drama in de liefde. Helaas is een van de kenmerken van een giftige relatie dat het heel moeilijk te herkennen is als je er zelf midden in zit. Vaak is er sprake van ontkenning van de situatie, want je ego-ik wil de relatie graag laten slagen.

Herken jij de signalen van een ongezonde relatie?

Ongezonde liefdes kunnen veel lijden en zelfs ziekte of trauma veroorzaken. In tegenstelling tot gelukkige en gezonde relaties, die kunnen bijdragen aan een verhoogde kwaliteit van je leven. Het is daarom goed om rustig de onderstaande verschillen te bekijken.

  1. Elke romantische verbinding kent zijn ups en downs. Maar als de relatie jou steeds meer energie kost dan hij je geeft, kan die giftig zijn. Gezonde relaties verhogen je levenskracht en geven je energie.
  2. In een giftige relatie verlies je stukje bij beetje je eigen identiteit. Je hebt het gevoel dat je niet meer jezelf bent. Een gezonde liefde vraagt je om juist steeds meer je authentieke zelf te zijn.
  3. In een ongezonde relatie heb je het gevoel dat je beperkt wordt in je groei en vrijheden om te doen en laten wat jij wilt. Gezonde relaties geven je de kracht en de vrijheid om te groeien en jezelf te ontplooien.
  4. In een ongezonde relatie gaat alles zeer snel. Kijk uit als iemand je in het begin meteen op een voetstuk plaatst, al je tijd opeist en direct met je wil samenwonen of trouwen. Bij een gezonde liefde kijken de meeste mensen eerst de kat uit de boom. Het is normaal om iemand eerst goed te leren kennen voordat je besluiten neemt over drastische zaken.
  5. Een ongezonde relatie vermindert je levenskracht, verzwakt je en zorgt voor meer ziekte en stress in je leven. Een gezonde liefde versterkt je en geeft je meer energie, gezondheid en levenskracht.
  6. Een ongezonde relatie geeft veel drama en gedoe. Je hebt het gevoel dat je op een slagveld leeft. Een gezonde liefde voelt alsof je thuiskomt en geeft je een diepe innerlijke rust.
  7. Seks is in een ongezonde relatie vaak een vreemde ervaring. Het is soms verslavend, nooit echt vervullend en veelal gebaseerd op lust, macht en soms zelfs geweld. In een gezonde liefdesrelatie is de seks vervullend en een normaal onderdeel van de liefde. Het gaat daarbij om geven en ontvangen, om waardering, respect en verbinden.

Allemaal angstige gedachten

Wanneer jij je bewust wordt van deze tekenen en ze leert herkennen, kun je betere keuzes maken in je liefdesleven. Als je meerdere van de genoemde ongezonde signalen in je relatie ontdekt, moet je actie ondernemen en loskomen. Als je er moeite mee hebt om de relatie te verlaten, ben je waarschijnlijk verslaafd geraakt. Alle liefdesverbindingen hebben een bepaalde verslavende kracht. Dat komt mede door de aanmaak van hormonen in de eerste gelukkig fase.

In giftige relaties is de verslavende dynamiek extra krachtig, omdat je daarin vaak jezelf kwijtraakt. Wanneer je niet meer weet wie je zelf bent en wat je wilt, wordt het veel moeilijker om bewuste keuzes te maken. Je zit dan vast aan de relatie door je angst die ontstaat door de negatieve overtuigingen over jezelf, de wereld en alles om je heen. Deze overtuigingen bepalen hoe je denkt. Ze zijn het filter waardoor je alles ziet. Deze angstige gedachten zijn vaak zelfbeperkend, denigrerend of gewoon onzin. Ze zorgen ervoor dat je níet het leven leidt dat je verdient.

Voor liefde hoef je niets te doen

Een ongezonde relatie vernietigt het vertrouwen in jezelf en in de liefde. Maar wanneer je gezond wilt blijven, zal dit je dwingen om in je waarheid te gaan staan en om dat te doen als je authentieke zelf. Doorbreek de cyclus waarin je vastzit en waarin je dacht dat je moest doen wat je deed. Want voor liefde hoef je niets te doen! Ware liefde is altijd onvoorwaardelijk. Dat is de sleutel.

De uiteindelijke boodschap is: ware liefde is er gewoon. Die kun je niet sturen of veranderen. En als je het vindt, hoef je niet om die liefde te smeken. Je hoeft het niet te achtervolgen. Je hoeft het niet te verdienen. Als je aan dit principe trouw bent, betekent dat het einde van de cyclus van ongezonde relaties. Je past je niet meer aan en verraadt jezelf niet meer om alleen nog maar meer ontberingen te ontvangen die je naar beneden halen. Er is dan geen reden meer om je van je ware zelf af te sluiten, omdat iemand anders niet bereid is om je liefde te geven.

In de loop van je leven heb je waarschijnlijk verschillende ervaringen in verschillende relaties opgedaan. Het is niet de bedoeling om je aan ongezonde relaties te blijven vastklampen. De negatieve ervaringen zijn er om jou te helpen groeien. Wanneer je de lessen hebt geleerd, kun je weer verder gaan.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?