Bewustzijn

Waarom ruziemaken goed voor je relatie is

Door Nadine Carter
Waarom ruziemaken goed voor je relatie is

Er zijn best wat redenen waarom je als partners ruzie kunt krijgen. Je kunt geraakt worden door allerlei kleine dingen, vaak omdat je je niet gehoord voelt of voelt dat je niet krijgt wat je nodig hebt. En op het moment dat er kinderen komen, komt een relatie ook echt even onder druk te staan. Wanneer je ruzie maakt, is praten vaak alleen nog maar in de vorm van verwijten. Je voelt je afgewezen en vanuit angst voor verlies trek je je terug, voel je je eenzaam. Of je wordt boos, met als gevolg dat je de ander echt kwetst, pijn doet en jullie juist nog vaker ruzie maken. Je voelt je machteloos en uiteindelijk doe je elkaar steeds meer pijn. En de kinderen staan ertussen.

Als je geen ruzie meer maakt ben je te laat

Het gevoel verwijderd te raken van elkaar door ruzie is een akelig gevoel. De een wordt nog bozer, de ander verdrietig of eenzaam. Je weet niet meer hoe je nog kunt verbinden, er samen kunt zijn voor de kinderen. Je weet niet meer goed hoe je nog een liefdevol gezin kunt zijn waardoor jullie kinderen veilig kunnen opgroeien.

Dus hoezo zou dat nou goed zijn, ruziemaken? Ja echt. Ruzie maken is goed nieuws. Kennelijk doet de ander er namelijk nog toe voor je. Kennelijk willen jullie het anders. Dat is namelijk waarom je ruzie maakt. Wanneer je ruzie maakt, maak je kenbaar dat je het zo niet meer wilt, dat je geraakt wordt door de ander. Je zegt met andere woorden ‘het is klaar, mijn grens is bereikt!’.

Wanneer je geen ruzie meer maakt, niet meer met elkaar praat, ben je zo goed als te laat, dan is de hoop misschien al opgegeven of ben je in je hoofd andere keuzes aan het maken. Net als de 1 op de 3 stellen die uit elkaar gaan.

Effectief ruzie maken heelt je relatie

1 op de 3 stellen gaan uit elkaar, omdat het niet meer gaat, te ingewikkeld is. En zeker na de zomervakantie of de kerst zie je een stijging in cijfers, het zijn de piekmomenten. De momenten die het helder gemaakt hebben of het ‘erop of eronder’ was.

Er komen steeds meer gebroken gezinnen, waar kinderen vaak de dupe van zijn. En niet alleen na de scheiding hebben zij het moeilijk; scheiden doen ouders niet zomaar, dus er gaat vaak ook veel aan vooraf. Kinderen ervaren eerst de angst dat ouders uit elkaar gaan, om hun eigen plek kwijt te raken en uiteindelijk wordt dit voor hen ook de werkelijkheid. De meeste kinderen krijgen een flinke deuk in hun zelfvertrouwen wanneer hun ouders scheiden. Wat tips om effectief ruzie te maken kan dus best helpen, of het nu is omdat jullie kinderen ertussen staan of omdat je geen kinderen hebt, maar zelf beter wilt communiceren met elkaar.

6 tips om effectief ruzie te maken

  1. Boosheid is niet alleen maar een emotie die dingen stuk maakt, of waardoor je elkaar pijn doet. Besef dat boosheid een creatiekracht is en dat je ontzettend veel kunt bereiken met boos zijn. Ruzie maken is gewoonweg écht nodig om bij je eigen kracht en kern te komen en zo uiteindelijk bij dat rustige en liefdevolle gesprek uit te komen.
  2. Het meest moeilijke is misschien wel om in verbinding te blijven met elkaar als je boos bent. Dus deze tip ‘blijf in verbinding met elkaar wanneer je ruzie hebt’, is niet gemakkelijk even toe te passen. Maar probeer het wel, wees je ervan bewust hoe nodig het is. In verbinding blijven wanneer je iets moet bespreken wat normaal gesproken tot ruzie zou leiden, kun je het beste doen door bijvoorbeeld te gaan wandelen, dan hoef je elkaar niet aan te kijken en kun je in het moment en hier en nu blijven. Wandelen maakt ook dat je in je lijf komt en dus minder vanuit je hoofd bezig bent.
  3. Wil je stoppen met nodeloos ruzie maken, steeds maar verwijten? Neem dan verantwoording voor jouw deel in de ruzie. Wees eerlijk naar jezelf en de ander. Is dat te pijnlijk? Zeg dan dat je weet dat je dat te doen hebt, maar dat het zo’n pijn doet. Eerlijk zijn daarover is altijd beter dan ontkennen, dat werkt namelijk als olie op het vuur.
  4. Wanneer je ruzie hebt waar je kinderen bij zijn, leg ze dan even kort uit wat er speelt. Het is natuurlijk afhankelijk van de mate van ruzie en de leeftijd van je kinderen of je de ruzie moet parkeren, of even een andere ruimte kunt opzoeken samen. Leg kinderen nooit op bed tijdens een ruzie, zij gaan dan namelijk slapen met de wetenschap dat papa en mama ruzie hebben, ook al leggen jullie het goed bij na een kwartier.
  5. Luister naar de ander. Door naar elkaar te luisteren en elkaar uit te laten praten, kun je gaan begrijpen waar de ander vandaan komt, waarom deze doet wat hij doet. Zo voorkom je oordelen en verwijten en blijf je in verbinding met elkaar. Is dit moeilijk, maak er dan echt een gespreksregel van die je beiden toepast.
  6. Blijf in verbinding met jezelf. De effectieve manier van ruzie maken die ik hier uitleg, is eigenlijk geen ruzie maken meer. Het is een compassievolle manier van iets uitpraten. Het vraagt wel iets van jullie als partners. Wanneer er veel oude pijn opgeslagen ligt in je systeem, dan wordt meta-niveau, de ander begrijpen en uit laten praten wel een hele klus. Effectief ruzie maken en in verbinding blijven met de ander, vraagt dus in de eerste plaats om in verbinding zijn met jezelf.

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Boosheid is een signaal dat basale behoeften tekortkomen. Via een innerlijke dialoog kun je helder krijgen wat in je werd getriggerd door een conflict, en wat je nodig hebt. Regine Herbig verbindt in Constructief omgaan met irritatie en boosheid inzichten van de westerse psychologie, oosterse wijsheid en recent wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen emoties, hart en brein met elkaar.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?