Home Liefde & Relaties Kwetsbaarheid en gekwetst worden in relaties

Kwetsbaarheid en gekwetst worden in relaties

Door Conny Coppen
kwetsbaarheid

Onze relaties met mensen die we liefhebben zijn de plek waar we onvermijdelijk oefenen in het omgaan met kwetsbaarheid. Als je niet liefhebt, dan heb je ook niets te verliezen. Als je liefhebt daarentegen wel. Dat maakt kwetsbaar.

Liefde en pijn

Ik heb zelf vaak ervaren hoe kwetsbaar ik ben als ik werkelijk lief heb. Ik heb ook van heel dichtbij meegemaakt hoe diep het gaat als je iemand die jou lief is, moet loslaten. Het doet enorm veel pijn. Pijn waartegen je je niet kunt wapenen. Misschien hooguit door te doen alsof je niet voelt; door je hart helemaal te sluiten. Je af te keren van alles wat met liefde, gevoel en nabijheid te maken heeft. Voor mij betekent dat laatste dat je een levende dood leeft.

Liefde en pijn lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om werkelijk volledig lief te hebben, zullen we daarom onze angst voor pijn, verlies en eenzaamheid moeten overwinnen. Om die angst te overwinnen, zal je de confrontatie ermee aan moeten gaan. Om de confrontatie aan te gaan met angst, heb je veiligheid in jezelf nodig. De helende kracht van jouw hart.

Angst

Voor de meesten van ons geldt dat we zover nog niet zijn. We belanden voor we het weten in het volgende patroon: hoe meer wij liefhebben en hoe belangrijker die ander voor ons is, des te banger we zullen zijn om die ander, of dat contact, te verliezen. En hoe banger we zijn om de ander te verliezen, des te meer we geneigd zullen zijn om de ander aan ons te binden. Een gevolg daarvan is dat we eerder geneigd zullen zijn om onszelf in allerlei bochten te wringen om maar te zorgen dat de ander van ons blijft houden. Zo wordt – als we er niet op letten – onze liefde onvrij; we worden zelf onvrij.

Als dat gebeurt, dan is ongemerkt de liefde omgeslagen in angst. Het is dan de angst die jouw leven gaat regeren. Het duurt vaak lang voordat we dat in de gaten hebben. Al die tijd noemen we iets ‘liefde’ wat eigenlijk al lang geen liefde meer mag heten … Er is moed voor nodig om werkelijk volledig lief te hebben en toch de ander, en jezelf, vrij te laten. In zekere zin is niets zo gevaarlijk als liefhebben. En tegelijkertijd is niets zo mooi als liefhebben.

Liefde was gekooid, onvrij.
Verbonden aan de angst was zij.
De angst; de angst om kwijt te raken
dreigde liefde stuk te maken.
Een vogel met gewonde vleugel,
een paard, geleid door angst als teugel.
Tot zij begreep dat angst en pijn
onderdeel van liefde zijn.

Conny Coppen, uit ‘de helende kracht van het hart.’ www.connycoppen.nl

Boekentip: Het sprekende hart van Louise Hay

In Het sprekende hart laat Louise Hay haar liefdevolle licht schijnen op moeilijke situaties waarmee we allemaal te maken hebben en helpt je in je kracht te gaan staan. Het is tijd om te beseffen dat je veilig bent. Het is mogelijk het nieuwe te omarmen en (nog) gelukkiger te worden!

Ga zelf aan de slag en bestel Het sprekende hart in onze webshop Boekenwereld.com voor €15,00.

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment