Home Liefde & Relaties Jezelf centraal stellen in relaties

Jezelf centraal stellen in relaties

Door Ellen Worm

Op het moment dat ik mezelf in een vriendschap of liefdesrelatie niet voldoende centraal stel, verlies ik mijn daadkracht. Ik voel dat ik in het contact niet helemaal mezelf kan zijn. Er vreet dan iets aan me. Ik ervaar veel onrust in mezelf en voel me versnipperd en de wereld om me heen is wazig. Ik sta niet meer met mijn benen in mijn eigen wereld. Mijn daadkracht ontbreekt op dat moment om iets nuttigs te doen met mijn leven, of iets waardevols te creëren. Dit is heel goed voelbaar. Herken je dit? Het voelt namelijk heel naar als je jezelf niet centraal stelt. Dit vraagt om jezelf en de situatie beter te begrijpen.

Meesterschap

Als hoog gevoelig persoon komt alles heel nauw. Met het voordeel dat je al heel snel voelt wat werkt voor je en wat niet. Ga niet in de piekermodus zitten, maar durf uit te spreken wat je graag anders wilt zien in je relaties. Maak zo nodig samen “spelregels” zodat de ander precies begrijpt wat er gedaan moet worden om het te laten slagen. In een relatie creëren jullie samen jullie werkelijkheid. Wees daarbij helder in jullie communicatie en schroom niet om de allerkleinste dingen te noemen waar je over valt, want die zijn vaak het grootst.

Als de ander zich niet aan de spelregels houd heb je een reden om boos te worden. Neem je verlies als het toch niet werkt. Soms is iemand zich niet genoeg bewust van zichzelf om een gezonde relatie aan te kunnen. Het ligt niet aan jouw. Durf erin te stappen, maar neem ook weer afscheid als het niet werkt. Zie het niet als falen maar als een trainingsprogramma om je meesterschap te ontwikkelen. Meesterschap is een heel belangrijk thema voor de rest van je leven. Als je dit traint, voorkom je uiteindelijk dat je in een relatie terecht komt die je niets brengt, niet voedt en je verder van je eigen pad af brengt. Meestal voelen we intuïtief direct wel aan of iemand bij je past of niet, maar hebben we niet genoeg innerlijk leiderschap en tools om er iets aan te doen.

 Spelregels om je Meesterschap te ontwikkelen

  • Wees geen dom blondje: maak duidelijke afspraken.
  • Wat is op dit moment belangrijk om te bespreken?
  • Vraag of de ander daadwerkelijk “JA” zegt tegen de spelregels
  • Houdt de ander zich niet aan de regels, word dan boos!
  • Ga voor het resultaat, maar wees niet gehecht aan het resultaat.
  • Bescherm je innerlijk kind voor teveel lijden, neem het bij de hand en vertrek.

Soms word je zo “betoverd” door iemand dat je geen idee hebt waarom je steeds weer toezegt. Vraag jezelf af waar dat door komt. Blijf goed nadenken wat je aan het doen bent. Zodra je vervalt in het “oude liedje” kijk hier dan heel goed naar. Pak jezelf bij je oren en bescherm jezelf van onnodig hartenpijn. Je innerlijk kind wil zich heel graag verbinden met de ander maar neem je kind nu bij de hand en breng je hart terug naar jezelf. Neem goed afscheid van de ander en neem de tijd en ruimte om je verdriet te voelen. Dit hoort bij het afscheid nemen. Als je dit niet doet blijft je hart in iets ouds hangen en zie je niet al het moois wat er op je pad komt.

Als je goed afscheid hebt genomen, dan ervaar je weer je innerlijke ruimte en keert de rust in jezelf weer terug. Je kracht wordt weer voelbaar.

Een fijne partner waarbij je je eigen leven centraal stelt is van uiterst groot belang. Iemand die jouw ziet en serieus neemt is iemand die een relationele bedding kan bieden waardoor jij rust en vrede voelt in het samen zijn. Dit is een gezonde basis.

“We zijn zelf verantwoordelijk voor de mensen die we om ons heel verzamelen, dit is zeer bepalend voor jouw eigen levensgeluk”

 Liefs Ellen Worm

www.visionforgreenliving.com

@hsp.coach

Boekentip: Meesterschap in liefde

In Meesterschap in Liefde laat Don Miguel Ruiz ons zien hoe onze op angst gebaseerde overtuigingen en ideeën onze liefde ondermijnen en veel ellende en drama in onze relaties veroorzaken. Aan de hand van levendige waargebeurde verhalen beschrijft Ruiz hoe we onze emotionele wonden kunnen helen en de vrijheid en vreugde in ons leven kunnen herstellen, die we van nature in ons hebben. Zo krijgen we de speelsheid terug die van vitaal belang is voor liefdevolle relaties.

Bestel Meesterschap in Liefde in onze webshop Boekenwereld.com voor €15,00.

1 comment

Avatar
Verstappen 12 november 2018 - 00:37

Hebben jullie ook een agenda van 2019

Reply

Leave a Comment