Gezondheid

Vijf manieren om de beste menopauze ooit te hebben

Door Gastauteur
Vijf manieren om de beste menopauze ooit te hebben

Je hele leven lang wordt je al verteld dat de menopauze één groot drama is, een beproeving die je op de een of andere manier moet zien te overleven. Veel vrouwen navigeren blindelings hun weg door deze overgang en voelen zich verloren, gek en genegeerd. Ze zien niet in hoe waardig deze overgang is en er is geen respect voor deze overgangsrite die in feite heel belangrijk is. De volgende vijf tips kunnen je helpen om jezelf voor te bereiden op de krachtige ontwaking die plaatsvindt tijdens de menopauze.

Vijf manieren om jezelf voor te bereiden op de menopauze (en om zo de beste menopauze ooit te hebben!)

1: Sluit vrede met je menstruatiecyclus

Als je nog steeds menstrueert, sluit dan vrede met je menstruatiecyclus. Probeer je bewust te worden van je cyclus door je te bedenken op welke dag van de cyclus je je bevindt, je energie en humeur van de dag te voelen en door daar zo goed mogelijk mee te werken. Als je dat doet, leer je jezelf op een steeds dieper niveau kennen. Op deze manier bouw je langzaam een handleiding op voor het doorlopen van de menopauze.

Als je al bent gestopt met bloeden, maak dan vrede met de menstruatiereis die je hebt gehad, door erover na te denken en zo te leren over de krachten van de menstruatie, want na de menopauze leven al die krachten van de menstruatiecyclus nog steeds in je.

2: Ken je sterke punten en kwetsbaarheden en hou van ze

Neem de tijd om na te denken over waar je goed in bent en waar je niet zo goed in bent. En accepteer dat. Geef jezelf volledige toestemming om volkomen onbeschaamd jezelf te zijn, inclusief je wratten!

3: Accepteer dat je in de overgang zit

Als je door een transitie gaat, kun je geen normale dingen meer van jezelf verwachten die je normaal gesproken van jezelf zou verwachten. Tijdens de menopauze ga je door een proces van de dood en wedergeboorte, je eindigt een manier van leven en je gaat een ander leven voor jezelf opbouwen — een nieuw verhaal. Je psyche heeft tijd en ruimte nodig om deze overgang te verwerken, en als je jezelf wat ruimte kunt geven, waarbij je niet probeert jezelf te veel te pushen, zul je ontdekken dat je stressniveau wegvalt en je een nieuw verhaal begint te voelen dat zich ontplooit.

4: Je moet voor jezelf blijven zorgen

Hier valt niks tegen in te brengen, ben ik bang! Je moet nu voor je gezondheid zorgen. Focus je op alle gebruikelijke boosdoeners die te maken hebben met je dieet, slaapritme en lichaamsbeweging. Onthoud het volgende: de gouden regel bij de menopauze is vriendelijk zijn tegen jezelf. Je moet nu ook echt aardig zijn tegen jezelf en voor jezelf zorgen.

Breng heel langzaam kleine veranderingen aan in je dieet, de manier waarop je traint en ook in je slaapritme. Je zult zeker meer tijd voor jezelf nodig hebben tijdens de menopauze en dat is ook een van de belangrijkste dingen. Vergeet niet dat je door een proces gaat van de dood en wedergeboorte, en dat betekent dat je ruimte en tijd nodig hebt. De ongelooflijke magie van tijd voor jezelf werkt op zo’n manier dat je echt kunt voelen en luisteren naar wat je lichaam nodig heeft — de instructies komen van binnenuit.

5: Denk terug aan je allereerste menstruatie

Dit klinkt misschien heel vreemd! Je bevindt je aan het einde van je menstruatiereis en ik vertel je dat je moet teruggaan? Dit komt omdat de manier waarop je je eerste bloeding beleefde, de toon zette voor je hele menstruerende leven. Als er zich enige vorm van schaamte of verwonding in die tijd heeft plaatsgevonden, moet je daar aandacht aan besteden, ervoor zorgen en die pijn genezen, zodat je dit hoofdstuk kunt afsluiten.

Denk gewoon na over de tijd van je eerste menstruatie en over hoe je je voelde, evenals de boodschappen die je hebt gekregen over de menstruatiecyclus en over jezelf. Als je eenmaal hebt gereflecteerd, neem dan de tijd om je ervaring voorzichtig opnieuw te definiëren. Eenvoudig, nietwaar?

Dat zijn dus de vijf manieren waarop je jezelf kunt voorbereiden op de beste menopauze ooit. Vergeet niet dat dit een inside job is!

Het wordt tijd dat we de menopauze waardig beschouwen en de rechtmatige plaats van deze overgang in onze spirituele reis als vrouw zijnde herstellen. Ik hoop dat je een manier vindt om jezelf de ruimte, tijd, zorg en respect te geven die je nodig hebt tijdens deze krachtige overgang.

Geschreven door Alexandra Pope en Sjanie Wurlitzer.

Claim je cyclus

Claim je cyclus

Claim je cyclus van Alexandra Pope en Sjanie Wurlitzer is een baanbrekend boek over je menstruatie, hormonen en je maandelijkse cyclus. Het idee dat je altijd maar op een constant niveau moet presteren doet vrouwen geen recht. We hébben nu eenmaal die maandelijkse cyclus en we zíjn iedere maand ongesteld! Er is een andere weg: leven in het ritme van je cyclus.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reacties
  1. Diana Hofmeijer 16 augustus 2020 - 07:56
    Reply

    Bedankt voor dit mooie en belangrijke stuk! Het eerste zinnige wat ik over de overgang lees en waar ik me direct rustig bij voel. Ik ben net 50, en de eerste overgangstekenen zijn begonnen, voor mijn gevoel gaat dit langzaam en sta ik er goed in, maar kan echt onrustig worden door mensen om me heen die horrorverhalen voorspellen. Dit boek ga ik zeker bestellen!

  2. Debbie van Leeuwen Schweers 16 augustus 2020 - 12:09
    Reply

    Gehoord van de huisarts: het is geen 'pauze' er komt geen herhaling. Het is een stop. Een mooier en ook liever woord is menostart. Je lichaam veranderd en daarmee is het de start van een nieuwe fase :) - als we het allemaal zo gaan noemen, wordt het een stuk lichter al :)

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?