Gezondheid

Soepel door de overgang: holistische tips tegen overgangsklachten

Door Jacqueline Rietveld
Soepel door de overgang: holistische tips tegen overgangsklachten

Soepel door de overgang komen wil iedere vrouw wel. Deze fase is echter heel zwaar voor veel vrouwen. Dit terwijl de overgang van nature juist een hele mooie periode van transformatie kan zijn. Hoe zorg je ervoor dat dit bijzondere transitieproces niet wordt overschaduwd door lichamelijke en emotionele ongemakken?

Van nature is de overgang een periode een waarin een vrouw alles wat ze tot dan toe aan levenslessen heeft geleerd mag verankeren in haar zijn. Ze wordt nu een wijze vrouw die leeft vanuit haar innerlijke wijsheid.

Element Aarde

Bezien vanuit de Chinese 5 elementenleer hangt het van de staat van je Aarde-element af of je soepel door de overgang beweegt. Stevige Aarde zorgt ervoor dat je makkelijk overeind blijft, ook in perioden van verandering. Aarde is het element dat past bij de nazomer: het seizoen waarin geoogst en bewaard wordt wat in de periode daarvoor tot bloei is gekomen. Zo gaat het ook in een vrouwenleven. Tijdens de overgang mag je de inzichten die je in je leven hebt verzameld dieper integreren tot jouw waarheid. En kiezen voor een manier van leven die bij die waarheid past.

Doe de test: welk element past het beste bij jou?

Lichamelijke veranderingen

De overgang is de periode voor je allerlaatste menstruatie. In die fase neemt de productie en de kwaliteit van je eicellen geleidelijk af. Daardoor gaan je eierstokken langzaamaan minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) aanmaken. Simpelweg omdat er minder van nodig is voor de eitjes.

In principe nemen andere organen de productie van geslachtsorganen – die nodig zijn voor je eigen vitaliteit – vanzelf over. Zeker voor de bijnieren is hier een belangrijke taak weggelegd. Wie soepel door de overgang gaat en weinig tot geen klachten ervaart, heeft voldoende energie in de bijnieren en andere organen om een nieuwe balans te vinden.

Overgangsklachten

Het vinden van een nieuwe balans gaat niet altijd zonder slag of stoot. Opvliegers en nachtelijk zweten zijn de meest gehoorde klachten in de overgang. Maar ook een droge of geïrriteerde vaginawand, zwakkere botten en spieren komen regelmatig voor. Ook klagen veel vrouwen over een verminderd libido en/of neerslachtigheid. Door je bijnieren te ondersteunen en overmatige hitte in je lijf te voorkomen, kan je daar gelukkig zelf veel aan doen.

Bijnieren ondersteunen

Gezonde bijnieren kunnen je helpen om soepel door de overgang te komen. Je bijnieren produceren niet alleen geslachtshormonen, maar ook cortisol en (nor)adrenaline. Die laatste drie spelen een belangrijke rol bij het omgaan met stressvolle situaties. Als er langdurig teveel stress is in je leven gaat heel veel van de energie van je bijnieren op aan de productie van stresshormonen. Zo blijft er minder energie over voor de aanmaak van bijvoorbeeld oestrogeen.

Tijdens de overgang – maar ook in de aanloop daar naartoe – is het dan ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Deel je tijd in naar jouw natuurlijke ritme. Laat je gevoel meespelen bij het bepalen van je planning. Mocht er een diepere emotionele wond zijn die jou regelmatig stress bezorgt, laat je dan helpen om meer te kunnen ontspannen. Energetisch lichaamswerk met Reiki doet daarin wonderen.

Hitte in je lijf

Omdat opvliegers zo vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang verdient een remedie daartegen bijzondere aandacht. Of ze nou tijdens de overgang optreden of daar los van staan; flushes of opvliegers zijn altijd een teken van teveel hitte in het systeem. Niet alleen qua temperatuur, maar vooral qua energie.

Volgens de Chinese geneeskunde kan in alle orgaansystemen hitte ontstaan. Dat zie je bijvoorbeeld aan je tong die op bepaalde plekken vuurrood is. De energie stroomt dan té vurig, waardoor de balans tussen yin en yang in je lichaamsenergie doorslaat naar yang. De energie in je meridianen is dan vooral naar boven en buiten toe gericht. Terwijl de overgang juist een periode is waarin vrouwen meer in yin mogen gaan: meer verinnerlijking en leven vanuit intuïtie.

Lees ook: Chinese geneeskunde: dit zegt je tong over jouw gezondheid

Verkoelen en bevochtigen

Hitte in je lijf voorkom je door zowel geestelijk als lichamelijk voor voldoende koelte en vochtigheid te zorgen. Geestelijk doe je dat door voldoende ontspanning en zingeving te vinden. Genoeg rust nemen, bezinning en energetisch opladen door lichte beweging zoals wandelen, yoga of tai-chi helpen daarbij.

Met wijze keuzes in wat je eet en drinkt, kan jij je organen voldoende verkoelen en bevochtigen. Je maag en milt verspreiden de voedende energie naar alle andere organen. Het is niet zo dat koud eten en veel drinken oplossingen zijn. De maag en milt kunnen dat over het algemeen niet goed verwerken en er dus ook onvoldoende energie uit halen voor andere organen.

Het gaat meer om dat de energie van het eten en drinken voldoende yin-eigenschappen heeft. Warm eten kan dus ook best verkoelend zijn. Het zijn vooral de soorten voedsel en dranken die het verschil maken.

Lees ook: Chinese geneeskunde: met deze voeding ondersteun je jouw maag en milt

Voedingstips

Je kunt dankzij voeding je overgangsklachten verminderen. In het onderstaande overzicht zie je wat je beter wel en niet kunt eten. De dikgedrukte voedingsmiddelen en dranken wakkeren het vuur in je hart en andere organen aan.

  • Drink geen koffie. Drink liever kruidenthee (munt, citroenmelisse, groene thee) of water.
  • Gebruik niet te veel knoflook of (chili)peper. Bieslook, radijs, rucola of oregano geven ook pit aan je eten
  • Eet geen cacao. Een lekkere gedroogde dadel of warme melk met honing zijn dan betere keuzes voor een verwenmomentje.
  • Drink geen wijn – niet alleen rode – omdat het verhittend werkt. Wil je toch graag af en toe alcohol drinken, dan is een biertje een betere keuze. Maar water, vruchtensap of bijvoorbeeld tomatensap (=verkoelend) zijn ook lekker en nét zo gezellig! (Want de gezelligheid zit namelijk in jou, niet in het glas 😉.)

Probeer ook eens deze drankjes:
6 drankjes die je kunt drinken om je hormonen in balans te houden (inclusief recepten!)
Twee geneeskrachtige koude theeën om je lichaam gezond te houden

Stemmingswisselingen

De overgang heeft ook invloed op de geest. Wisselingen in de verhouding tussen oestrogeen en progesteron hebben effect op de gemoedstoestand, zoals de meeste vrouwen ook merken tijdens de maandelijkse menstruatiecyclus. Tijdens de overgang schommelen die hormoonspiegels nog meer en kan er dus vaker of in extremer mate sprake zijn van stemmingswisselingen.

Als je dat merkt bij jezelf, is dit een uitnodiging om emotionele ballast die je nog ergens ‘op de plank hebt laten liggen’ verder op te schonen. Mogelijk heb je je door je drukke leven laten afleiden van bepaalde oude pijn. Of was je er eerder nog niet klaar voor om het in de ogen te kijken. De overgang is een periode bij uitstek waarin gevoelens die nog op de achtergrond ‘zeuren’ naar de voorgrond komen en opgeschoond mogen worden.

Wanneer je eenmaal alle pijn in jezelf onder ogen hebt gezien en verwerkt, zijn de veranderingen in je gemoed tijdens de overgang niet meer dan biochemische reacties in je hormoonhuishouding. Die lichamelijke reacties haken dan niet langer aan op onverwerkte ervaringen, waardoor de stemmingswisseling binnen een aantal uren vanzelf voorbij gaat.

Lees ook: Hoe oude pijn in je lichaam zich kan uitspreken: leren luisteren naar je lichaam

Libido

Als je zin om te vrijen minder wordt tijdens de overgang geldt eigenlijk precies hetzelfde. Wanneer je emotionele lading rondom seksualiteit (bijvoorbeeld een trauma) en/of je relatie hebt kunnen helen, zijn veranderingen in je libido niet meer dan hormonale fluctuaties. Mentaal kan je dan de keuze maken hoe je daar in mee wil bewegen. Gebruik je wilskracht en fantasie om meer zin te maken? Of volg je de behoeften van je lichaam in de mate waarin en manier waarop je vrijt? Een vrouw die soepel door de overgang gaat, weet wat seksuele vrijheid voor haar betekent.

Lees ook: Geen zin? Seksuele energie volgens Chinese geneeskunde

Soepel door de overgang

Zowel fysiek, geestelijk als energetisch zijn er natuurlijke oplossingen om soepel(er) door deze levensfase te bewegen. Maar wat de oplossing voor jou ook is, alles begint met acceptatie. Accepteer van jezelf dat je in de overgang bent. Omarm het als een belangrijke transitieperiode in je leven. Dat kan soms best moeilijk zijn, zeker als je moeite hebt met ouder worden. Maar als je beseft dat je meer bent dan je fysieke vorm en je woorden en daden hoeft ouder worden niet bedreigend te zijn.

Integendeel: in de latere fasen van je leven neemt je innerlijke wijsheid en intuïtief bewustzijn toe. De focus verschuift van gerichtheid op de buitenwereld naar innerlijke kracht. En is het uiteindelijk niet díe kracht die het leven betekenis geeft?

Jacqueline Rietveld

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze tips voor de overgang:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?