Bewustzijn

Chinese geneeskunde en de vijf elementen: breng je elementen weer in balans met deze tips

Door Jean Haner
Chinese geneeskunde en de vijf elementen: breng je elementen weer in balans met deze tips

Wanneer een element uit balans is, kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Jean Haner, auteur van De vijf elementen, ontdekte dat de vijf elementen uit de traditionele Chinese geneeskunde ook terug te zien zijn in persoonlijkheidstypes. In dit artikel lees je welk type het meest bij jou past en krijg je per element een self-care tip om het element weer in balans te brengen.

Doe de test: welk element past het beste bij jou?

Persoonlijkheidstype Water

Als Water-persoonlijkheid merk je waarschijnlijk dat je liever door het leven deint dan dat je een strak geprogrammeerde, gestructureerde dagindeling volgt. Watermensen snakken naar vrijheid, kunnen gaan en staan waar ze willen en doen wat in het moment goed voelt. Water beweegt niet in kaarsrechte lijnen en Watermensen evenmin!

Heb je meer water nodig in je leven? Dan is dit jouw self-caretip:
Doe iets in of bij het water. Letterlijk in of bij water zijn doet wonderen.

Persoonlijkheidstype Hout

Met een Hout-persoonlijkheid zijn logica, relevantie en gezond verstand waarschijnlijk belangrijke waarden in je levenshouding. Je wilt een project zo efficiënt mogelijk tot een goed einde brengen om zonder vertraging of frustratie door te gaan naar de volgende klus. Houtpersoonlijkheden zijn enthousiast, gedreven en doelgericht. Ze zijn gefocust en willen vooruit in het leven.

Heb je meer hout nodig in je leven? Dan is dit jouw self-caretip:
Verrijk je outfit met Hout: draag meer groentinten!

Persoonlijkheidstype Vuur

Met Vuur in jouw persoonlijkheid leef je dicht bij je gevoel. Je bent van nature warm en hartelijk naar andere mensen en als je hartscontact met iemand hebt, word je daar heel blij van; of dat nu je partner of de caissière bij de supermarkt is. Anders dan de emoties van een Watertype, die ver weggestopt zitten en niet hardop geuit worden, zitten die van jou vlak onder de oppervlakte en vind je het belangrijk ze te uiten. Vuurpersoonlijkheden zijn heerlijk expressief en ontvankelijk, en maken geen geheim van wat ze denken en voelen.

Heb je meer vuur nodig in je leven? Dan is dit jouw self-caretip:
Schep een vlammende omgeving: Verrijk het interieur van je huis en kantoor met snufjes Vuurkleuren, zodat je er altijd eentje in beeld hebt.

Persoonlijkheidstype Aarde

Als persoonlijkheidstype Aarde staan relaties ongetwijfeld hoog op je prioriteitenlijst. Waarschijnlijk zijn ze zelfs het belangrijkste in je leven. Dat komt doordat Aardemensen behoefte hebben aan verbinding. Ze zijn in de regel veel meer gericht op anderen dan op zichzelf. Als jij veel Aarde hebt ben je van nature een gever. Je bent bijzonder vriendelijk, zorgzaam en verantwoordelijk. Gezin, familie, vrienden en de gemeenschap gaan altijd voor.

Heb je meer aarde nodig in je leven? Dan is dit jouw self-caretip:
Zoek mensen op. Aarde-energie is een bijeenbrengende kracht, dus iedere activiteit waarvoor mensen bij elkaar komen is hier een hit.

Persoonlijkheidstype Metaal

Als Metaal in jouw persoonlijk zit, ben je uiterst gewetensvol en heb je het natuurlijke vermogen in elke situatie te focussen op wat het belangrijkst is. Dat komt doordat het archetypische beeld voor Metaal de Vader is, zoals bij Aarde de Moeder. Als we naar het rolmodel van de vader kijken weten we dat hij een grootse taak heeft. Hij moet ervoor zorgen dat zijn gezinsleden een dak boven hun hoofd hebben en hij moet hen beschermen tegen mogelijk gevaar. Dat is een zware ereplicht en daarom kan hij zich niet verliezen in zinloze details of heftige emoties. Hij moet de touwtjes stevig in handen hebben en houden. Als Metaalpersoonlijkheid ben je voortdurend alert, alsof je het hoofd van het gezin bent, en zie je het als jouw verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden.

Heb je meer metaal nodig in je leven? Dan is dit jouw self-caretip:
Zoek ruimtelijke plekken op. Metaal correleert met lucht en de hemel en brengt zo een sensatie van ruimtelijkheid over.

De vijf elementen

De vijf elementen

Ben je benieuwd naar jouw persoonlijkheidstype en zou je meer willen leren over de obstakels die bij jouw element horen?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de vijf elementen:

Deel dit artikel online
Jean Haner
Jean Haner

Jean Haner bestudeert al meer dan dertig jaar de spirituele principes van de Chinese geneeskunde. Zij geeft workshops, professionele trainingen en individuele consulten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?