Bewustzijn

Chinese geneeskunde: zo kom jij in je kracht (ontdek de 3 belangrijke energiebronnen)

Door Jacqueline Rietveld
Chinese geneeskunde: zo kom jij in je kracht (ontdek de 3 belangrijke energiebronnen)

In je kracht staan. Het klinkt zo lekker, maar hoe doe je het precies? Laat je verrassen door dit artikel van Jacqueline Rietveld, expert in de Chinese geneeskunde. “Er zijn 3 belangrijke energiepunten die jouw ik-kracht bepalen, dus niet één kern of één centrum.” Lees hoe jij je lichamelijke, psychische en en spirituele power versterkt.

Wanneer de 3 energiepunten goedgevuld en met elkaar in lijn zijn, kan de energie vrij door je heen stromen.

Leven vanuit je kern

Leven vanuit je ik-kracht wordt ook wel beschreven als leven vanuit je kern. Maar waar bevindt die kern zich dan? En hoe kun je in je kracht gaan staan? Je ik-kracht wordt gevormd door drie belangrijke energetische punten in je lichaam die met elkaar samenwerken. Wanneer ze goedgevuld en met elkaar in lijn zijn, kan de energie vrij door je heen stromen. Je ik-kracht versterken doe je door aan deze drie energiepunten de juiste aandacht te schenken.

De 3 energiepunten

Ik-kracht bestaat dus niet uit één kern of één centrum, maar uit een energetische as of kanaal dat drie belangrijke energiepunten met elkaar verbindt. Deze as loopt door het midden van je lichaam met een uiteinde in het midden van je schedeldak en een uiteinde in het midden van je bekkenbodem. Op de as vind je van beneden naar boven: het ki-punt, de thymus en de kruin, die dus samen je ik-kracht bepalen. Als de energie in alle drie de punten zuiver en krachtig is, sta jij volledig in je kracht.

Een deel van de ki-energie krijg je mee bij je geboorte. De rest vul je aan door voeding, ademhaling, beweging en ontspanning.

1. Ki-punt: je lichamelijke en psychische gezondheid

Het ki-punt (ook wel hara-punt genoemd) bevindt zich in je buik, ongeveer twee centimeter onder je navel. Ki betekent levensenergie of vitale energie. In het ki-punt zit dan ook de energie die de basis is van jouw gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Een deel van deze energie krijg je mee bij je geboorte. De rest vul je aan door voeding, ademhaling, beweging en ontspanning. Je leefstijl is dus van grote invloed op de staat van de energie in je ki-punt. Van de drie punten op de energetische as is dit het meest fysieke of aardse punt.

Als de energie van dit punt goedgevuld is en vrijuit stroomt, zijn zelfvertrouwen en gezonde zelfliefde het resultaat.

2. Thymus: je veerkracht

De thymus-energie bevindt zich achter het borstbeen. Als je zachtjes van boven naar beneden op je borstbeen klopt, kom je vanzelf uit bij een punt dat iets gevoeliger is. Het ligt ongeveer ter hoogte van de aanzet van de borsten. Achter dat punt vind je de thymus.

De thymusklier of zwezerik is de klier die ervoor zorgt dat baby’s en jonge kinderen groeien en hun immuunsysteem ontwikkelen. De klier maakt daarvoor onder meer groeihormonen en T-lymfocyten aan. Rond de puberteit is de fysiologische taak van de thymus volbracht en slinkt de klier tot de grootte van een erwtje. Maar de energie van de thymus blijft aanwezig en heeft ook de rest van je leven een belangrijke functie.

Jezelf zijn en stevig staan

De fysiologische functie van de thymus geeft al aan wat de energie van dit punt doet: het bepaalt hoe stevig jij in de wereld staat. Krachtige thymus-energie maakt dat je helemaal jezelf kan en durft te zijn. Als de energie van dit punt goedgevuld is en vrijuit stroomt, zijn zelfvertrouwen en gezonde zelfliefde het resultaat. Sterke thymus-energie maakt dat je kunt zijn met alle mensen en alle situaties die zich aandienen, zonder blijvend uit balans te raken. Want vanbinnen voel jij dat je in essentie oké bent en dat invloeden van buitenaf dit niet kunnen veranderen. Je zou kunnen zeggen dat de thymus je veerkracht bepaalt op mentaal-emotioneel niveau.

Vanuit het kruinpunt kun je afstemmen op de kosmische, allesomvattende energie.

3. Kruin (zevende chakra): je verbinding met het Universum

Het derde energiepunt dat onderdeel is van jouw ik-kracht: het kruinpunt. Dit bevindt zich vlak onder de fontanel, het wekere gedeelte boven op je schedel. Vanuit dit punt staat iedereen van nature in contact met het Universum. De energie van het Universum – universele levensenergie of rei-ki – komt via je kruin naar binnen. Dit energiepunt staat ook bekend als het zevende chakra. Van hieruit heeft ieder mens de mogelijkheid om af te stemmen op de kosmische, allesomvattende energie. Iets wat bijvoorbeeld gebeurt als mensen bidden.

Wijsheid die groter is dan jijzelf

Niet iedereen maakt bewust contact met de universele energie via het kruinpunt. Maar je hebt vast weleens ervaren dat je op mysterieuze wijze geholpen werd of iets wist wat je logischerwijs niet kon weten. Goedgevulde en vrij stromende kruin-energie maakt jou bewust van het grotere geheel waar je deel van uitmaakt. Hier overstijgt de energie het ego, waardoor je keuzes kunt maken vanuit een wijsheid die groter is dan jezelf. Het kruinpunt bepaalt je ik-kracht op spiritueel niveau.

Chinese geneeskunde: de Driewarmer

Je ik-kracht is volledig tot ontwikkeling gekomen wanneer de energie in zowel je ki-punt als je thymus en kruin krachtig en zuiver is. Je staat dan volledig in je kracht in alle facetten van je bestaan: lichamelijk, psychisch en spiritueel.

De energetische as die deze drie energiepunten met elkaar verbindt, heet in de traditionele Chinese geneeskunde de Driewarmer. De onderste warmer ligt in het onderlijf (ki-punt), de middelste warmer in de hartstreek (thymus) en de bovenste warmer in het hoofd (kruin). Door deze drie warmers met elkaar uit te lijnen, stroomt de energie optimaal door je heen. De driewarmer vormt dan als het ware een vrije doorgang voor de aardse én de kosmische energie: een schakel tussen hemel en aarde.

Dit is ware heling!

Het uitlijnen van de drie energiepunten betekent dat in elk afzonderlijk punt de energie goedgevuld en gezond is. Zodat de punten met elkaar in evenwicht zijn en het ene punt niet meer aandacht vraagt dan het andere. Het is een proces op zich, dat soms wel levenslang duurt. Je merkt dat wanneer bepaalde blokkades opgeschoond zijn en de energie toeneemt, er soms nieuwe, diepere lagen mogen worden opgeschoond, waardoor er nog meer energie door je heen kan stromen. Het is een geleidelijk proces dat zich ontvouwt in het tempo dat bij jou past. Uiteindelijk is dat wat heling of heelwording betekent: het in lijn brengen van de drie delen van je ik-kracht.

Zo breng je de 3 energiepunten in lijn

Hoe breng je het ki-punt, de thymus en het kruinpunt nou in lijn? En hoe weet je welk energiepunt bij jou voldoende gevuld is en welk niet? De meest eenvoudige manier is Reiki beoefenen, omdat Reiki-energie automatisch richting het punt stroomt waar het op dat moment het meest nodig is. Kennis van wat er precies uit balans is, is voor de effectiviteit van Reiki niet nodig. Je hoeft slechts je handen op je lijf te leggen en Reiki doet het werk.

Let op de signalen van het leven

Ook zijn de signalen die het leven jou geeft een goede leidraad. Een zwakke gezondheid of chronische vermoeidheid vertelt je bijvoorbeeld dat het ki-punt onvoldoende energie bevat. Eet je wel gezond? Rust je voldoende uit? Beweeg je op de juiste manier?

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt of je vaak eenzaam of lusteloos voelt, is dat een teken van gebrekkige thymus-energie. En als je het idee hebt dat je leven een aaneenrijging van pechgevallen en toevalstreffers is, dan stroomt de energie in je kruinpunt onvoldoende. De zin van het leven gaat dan volledig aan je voorbij, waardoor je zelfs apathisch of ambitieloos kunt worden.

Bewust leven versterkt jouw ik-kracht

Welke weg jij ook kiest om je ik-kracht te versterken, het gaat erom dat je bewust en gezond je leven leidt. Daarbij zijn voldoende ruimte voor bezinning en consequente beoefening van een spirituele heelmethode essentieel. Dagelijkse beoefening van bijvoorbeeld Reiki, meditatie of yoga maakt dat de drie bronnen van je ik-kracht met elkaar in lijn komen. Op een mooie dag constateer je dan dat je volledig in je kracht staat én dat dit de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld lijkt te zijn!

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer info op www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?