Bewustzijn

Bewust leven, bewust sterven: vergankelijkheid als ingang

Door Irene Verweij
Bewust leven, bewust sterven: vergankelijkheid als ingang

Er is een onbewust energielek wat je waarschijnlijk leegzuigt zolang je het niet onder ogen durft te komen. Het is een ongemakkelijk onderwerp voor velen: de dood. “Door angst en ontkenning bevindt de dood zich in onze schaduwzijde. Onbewust vraagt het daardoor juist steeds aandacht en energie,” zegt coach Irene Verweij. In dit prachtige artikel geeft ze een ontspannen kijk op de dood.

Als dood en besef van vergankelijkheid op onze aardse reis er helemaal mogen zijn, maken we vaak andere keuzes en ervaren we het leven anders. Ieder moment wordt kostbaar.

Vergankelijkheid als ingang

De diagnose dat ze nog maar een paar maanden te leven had, zette werkelijk alles in ander perspectief. Dat wat ooit zo belangrijk leek, viel weg. Het leven kreeg een ongelofelijke intensiteit en waarde.

Later vroeg ik mij af; hoe zou het zijn als we niet wachten op die verpletterende diagnose, maar nu, vandaag de dag al zo gaan leven? Bereid zijn te leven, met de dood in ons voetspoor?

Als dood en besef van vergankelijkheid op onze aardse reis er helemaal mogen zijn, maken we vaak andere keuzes en ervaren we het leven anders. Ieder moment wordt kostbaar, omdat eenmaal geleefd, het weer verdwijnt om nooit meer terug te keren. In het besef dat geboorte even waardevol is als de dood en het een niet zonder de ander kan, worden we weer heel en een. Leven en dood horen samen; het is onmogelijk om voluit te leven in ontkenning van de dood.

Vrijuit stromen dankzij vergankelijkheid

Is het niet vreemd te beseffen dat we in onze gehechtheid aan jong en in de ontkenning van onze vergankelijkheid, juist de diepgang en de schoonheid van het leven missen?

Door angst en ontkenning bevindt de dood zich in onze schaduwzijde. Onbewust vraagt het daardoor juist steeds aandacht en energie. Energie die daardoor onttrokken wordt uit ons dagelijks leven. Als alles er mag zijn, juist datgene waar we bang voor zijn of niet willen, kunnen we volledig ontspannen en kan onze levensenergie volledig stromen.

Anders dan gepland

Als we terugkijken op ons leven, zien we vaak in dat het anders verlopen is dan dat we gepland hadden. Veelal hebben we het niet zo voor het zeggen wat er in ons leven gebeurt. De enige werkelijke keuze die we hebben, is hoe we ermee omgaan. Schieten we in de weerstand of zijn we bereid onder ogen te zien en te doorvoelen wat het leven ons voorschotelt. ‘The only way out, is in’, zeggen de Engelsen niet voor niets.

Wie ben je zonder toekomst?

Wanneer het toekomstperspectief wegvalt, komt het leven tot stilstand in het Nu. Wat tref je daar aan? Wie ben je dan? Kun je daarin ontspannen?

Het gaat hierin niet over passiviteit. Uiteraard zoeken we naar oplossingen, die het leven dragelijker maken. En tegelijkertijd beseffen we dat we het leven niet in de hand hebben. Vroeger niet en nu dus ook niet. Het enige wat we kunnen doen is erkennen dat de situatie op dit moment is, zoals hij is. Dit doorvoelen en vanuit daar ervaren wat we hierin kunnen doen, wat soms helemaal niks is, is mijns inziens belangrijk.

Met zachte ogen zien

Dankzij onze vergankelijkheid kunnen we voelen dat we wellicht meer zijn dan alleen maar een mens op aarde. Misschien ervaren we op een bepaalde manier ons grotere bewustzijn. Vanuit daar kunnen we met zachte ogen zien, wat we als mens doen met ons leven. En kunnen we keer op keer de vraag beantwoorden, die wellicht het meest cruciale is: hebben we voluit en vanuit liefde geleefd? Nu en toen? In voorspoed en tegenspoed?

Irene Verweij

In het licht van sterven

In het licht van sterven

De dood is niet één enkele gebeurtenis, maar een intensief proces dat vaak wordt ingeluid door bijzondere bewustzijnservaringen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze perspectieven over de dood:

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij geeft trainingen in 'Bewust leven, Bewust sterven'. Hoe kun je vergankelijkheid gebruiken om ten volle te gaan leven? Hoe kom je in het reine met verlies en de dood? Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op je sterven? Dit zijn de kernvragen, waarmee ze graag werkt. Irene begeleidt mensen vanuit hart en ziel. Ze werkt graag op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Irene heeft 6 boeken geschreven. Kijk graag voor meer informatie ireneverweij.nl.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?