Hooggevoeligheid

Praktische spiritualiteit: 3 makkelijke oefeningen om te ontspannen en eenheid te ervaren

Door Irene Langeveld
Praktische spiritualiteit: 3 makkelijke oefeningen om te ontspannen en eenheid te ervaren

Eenheid ervaren klinkt misschien ingewikkeld en hooggegrepen, maar dat hoeft het niet te zijn. In dit artikel geeft HSP-coach Irene Langeveld drie oefeningen waarmee je verbinding kunt ervaren met het grotere geheel waar je deel van uitmaakt. Deze oefeningen helpen je om meer harmonie, eenheid en verbinding te ervaren in je dagelijks leven en je meer ‘thuis’ te voelen in de wereld.

Je adem is een directe verbinding met het leven. Een wisselwerking van geven en ontvangen.

Als je een verlangen hebt naar eenheid, kan de wereld hard en onvriendelijk aanvoelen. Dat leidt soms tot de conclusie dat de eenheid niet hier te vinden is, maar ergens ‘anders’. Het kan ook zijn dat je tijdens bijvoorbeeld meditaties of visualisaties een glimp van eenheid en harmonie hebt gevoeld.

Eenheid en harmonie zijn ook ‘hier’, niet alleen in meditaties of ergens ‘anders’. Juist hier, in deze wereld. In het hier en nu is heel veel harmonie en eenheid te vinden. Kijk maar naar de natuur, daar kun je het zien.

Eenheidservaringen

Veel mensen hebben een innerlijk weten dat er eenheid is, dat alles met elkaar verbonden is. Heel soms komt het voor dat iemand een eenheidservaring heeft. Voor een korte tijd weet deze persoon niet alleen dat alles één is maar ervaart dit ook daadwerkelijk.

Eenheidservaringen creëren

Eenheidservaringen kun je niet afdwingen, ze worden je gegeven. Er is geen stappenplan dat je kunt afwerken om er naartoe te komen. Er zijn wel oefeningen die je kunt doen om jouw verbinding met het leven en het grotere geheel waar je deel van uitmaakt, te ervaren.

1. Ademmeditatie met een plant of boom

Iets wat we met al het andere leven op deze planeet delen is de lucht. De ruimte waarin alles verschijnt. Door met die ruimte te verbinden, kun je ook je verbinding met het geheel ervaren.

Je kunt bijvoorbeeld op je inademing bewust de lucht innemen en op de uitademing weer teruggeven. Als je dit doet in de buurt van een plant of boom, wees je dan bewust dat de lucht die jij uitademt, door de plant of de boom weer wordt ingenomen. De lucht die de plant geeft, ontvang jij weer op de inademing.

Je adem is een directe verbinding met het leven. Een wisselwerking van geven en ontvangen. Meestal staan we er niet bij stil, maar als je je bewust wordt dat de adem je letterlijk leven geeft, kan een enkele ademhaling al bijzonder worden.

2. De ruimte ervaren in plaats van de voorwerpen in de ruimte

Als je om je heen kijkt, dan kun je focussen op de voorwerpen die je ziet. Je kunt je ook focussen op de ruimte waarin die voorwerpen verschijnen. De ruimte er omheen. De leegte.

Ben je binnenshuis, dan kun je bijvoorbeeld om je heen kijken en eerst de meubels zien, en vervolgens de ruimte waarin die meubels staan. De ruimte om deze meubels heen.

Ben je buiten, kijk dan eens naar een boom en vervolgens naar de ruimte om die boom heen. Voel wat dat met je doet.

3. De stilte ervaren in meditatie

Je kunt in een meditatie ook eens proberen of je de stilte onder de geluiden kunt ervaren. De stilte waar geluiden uit opkomen en waar ze weer naar teruggaan. Deze stilte heeft veel kenmerken van eenheid. Het heeft geen grenzen, geen begin en geen eind. De stilte is er altijd, ook als er veel geluid is. Zonder stilte zou er geen geluid zijn. Als je daarop afstemt in plaats van op de geluiden zelf, verandert er iets.

Hetzelfde kun je doen met gedachten: in een meditatie is het soms mogelijk om de stilte onder de gedachten waar te nemen, oftewel de ruimte van waaruit gedachten ontstaan.

Verbinden met de stilte om je heen kan je helpen de stilte in jezelf te vinden, en je verbinding met het geheel te ervaren.

Harmonie en verbinding zijn hier

Om harmonie en verbinding te ervaren hoef je nergens naartoe. Het is te vinden in dit moment, in het leven in het hier en nu. Het is er al, alleen raakt het vaak verstopt onder onze gedachten, gevoelens en andere menselijke ervaringen. Deze oefeningen helpen je om je bewustzijn van jouw verbinding met het geheel te versterken. Het mooie van HSP zijn is dat het (in vergelijking met niet-HSP) gemakkelijker is om die verbinding te voelen en je er meer van kunt genieten.

Wil je graag meer tips om in balans te komen en blijven als HSP, en de rijkdom van je sensitiviteit ervaren? Meld je dan gratis aan voor de mini-cursus In balans met Hooggevoeligheid van Irene.

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over praktische spiritualiteit:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?