Narcisme

Hoe genees je van de relatie met een narcist?

Door Wendy Gillissen
Hoe genees je van de relatie met een narcist?

In een relatie met een narcist raak jij jezelf kwijt. Je verliest de verbinding met je ziel. “Je raakt verslaafd aan de narcist, want die lijkt jou jezelf terug te geven – en levert vervolgens niet,” zegt psycholoog en regressietherapeut Wendy Gillissen. In dit artikel staat ze stil bij de weg naar zelfgenezing, inclusief de hobbels en valkuilen.

Narcisten zijn er meester in om alles wat jij nog ontkent aan goddelijkheid, schoonheid en kracht in jezelf zich toe te eigenen en terug te spiegelen, alsof het van hen is!

Bizarre aantrekkingskracht

Ik krijg veel cliënten in mijn praktijk die bezig zijn zich los te maken uit een destructieve relatie met een narcist óf bezig zijn de wonden van zo’n relatie uit het verleden te helen. Een van de vragen die altijd weer opkomen is: hoe doen ze het toch? Wat is toch die bizarre aantrekkingskracht van de narcist?

Verliefdheid versus liefde

Verliefd worden op een narcist lijkt op verliefd worden op iemand die je niet wezenlijk kent. Verliefdheid is iets anders dan liefde. Liefde is gebaseerd op het werkelijk kennen van de ander: de lichtstukken en ook de schaduwstukjes, iemands ware wezen en ziel kennen en liefhebben. Verliefdheid bestaat voor een groot deel uit projectie. Projectie van alles wat mooi en magisch is.

Projectie van alle hoop, goddelijkheid en verbinding met het hoogste, het ultieme geluk van de verbinding met de Bron en je ware zielezelf op een ander. Daarom is verliefdheid zelden bestendig, maar liefde wél, die is eeuwig en kan zelfs zo puur zijn dat ze de extase van verliefdheid overstijgt.

Verslaafd aan de narcist

Verliefdheid is dus niet hetzelfde als echte liefde, het houdt zelden stand. Maar bij een narcist is er meer aan de hand. Narcisten zijn wezenlijk leeg. Ze hebben geen goed ontwikkeld zelf. Ze zijn enorm beschadigd. Maar ze zijn er meester in om alles wat jij nog ontkent aan goddelijkheid, glans, waarde, schoonheid en kracht in jezelf zich toe te eigenen en terug te spiegelen, alsof het van hen is!

Met mooie woorden, sms’jes, plaatjes, hartjes, kaartjes, brieven (soms letterlijk gekopieerd van internet) laat de narcist je precies zien wat je niet ziet aan waarde en schoonheid in jezelf, maar wat je graag wilt zien, waar je naar snakt. Zo haalt de narcist je binnen. Vervolgens raak je verslaafd aan de narcist, want die lijkt jou jezelf terug te geven – en levert vervolgens niet. Het is de schijnbare vervulling, waar je eeuwig achteraan kunt lopen, die nooit beklijft maar je wel uitput.

Projectie van schaduwstukken

Wat de narcist hieruit haalt, is jouw aandacht, jouw energie, jouw tijd, de investering van jouw liefde – de liefde voor je verloren zelf. Als een koekoeksjong dat op oneigenlijke wijze aanspraak maakt op jouw levensenergie en erop gedijt. Ondertussen loop jij erop leeg, maar de hunkering naar (tijdelijke) vervulling verleidt je er elke keer weer toe om terug te gaan naar de narcist, als een junkie. Tot zijn of haar destructieve kant jou te veel wordt, want die laat zich onherroepelijk gelden. De narcist gaat niet alleen je schoonheid gebruiken en zich toe-eigenen om jou te verlokken, hij of zij gaat ook zijn/haar eigen schaduwstukken op jou projecteren.

Een ruilhandel die niet leuk uitpakt – voor jou. Meer en meer zal de narcist diens verdrongen wonden, diens verpletterde en woedende innerlijk kind en de schaduw van de daders die hem verwond hebben, op jou gaan projecteren, zodat hij ze niet zelf hoeft te voelen en uit te werken. Omdat hij nu een projectiescherm heeft voor de pijn die hij zelf niet wil en kan aangaan. Jou wordt nu alles wat duister, naar, gemeen, lelijk, onderdrukt en vernederd is toegeschreven, desnoods met geweld. Dit kan uiteindelijk leiden tot zeer ernstige vormen van geestelijke, emotionele en zelfs fysieke mishandeling.

Trauma’s uit je jeugd of vorige levens

Helaas gaan mensen zich vaak pas losmaken van een narcist als er sprake is van geweld. Maar als je in staat bent uit zo’n destructieve relatie te stappen, ben je nog niet klaar. Dan volgt de tocht naar heling: het terughalen van al die verdwenen delen van je prachtige ware zelf.

Vaak ervaren mensen in dit stadium enorme verlangens om terug te keren naar de narcist, de drug. Want die was de drager van jouw projectie van alles wat mooi en goed was, van liefde, vervulling, goddelijkheid en extase. Maar waar je in wezen naar op zoek bent, is je eigen magische, prachtige zelf. Je ziel. De delen van jezelf die jij hebt ontkend of die jij je niet meer durfde toe te eigenen door trauma. Door emotionele verwaarlozing en verlating, door allerlei soorten trauma in de jeugd en vaak zelfs in vorige levens of door het oertrauma. De narcist heeft alleen de schijn hiervan naar je gespiegeld.

Wonden helen

De weg naar echte bevrijding en zelfgenezing begint met: je weer toe-eigenen wat magisch, mooi en goddelijk aan jezelf is. De wonden helen waardoor je dit schijnbaar was kwijtgeraakt en je verbinden met je eigen ziel, je ware wezen, en de Bron. In een destructieve relatie, of een relatie met een narcist, heb je waarschijnlijk heel veel van wat mooi, magisch en goddelijk is aan je eigen ziel en persoon geprojecteerd op een ander, vanuit je oerwond, kinderwond, wonden uit vorige levens… Het allerbelangrijkst is om die wond te helen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de narcist jou (onbedoeld) heeft gediend, omdat hij of zij jou bewust heeft gemaakt van de wond.

Het hervinden van je ware zelf

Ga de angst en pijn die je tegenkomt, niet uit de weg. Dat deel van jou heeft juist heling nodig. Je kunt mediteren en naar de pijn toegaan. Stel het voor als een kind of zieledeel dat je hulp nodig heeft. Zie het voor je, maak er contact mee. Vraag wat het nodig heeft. Ga het troosten, aandacht geven, bevestigen, knuffelen… Daarnaast zijn er vele therapeutische technieken die je kunnen bijstaan in dit proces.

En maak verbinding met je ware zelf. Doe alles wat jou verbindt met wat er mooi, magisch en bijzonder is aan jou. Muziek, dans, creativiteit, genieten van de natuur; alles wat jou inspireert, alles wat jou vreugde en zelfvertrouwen geeft. Zo herstel jij de verbinding met je ziel.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reacties
 1. Ineke 22 februari 2021 - 00:41
  Reply

  Hoi Wendy, Wat een fijn helder artikel heb je geschreven. Mag ik het artikel overnemen met vermelding van jou naam in mijn studenthandout voor vrouwengroepen voor zelfbewustzijn healing en groei? Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet,

  1. Wendy Gillissen 2 maart 2021 - 13:42
   Reply

   Hoi Ineke, dankjewel! Ja hoor, natuurlijk, als je mijn naam eronder zet, prima! Fijn dat het een bijdrage kan leveren aan de groepen! Hartelijke groet, Wendy

 2. Josje 1 maart 2021 - 14:21
  Reply

  Wat een herkenning! Alle stappen en stukken heb ik ervaren. Na vele jaren een punt gezet achter de relatie, met veel pijn, maar toch de moed gehad om het dit door te zetten. Daarna in een nieuwe liefdevolle relatie, alles mogen zien, voelen en vooral heel veel praten en huilen, kreeg ik de kans dit te mogen helen. Want er was enorm veel pijn, onzekerheid, niet gezien voelen ect. Wat er een plekje moest krijgen. Dat heeft mij, (ons) beetje jaren gekost. Maar het is zoooo de moeite waard geweest om dit te mogen en kunnen doen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen, voelde me gezien en geliefd. Ach, teveel mooie dingen om op te noemen, prachtig! In huidige relatie met de man die op mijn pad kwam, heb ik veel in mezelf geheeld en dagelijks opnieuw iets kunnen ontdekken. Wanneer je samen elkaar weer verder kunt brengen, en het mooiste in elkaar naar boven mag halen, ben je gezegend. Een lang verhaal, maar zo waar. Dankjewel Wendy, voor jou inspirerend schrijven.

  1. Wendy Gillissen 2 maart 2021 - 13:43
   Reply

   Dankjewel Josje! Ja, het is vaak een lange weg, maar wel een hele vruchtbare! Fijn dat het artikel je geïnspireerd heeft. Hartelijke groeten, Wendy

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?