Bewustzijn

Een kalmerende visualisatie in een tijd van angst en onzekerheid

Door Sheryl Paul
Een kalmerende visualisatie in een tijd van angst en onzekerheid

Er loopt deze dagen veel angst en onzekerheid door onze werkelijkheid heen. Wanneer je al een tijdje bezig bent met innerlijke werk, vertrouw je waarschijnlijk al langer op de ‘tools’ die voor jou goed werken en kun je de huidige stand van zaken in de wereld met een behoorlijke mate van acceptatie tegemoet treden.

Wat ik bij de mensen met wie ik werk, mijn cursisten en lezers, zie is dat, omdat we allemaal in het angstig-gevoelige-creatieve/spirituele spectrum zitten, dit voor ons geen onbekend terrein is. We zijn diep vertrouwd met angst. We hebben ontelbare keren met angst en paniek gedanst. We zijn ons sinds onze kindertijd al bewust van het onzekere karakter van ons menselijk bestaan. Illusies van zekerheid? Die zijn lang geleden verbrijzeld. Het besef dat het leven en de liefde ook risico’s met zich meebrengen? Oh ja, daar zijn we ons al jaren van bewust.

Overlevingsreactie

Maar er zullen altijd momenten zijn waarop de angst zich vastgrijpt en niet loslaat. Angst is een essentiële overlevingsreactie op een reële bedreiging, en het is ontworpen om ons wakker te schudden zodat we de nodige acties en voorzorgsmaatregelen nemen. Maar zodra we de boodschap ontvangen en doen wat we kunnen doen, hebben we een manier nodig om onze bangheid door ons heen te laten gaan, zodat het geen plaats meer inneemt en verandert in angst. Hoe meer we ons van de verlammende greep van de angst losmaken, hoe meer ruimte we maken om ons open te stellen voor de liefde, wat precies is wat nu nodig is, zowel individueel als collectief.

Visualisatie

Een krachtige manier om de angst te ontmoeten is door middel van visualisatie. Ik ga je begeleiden door een visualisatie die je kunt gebruiken op elk moment dat je angst of onzekerheid ziet opkomen, en dit geldt natuurlijk voor elk moment in ons leven, niet alleen tijdens een wereldwijde pandemie. Ik deel een langere versie die je zal helpen je eigen kalmerende beelden en woorden te benaderen en een kortere versie waar je terecht kunt als je een ‘quick fix’ nodig hebt voor een angstpiek. Hoe meer je de langere versie oefent, hoe effectiever de kortere versie zal zijn. Zoals altijd, wanneer we een rijk gevulde innerlijke bron creëren door langer te oefenen, kunnen we de hele dag door uit die bron putten wanneer zich momenten aandienen dat we wel wat hulp kunnen gebruiken.

Wat volgt is de geschreven versie. Onderaan vind je een audioversie en later deel ik een video van de verkorte versie, zodat je de handgebaren kunt zien die uitnodigen tot een helende ervaring voor je lichaam. Deze visualisatie raakt alle vier de gebieden van het Zelf: fysiek door contact te maken met je lichaam, emotioneel door het zijn met je gevoelens, cognitief door het inbrengen van rustgevende gedachten, en de ziel door zich tot je verbeelding te wenden. Als je bekend bent met mijn werk, weet je dat de meest effectieve manier om te werken met angst is wanneer we alle vier de gebieden van het zelf bereiken. Deze visualisatie doet precies dat.

Een kalmerende visualisatie in een tijd van angst en onzekerheid

Neem nu even de tijd om in je lichaam te komen. Zoek een comfortabele positie. Sluit je ogen als dat een manier is om je naar binnen te wenden. Volg je ademhaling bij het inhaleren en uitademen, doe je best om in het huidige moment te komen. Neem de tijd. Er is geen haast bij. Voor nu, let op je adem bij het inhaleren… en het uitademen… als je in het huidige moment komt.

We gaan vier stadia doorlopen om je angst en onzekerheid te ontmoeten

Ten eerste, als je bang bent, als je merkt dat je lichaam je de boodschap heeft gestuurd dat de angst door je heen gaat, leg dan je handen op de plek waar je de angst in je lichaam voelt, stel je voor dat je eigen innerlijke liefdevolle ouder contact maakt met je jongere zelf en zeg het hardop,

‘Ik ben hier.’

Stel je vervolgens voor dat het meest liefdevolle wezen ter wereld je tegemoet komt als ze haar armen om je heen slaat om je angst bij je te houden. Dit kunnen de armen zijn van een overleden familielid of voorouder, een spirituele figuur, een dier, een mentor of gids – of al het bovenstaande. Zie ze je vasthouden, laat je volledig vasthouden, wanneer je hardop zegt,

‘Ik word vastgehouden.’

Stel je nu voor dat je lichaam een blad is en dat je jezelf op een warme en zachte stroom legt. Als je lichaam weerloos wordt, als het weerstand en controle loslaat, als het zich laat drijven door het water en zich overgeeft aan de stroming, zeg je luidkeels,

‘Ik word gedragen’

als je je armen naar je zij opent, alsof je op het water ligt.

Tot slot, als je uit het water komt zie je dat je wordt gewikkeld in een pluizig, wit gewaad, en als je gaat zitten op de met gras begroeide oevers, omgeven door wilde bloemen, vind je een mooie picknick uitgespreid voor je met je lievelingseten, helder, sprankelend water, en schoonheid overal om je heen. Je zegt hardop,

‘Ik ben beschermd en gevoed’

terwijl je je handen tot aan de hemel reikt en ze naar beneden brengt alsof ze een waterval van licht zijn.

Kortere versie:

Zeg gewoon, met de handgebaren:
‘Ik ben hier.’ (Handen op de plaats waar je de angst in je lichaam voelt).
‘Ik word vastgehouden.’ (Houd jezelf vast zoals je je voorstelt met liefdevolle wezens die je vasthouden.)
‘Ik word gedragen.’ (Armen uitgestrekt aan je zijde, alsof je op het water drijft.)

‘Ik ben beschermd en gevoed.’ (Armen boven je hoofd en dan naar beneden aan de voorkant van je lichaam.)

***

Niet handelen vanuit angst, maar vanuit rust

Hou er rekening mee dat het niet de bedoeling is om van je angst af te komen. Het is eerder het idee om met angst te zijn, om er als een bang kind naar te neigen en er ons door de kracht van beeldspraak, metafoor en woorden aan te herinneren dat we worden vastgehouden, gedragen, beschermd en gevoed. Terwijl je de visualisatie beoefent, zie je welke verschuivingen er van binnenuit plaatsvinden. Misschien voel je je niet onmiddellijk bevrijd van de greep van de angst; daar gaat het niet om. Maar na verloop van tijd en met consequente oefening, zul je merken dat de ruimte binnenin jou zich opent, en je zult merken dat je meer geneigd bent om die ruimte te vullen met liefde: om te handelen vanuit liefde, om liefde te geven, om te verschijnen met liefde.

Vanuit deze plaats van verhoogde rust en helderheid kunnen we ons afvragen wat er nodig is. We handelen dan niet vanuit angst maar vanuit rust. Zoals degenen onder jullie die nauw met angst hebben samengewerkt goed weten, vernauwt angst zich; als je door angst-ogen kijkt, zie je alleen maar angst. Wanneer je je veiliger en meer beschermd voelt, open je je, en vanaf deze plek zie je mogelijkheden en overvloed. Vanuit de plaats van uitgestrektheid kunnen we meer aanwezig zijn bij onszelf, onze kinderen, onze partners, onze vrienden, onze gemeenschap en onze wereld. En dit is wat nodig is. Dit is de grote oproep en uitnodiging die ons nu wordt gepresenteerd. Zoals Mark Nepo zo mooi heeft gedeeld op Instagram:

‘Sinds het begin heeft het licht de duisternis ontmoet, niet in de strijd van goed en kwaad, maar in de torsie van de levenskracht die het universum draaiende houdt. En dus moet de liefde net zo snel bewegen als de angst. Het is geen toeval dat we gedwongen worden om stil te zijn, want er is nog nooit een plek geweest om te rennen, hoewel we al eeuwenlang rennen.

De tijden zijn moeilijk en onverwacht. Dat zijn ze altijd. Maar de rivier van het zijn die ons draagt is altijd leven gevend, als we die kunnen bereiken. Dit vereist duiken waar we zijn, niet rennen voor wat er is. We moeten dapper zijn en op onze hoede zijn, vooral voor onszelf. Want de geest is als een spin. Het zal vele webben weven. Maar het hart is als een lichtpijl. Het zal een gat in het donker doorboren dat het leven zal vullen. Onderweg zal het struikelen in het donker. Onze felle en tedere eerlijkheid en liefde, de lamp die we tussen ons in slingeren.’

Boekentip: Nooit meer bang voor angst

Boekentip: Nooit meer bang voor angst

Word je gek van je angsten en stress? Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je zien dat je angsten vaak een verborgen wijsheid met zich meedragen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sheryl Paul
Sheryl Paul

Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?