Bewustzijn

Hoe kom je van chaos in je hoofd naar rust in je hoofd?

Door Gastauteur
Hoe kom je van chaos in je hoofd naar rust in je hoofd?

Zolang als ik me kan herinneren, was mijn hoofd gevuld met vele, nutteloze en zich herhalende gedachten. Niet alleen gedachten over wat ik wilde eten of welke broek ik zou aantrekken, maar veelal angstige of boze negatieve gedachten. Als er een moeilijk gesprek in het verschiet lag, waren er al honderd verschillende versies door mijn hoofd gegaan in de dagen voorafgaand aan het gesprek. Hele gesprekken repeteerde ik in mijn hoofd, om ze naderhand ook allemaal te evalueren. Hoe zou het zijn opgevat? Was het duidelijk? Was ik te bijdehand? En ga zo maar door…

Bang voor het oordeel van anderen

Zelfs na gesprekken met vrienden of familie, twijfelde ik naderhand of ik mij wel juist had uitgedrukt, of ik goed had gereageerd en of ze niet ergens gepikeerd over waren. Wat dachten collega’s over mij en mijn werk? Waarom voelde ik me in relaties niet goed genoeg?

Op een gegeven moment begon ik in te zien dat deze aanhoudende stroom aan gedachten en gevoelens mij een enorme hoeveelheid energie kostte. Het zorgde ervoor dat ik minder goed sliep en dat ik zelfs op momenten van ontspanning nooit daadwerkelijk rustte. Ik voelde de energie wegvloeien als een enorm lek wat zich bevond rond mijn nooit stille brein. En daar wilde ik koste wat kost iets aan doen.

Persoonlijke kwesties

Heel veel boeken heb ik verslonden, waarvan een aantal mij de ogen openden. Ik deed braaf alle oefeningen uit de boeken van Eckhart Tolle en Esther en Jerry Hicks. Deze leverden een wezenlijke bijdrage aan het inzichtelijk maken van mijn gedachten. Door deze inzichten begon ik te zien dat het hier niet simpelweg om zinloze gedachten ging.

Deze gedachten wezen mij de weg naar mijn onderliggende trauma’s en patronen. Als een puzzel begon ik de gedachten terug te volgen en brachten zij mij naar mijn belangrijkste persoonlijke kwestie: de teleurstelling in relaties waarin ik mezelf niet gewaardeerd voelde, niet gezien werd of beperkt werd in mijn mogelijkheden. In mijn gedachten lag de oorzaak daarvan altijd bij de ander, want die waardeerde mij niet, gaf mij geen complimenten, zag mij niet of beperkte me in mijn vrijheid.

Veroorzaak ik mijn eigen problemen?

Toen ik deze gedachten echter begon te herleiden, kwam ik uit bij mezelf. Was het mogelijk dat ik mijn eigen problemen veroorzaakte? Dat ik me niet vrij voelde lag eigenlijk niet aan mijn partner, want ik voelde me zonder partner ook niet vrij. En hoeveel complimenten ik ook zou krijgen, ik wist altijd wel een opmerking op te vangen die me het gevoel gaf klein en nutteloos te zijn.

Ik had ooit een grote behoefte aan erkenning en gezien worden, wat ik zocht bij partners, familie en collega’s. Om die erkenning te krijgen wilde ik mezelf bewijzen, maar diep van binnen voelde ik me nooit goed genoeg. Waardoor ik bijvoorbeeld zelden tevreden was met de resultaten van mijn werk. Ik werd doodmoe van dit getob en uiteindelijk had ik geen puf meer om mezelf te bewijzen.

Deze hele chaos van gedachten kon ik terugbrengen naar gedragspatronen en trauma’s. Maar hoe kon ik ze daadwerkelijk oplossen?

Vriendschap sluiten met mijn onderbewuste

De oplossing kwam toen ik ging werken met het onderbewuste. Ons onderbewuste stuurt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. En andersom vertellen onze gedachten en gevoelens wat er zich in het onderbewuste bevindt. Het onderbewuste is dan wellicht niet bewust, maar ze communiceert constant met ons via onze gedachten en gevoelens.

De energie die aanwezig is in het onderbewuste, heeft een bepaalde trilling en trekt soortgelijke trillingen aan. Dit liet me inzien dat ik door de energie in mijn onderbewuste bepaalde mensen en situaties aantrok om me te wijzen op de aanwezigheid van deze energie. Zodat ik hier uiteindelijk iets mee kon doen.

Door mijn opleiding tot Shafierha-therapeut leerde ik via het hartchakra contact maken met het onderbewuste. Door deze trilling van bijvoorbeeld erkenning visueel te maken, door vergeving toe te passen, kon de energie verhoogd worden qua trilling. Uiteindelijk kon ik de behoefte aan erkenning uit mijn onderbewuste verwijderen via het hartchakra. Dat had vervolgens invloed op mijn gedachten rondom dit thema. Ik maakte me minder druk over wat anderen van iets of van mij vonden. Dit proces van verwijderen liep door tot het moment dat ik niet meer getriggerd werd en deze specifieke trilling van erkenning had losgelaten.

Allerlei thema’s rondom eigenliefde, verdriet of mijn diepgewortelde onzekerheid – ik vond ze allemaal terug in mijn onderbewuste en ruimde ze op via het hartchakra. En hoe opgeruimder mijn onderbewuste werd, hoe rustiger mijn hoofd. Tot ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat mijn hoofd daadwerkelijk stil was geworden.

Rust in mijn hoofd

Dit maakte het mogelijk te gaan mediteren, wat mij daarvoor eerder hoofdpijn gaf dan dat het rustgevend was. Ook de gesprekken met mijn innerlijke raadgevers en spirituele gidsen werden steeds zuiverder. De vervuilende energieën van twijfel en terugkerende gedachten werkten voorheen als ruis op de lijn. De frequenties werden nu steeds beter op elkaar afgestemd, mijn energie kwam volledig terug in mijn lichaam en ik voelde me eindelijk geaard en volledig in balans.

Achteraf gezien ben ik mijn doorgedraaide gedachten en gevoelens zeer dankbaar. Want zij zijn de wegwijzers geweest naar mijn innerlijk. Zelfs in situaties waarin ik mezelf onrechtvaardig behandeld voelde, kon ik inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik me over deze situatie voel. En als ik daarvoor verantwoordelijk ben, kan ik het ook oplossen. Ons onderbewuste en ons lichaam geven ons zoveel prachtige signalen, helaas soms door pijn in het lichaam of doorgedraaide gedachten. Echter als we gaan luisteren en handelen naar deze signalen, kunnen we uiteindelijk een energiek lichaam en stilte in ons hoofd bereiken.

Dit artikel is geschreven door: Barbara Postema

Het verstrooide brein

Het verstrooide brein

Heb jij een 'verstrooid brein'? Dan is het boek Het verstrooide brein van Gabor Maté misschien wel een eyeopener voor jou. Maté (zelf ADD’er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Verder geeft dit boek een waardevol programma voor de neurologische ontwikkeling van iedereen met ADD. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?