Bewustzijn

Word jij ook zo moe van je negatieve gedachten?

Door redacteur
Word jij ook zo moe van je negatieve gedachten?

Negatieve gedachten kunnen onze aandacht grijpen en eindeloze gedachtecirkels creëren waar we soms maar moeilijk uitkomen. Negativiteit werkt vaak als een magneet: het sleurt ons binnen en zet ons vast, waarna het moeilijk is om los te komen. Hoe meer negatieve gedachten we hebben, hoe meer er komen. En hoe meer aandacht we hier aan geven, des te geloofwaardiger en sterken deze gedachten lijken te worden. Al deze negatieve gedachten kunnen heel vermoeiend zijn. Ze zijn onwaar en kosten ontzettend veel energie. In dit artikel lees je wat de oplossing hiervoor is.

De oplossing om negatieve gedachten tegen te gaan

Hierboven werd al genoemd dat negativiteit vaak als een magneet werkt. Wanneer we willen dat ons brein de tegenpool voor negativiteit wordt, is het dus belangrijk om deze magneet om te keren om zo negatieve gedachten automatisch en moeiteloos af te stoten. Als dit gebeurt, en negatieve gedachten minder makkelijk grip krijgen, ontstaat er meer ruimte voor een mindful, blij, liefdevol en kalm leven.

Om negatieve gedachten te schrappen, is het van belang om jezelf niet te veel te forceren om positieve gedachten heel serieus te nemen en eindeloos affirmaties te blijven herhalen. Probeer je te realiseren dat alle gedachten onwaar zijn, maar dat sommige gedachten je kunnen helpen om bepaalde resultaten te behalen en andere niet.

Als je echter kunt kiezen aan welke gedachte je aandacht schenkt, kun je je aandacht natuurlijk het best geven aan een positieve gedachte. Met een positieve kijk kan je jezelf op allerlei manieren vooruit helpen. Door hiervoor te kiezen en te focussen op positieve gedachten, word je vanzelf beter in het moeiteloos laten passeren van negatieve gedachten.

Een van de manieren om hier beter in te worden is mediteren. Meditatie schept namelijk afstand tussen je gedachten en je waarneming. Dit leidt ertoe dat gedachten beter zichtbaar worden en hierdoor krijg je de ruimte om te kiezen welke gedachte je wilt vasthouden en welke je juist wilt loslaten.

Tips om negatieve gedachten los te laten

Door aan de slag te gaan met onderstaande tips, kun je leren om negatieve gedachten los te laten en te kiezen voor positieve gedachten.

Tip 1: Realiseer je dat je kunt kiezen of je wilt loslaten of niet

Gedachten loslaten kans soms ingewikkeld klinken, maar het is simpeler dan het lijkt. Je kunt gedachten in werkelijkheid niet echt loslaten, maar wat je wel kunt doen, is je aandacht verplaatsen. Door je aandacht te verplaatsen, verdwijnen de gedachten vanzelf. Alles wat je aandacht geeft groeit en dit werkt ook andersom. Je kunt je aandacht trainen door te mediteren. Wanneer je dit regelmatig doet, begin je je automatisch te realiseren dat je je gedachten gewoon kunt laten gaan zonder dat er iets ergs gebeurt. Je bent dan in staat om je gedachten minder serieus te nemen.

Tip 2: Heb vertrouwen in je toekomstige zelf

Je bent veel slimmer dan je zelf denkt! Probeer dan ook een beetje vertrouwen te hebben in je toekomstige zelf. Vertrouw op je intuïtie en vertrouw erop dat je, wanneer je in het hier en nu geconfronteerd wordt met uitdagingen, je die op dat moment prima aankunt. Probeer je ook te beseffen dat het eindeloos circuleren van negatieve gedachten je niet effectiever en zeker niet gelukkiger maakt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten ergens beginnen. Ook hiervoor geldt dat als je regelmatig mediteert, je heir vanzelf beter in wordt. Stap voor stap.

Tip 3: Begin bij het grijze gebied

Ons brein heeft vaak de neiging om te denken in zwart of wit. We dromen over een toekomst die helemaal fantastisch is of we vrezen een toekomst die heel onrealistisch is. Probeer je te realiseren dat de waarheid vaak ergens in het midden ligt: in het grijze gebied. Soms lijkt het leven even te bewegen richting een extreem punt, maar dat is tijdelijk. Je zult merken dat je altijd weer terugkomt in het grijze gebied. Ook wanneer er zich een groot drama voordoet in je leven. Probeer het grijze gebied te omarmen en in te zien dat je brein overdrijft. Zo is het makkelijker om uit de negatieve spiraal te stappen.

Tip 4: Maak van positiviteit je uitgangspunt

Probeer van positiviteit je uitgangspunt te maken en mensen niet naar beneden te halen, maar naar boven en jezelf te behandelen met zelfcompassie. Kies ervoor om te geloven in een goede afloop wanneer je geen reden hebt om te geloven in het tegenovergestelde. Probeer erin te geloven dat je toekomst steeds leuker wordt, net zolang tot het tegendeel wordt bewezen.

Tip 5: Stop met het voeden van de ellende

Natuurlijk zouden veel dingen beter kunnen, maar we moeten daardoor niet voorbijgaan aan alle dingen die wel goed gaan. Er zijn veel problemen en uitdaging en zoals corruptie, haat, verwoesting en vervuiling. Maar er is ook veel liefde, stabiliteit, rust en vooruitgang. De mensheid wordt nooit perfect en haat, hebzucht en angst zullen niet verdwijnen, maar we kunnen er wel aan werken om ze minder prominent te maken. Zo kunnen we meer mensen inspireren en ondersteunen.

Zoals al eerder werd genoemd, groeit alles waar we aandacht aan geven. Door negativiteit aandacht te geven, ontstaat er dus meer negativiteit. Probeer negativiteit daarom te laten gaan en los te laten. Soms gaan dingen zoals we willen en een andere keer misschien minder. Maar dit is niet erg. Ook dan kun je kiezen voor positiviteit. En dan wordt het gelijk een stuk eenvoudiger om negativiteit los te laten.

Boekentip: Leven met wind mee

In ‘Leven met wind mee’ laat Jelle Hermus zien hoe je de kwaliteit van je leven drastisch verbetert met één simpele gewoonte die alles verandert. Leer over scheten, meditatie en de kracht van innerlijke rust. En laat je meenemen op reis langs een simpeler leven vol kalmte, compassie en dolle pret. Want het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. En zodra je leert om je eigen drama te verminderen, kun je zomaar met een wezenloze glimlach op je snoet over straat lopen. Best fijn.

Bestel jouw exemplaar voor op onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending .

 

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?