Gezondheid

Spirituele groei: dwars door de pijn heen

Door Marjolein Berendsen
Spirituele groei: dwars door de pijn heen

In balans zijn, verbonden vanuit liefde met alles en iedereen om ons heen. Het klinkt als een manier van leven waarin je steeds weer geluk en liefde ervaart, zo licht als een veertje. Veel mensen die spiritueel willen groeien, zien dit vaak als hun uiteindelijke doel. En dit gebeurt dan regelmatig ook door belemmeringen en weerstanden te omzeilen (want het aangaan doet pijn) en door te streven naar een perfectie van het hoogste niveau. Maar eigenlijk ga je dan voorbij aan je mens-zijn, juist waar de werkelijke spirituele groei écht om gaat. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.

Wanneer je spiritueel wilt groeien, dus op het meest diepgaande niveau, dan is een licht, liefdevol en gelukkig leven echter alleen haalbaar als je die weerstanden niet omzeilt, maar ze juist aangaat. En als je je daarnaast realiseert dat het simpelweg niet mogelijk is om 24 uur per dag alleen maar happy en healthy te zijn. Alles wat een mens vormt tot wie hij of zij is, is voor een groot deel ontstaan door ervaringen uit een nabij of verder verleden. Door gebruik te maken van die ervaringen, met alles wat daarbij hoort, wordt je spirituele groei de grootste rijkdom die je jezelf kunt geven.

Een pleister op je mens-zijn

Op het moment dat je wordt geboren, ga je dingen ervaren. Als pasgeborene voel en ruik je het lichaam van je moeder en de aanrakingen en geluiden van de mensen er omheen. Later, als je opgroeit, komen er allerlei ervaringen bij en die kunnen enorm leuk zijn, maar soms zijn ervaringen zo naar of zelfs traumatisch, dat ze je op een negatieve manier beïnvloeden. Pijn, verdriet, angst, onzekerheid, een negatief zelfbeeld, destructief gedrag, depressies; het kunnen allemaal uitingen zijn van dit soort ervaringen.

Wat je dan het liefste doet? Deze gevoelens heel diep wegstoppen en zo doen alsof ze er niet zijn. Zodanig dat je ze niet hoeft te voelen en ze weet te omzeilen wanneer je spiritueel aan het groeien bent. Je gaat hiermee compleet voorbij aan je mens-zijn. Je plakt namelijk een pleister op de wond, maar die wond verdwijnt daar niet door. Je houdt eigenlijk je menselijkheid voor de gek, want emoties, gedachten en gevoel zijn juist datgene wat iemand menselijk maakt.

Wat je hebt, is niet wat je bent

Als je spiritueel wilt groeien met als doel balans, verbinding en liefdevol leven, dan mogen we bewustzijn niet vergeten. Wanneer je je er bewust van bent dat emoties, negatieve gedachten en nare ervaringen ook bij jou als mens horen, dan kun je er mee aan de slag op een manier die jouw spirituele groei ten goede komt. Het schoonmaken van je innerlijke wereld van belemmeringen en weerstanden, is een proces van transformatie. En dat werkt als volgt:

  • Je bent je ervan bewust dat je je gevoelens, lichaam, gedachten en emoties hebt en dat je ze niet bent
  • Je kunt deze gevoelens, gedachten en emoties aanvaarden en doorvoelen
  • Je leert op welke ervaring in jouw verleden deze gevoelens, gedachten en emoties zijn gebaseerd door zelfonderzoek te doen

Door alles wat er is in jouw mens-zijn te accepteren en omarmen, en je te realiseren dat je ze hébt in plaats van bént, kun je deze ervaringen ombuigen en transformeren naar kracht, in plaats van de zwakte die je erbij ervaart. Door transformatie maak je innerlijke ruimte vrij voor positiviteit, liefde en vertrouwen. Wat je hebt, kun je veranderen; wie je bent, verandert niet.

In deze masterclass neemt Marjolein Berendsen je mee in jouw spirituele groei, en vertelt ze jou hoe je de mooiste versie van jezelf kunt zijn:

Onvolmaaktheid

Het klinkt allemaal misschien eenvoudig, maar het transformeren van negatieve ervaringen naar kracht, vertrouwen en positiviteit kan soms ontzettend confronterend en pijnlijk zijn. Weet dat alles er mag zijn, omdat dit alles hetgeen is wat jou heeft gemaakt tot wie je bent. Weerstand en negatieve gedachten horen nu eenmaal bij het leven.

Fladderend als een blije vogel tussen de weerstanden, belemmeringen en negativiteit door, is eigenlijk hetzelfde als niet eerlijk zijn tegen jezelf. Voorbijgaan aan ervaringen die je liever vergeet, zorgt voor onvolmaaktheid in je spirituele groei. En dan bereik je dus niet waar je werkelijk naar op zoek bent, want er kan eenvoudigweg geen verbinding en balans zijn als je deze dingen niet erkent.

Naar binnen keren: wie ben je werkelijk?

Het gaat er bij spirituele groei dus niet om dat je 24 uur per dag gelukkig bent, maar dat je in staat bent om te accepteren wie je bent, met alle gevoelens, gedachten en emoties die je hebt. Zo leer je jezelf kennen en onvoorwaardelijk lief te hebben en ben je in staat om alles zonder oordelen te omarmen en bekijken. Om jezelf te leren kennen zoals je werkelijk bent, is zelfonderzoek dus heel belangrijk. De stilte in jezelf opzoeken, laat je luisteren naar wat jij jezelf te vertellen hebt. Met deze oefening help je jezelf daarmee op weg:

Zoek een rustige plek op waar je je veilig en vertrouwd voelt en waar je niet wordt gestoord. Ga zitten, in de lotushouding of op een stoel, net wat je prettig vindt, met je handen op je benen of in je schoot. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Adem diep in door je neus, laat de lucht door je lichaam stromen, en blaas door je mond uit. Doe dit net zolang tot je ontspanning voelt komen.

Probeer nu te voelen waar in je lijf iets zit wat jouw aandacht verdient. Dat kan een pijntje, een kriebel of een tinteling zijn. Verplaats je aandacht naar die plek en leg eventueel je handen erop. Wat vertelt deze plek jou? Is het iets waar je aandacht aan moet besteden, is het prettig of juist niet? Waar komt dit gevoel vandaan? Welke gedachten heb je hier bij?

Oordeel niet over wat je voelt, of wat je denkt. Probeer juist te omarmen wat er gebeurt. Is het fijn, dan houd je dit vast en probeer je dit fijne gevoel door je hele lijf te laten stromen. Is het onprettig, probeer dan of je dit gevoel komt ombuigen naar wat je wél zou willen voelen. Wees je bewust dat het er mag zijn. Verdriet of angst, onzekerheid of somberheid: het mag er zijn en je kunt het ombuigen naar een krachtige eigenschap van jou. Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar tekent juist hoe menselijk je bent en hoe empathisch en liefdevol.

Wanneer je ontspanning, acceptatie en rust in je hele lijf voelt, open je langzaam je ogen en bedank je jezelf voor deze innerlijke reis.

Vergeet nooit dat je goed bent, zoals je bent. Met al je gevoelens, emoties en gedachten; positief of negatief. Laat ze je niet in de weg staan, maar ga ook niet aan ze voorbij. Jouw ervaringen zijn een rijkdom voor je spirituele groei.

Kijk hier voor meer info en aanmelden voor de online cursus Spiritueel Ontwaken van Marjolein Berendsen.

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Marjolein Berendsen:

Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reactie
  1. Joost rippen 7 juli 2024 - 09:02
    Reply

    Ik heb de oefening half gedaan. Er kwam verdriet, en ben onder de douche gegaan. Daar realiseerde ik me dat mijn moeder niet op mijn schouder stond maar links voor me. Mijn vader stond heel erg ver achter mijn rechterschouder. Bij mijn voorouders was het ook een rommeltje, opa's en oma's voor me in plaats van achter me. Ik heb geprobeerd om ze op de juiste plek te zetten. Is dat wat ze met familieopstellingen bedoelen? Ik mis ook enorm de mannelijke energie. Slecht geaard. Het komt goed.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?