Gezondheid

Een overactieve amygdala: de emotionele wekker van je lichaam gaat steeds af

Door Gastauteur
Een overactieve amygdala: de emotionele wekker van je lichaam gaat steeds af

Als negatieve gedachten voortdurend de boventoon voeren, wordt onze amygdala overactief en hyperalert. Een overactieve amygdala en verstoorde dagritmes kunnen ervoor zorgen dat je te heftig reageert, je innerlijke energiestroom saboteert en je aura uit balans brengt. Gelukkig kun je dit herstellen en weer innerlijke rust creëren. In dit artikel legt, Alla Svirinskaya, auteur van Aura-energie, uit hoe.

Een overactieve amygdala zorgt ervoor dat je onnodig paranoïde reageert op energiezuigers en andere aantastingen van je energie.

Een overactieve amygdala

De amygdala is een klein onderdeel van de hersenen dat je kunt zien als de emotionele wekker van het lichaam. Het regelt onze biologische reactie op angst voor dingen in het heden, maar (en dit is cruciaal) reageert ook op angsten die wij ons herinneren uit het verleden. Veel mensen zitten vast in een negatieve kijk op de dingen en kunnen niet goed meer het onderscheid maken tussen negatieve gebeurtenissen uit het verleden en wat ons feitelijk in het heden overkomt. Er is dan een voortdurende neiging om negativiteit uit het verleden te projecteren op het heden.

Als negatieve gedachten voortdurend de boventoon voeren, wordt onze amygdala overactief en hyperalert. Ons zenuw- en hormoonstelsel reageert daar weer op, wat leidt tot overdreven heftige reacties, die vervolgens een gewoonte worden. Vaak noemen we angsten en zorgen in één adem, maar het zijn verschillende dingen. Angst is een reactie op feitelijk gevaar, terwijl je zorgen maken een reactie is op dat wat je als bedreigend ziet.

Een overactieve amygdala zorgt ervoor dat je onnodig paranoïde reageert op energiezuigers en andere aantastingen van je energie. Je hersenen ondersteunen deze negatieve instelling neurologisch. Je kunt een uit balans geraakte amygdala zien als een inbraakalarm dat verkeerd staat afgesteld: het gaat steeds af, omdat het overal inbrekers ziet.

Prettig verdoofd

Interessant is dat de amygdala niet alleen aanzet tot een vecht-of-vluchtreactie, die vaak in verband wordt gebracht met angst, maar ook met de reactie van verstarren. Alla Svirinskaya komt in haar praktijk vaak cliënten tegen die ‘prettig verdoofd’ zijn. Ze lopen niet weg voor problemen, maar zien die ook niet onder ogen. In plaats daarvan verstarren ze min of meer en maken zich los van het heden. Ze dissociëren. Energetisch gezien probeert hun aura te verdwijnen in plaats van de werkelijkheid van de uitdaging die er ligt onder ogen te zien.

Deze verstarring is een enorm uitputtende toestand en het vergt een complexe therapeutische benadering om de cliënt weer levendig en alert te krijgen. Helaas raken veel mensen aan deze verstarde toestand gewend; ze gaan die normaal vinden.

Vergeet niet dat de amygdala voortdurend op de uitkijk staat en bij gevaar, reëel of ingebeeld, de overlevingsrespons activeert. Daarom is het, nogmaals, zo belangrijk om een gezondere, neutralere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, in plaats van steeds automatisch een negatieve houding aan te nemen.

Je amygdala heropvoeden

Je amygdala mag niet de baas worden over jouw energie. Jij moet dat zijn! Gelukkig kun je iets doen om dit deel van je hersenen te trainen, zodat het zijn ijzeren greep opgeeft:

  • Druk op de ‘pauzeknop’ voordat je reageert: cultiveer de toestand van waarnemer. Dit kun je zelf doen. Wil je hier hulp bij? Alla Svirinskaya legt in haar boek Aura-energie uit hoe je dit kunt doen. Twee meditaties uit haar boek: ‘De neutrale toestand’ en ‘De periscoop’, zijn ook heel geschikt om te leren een evenwichtiger houding te verkrijgen.
  • Laat jouw momenten je niet afpakken. Blijf in het heden door mindfulness te beoefenen en je met de energie van het nu te verbinden.
  • Voed je amygdala door dingen te doen waar je blij van wordt. Als je je werkelijk verbindt met een activiteit die je plezier en vreugde geeft, al is het maar voor een halve minuut, dan reguleer en herstel je je amygdala. Word je zo vaak als je kunt bewust van zintuiglijk genot, laat het echt tot je doordringen – ruik aan een roos, strijk je kind door het haar, volg een bij die door je tuin zoemt, of doe iets anders wat een glimlach op je gezicht tovert.
  • Gebruik iedere dag affirmaties, zodat je je hersenen programmeert voor een evenwichtige perceptie en een positieve instelling.
  • Eet gezond voedsel, rijk aan vitamine d, b3, b5 en c, en aan l-theanine, gaba, magnesium, zink en omega-3. Serotonine, de neurotransmitter die geluk en welzijn bevordert, wordt in de darm geproduceerd; vandaar dat probiotica ook belangrijk zijn voor het verbeteren van je algehele stemming.
  • Bij een acute ‘gijzeling’ van je emotionele brein kun je deze tips gebruiken.

Verstoorde circadiaanse ritmes

Ons slaap-waakritme, onze spijsvertering en de afscheiding van hormonen worden geregeld door onze circadiaanse ritmes, onze biologische klok. Deze ritmes helpen ons ook bij de aanpassing aan onze omgeving.

Als je een chaotisch leven leidt, destabiliseer je je circadiaanse ritmes, waardoor ook de balans en de harmonie van je vibraties ondermijnd worden. Je verliest de schoonheid van je innerlijke melodie. Vergeet niet dat je fysieke lichaam de zichtbare laag van je aura is, dus als je de ritmes van die laag in balans brengt, bevorder je ook de harmonie in de andere lagen.

Je circadiaanse ritmes in balans brengen

Dit kun je doen om je circadiaanse ritmes te ondersteunen en in balans te brengen:

  • Houd geregelde tijden aan om naar bed te gaan en op te staan.
  • Stel jezelf ’s nachts zo min mogelijk bloot aan kunstlicht, met name aan het blauwe licht van digitale schermen.
  • Beperk de hoeveelheid kunstmatige stimulerende stoffen die je gebruikt, zoals koffie.
  • Wees er met je aandacht bij als je eet en concentreer je op het kauwen.

Veel succes met deze tips, je kunt het!

Aura-energie

Aura-energie

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Wil je meer leren over je aura, hoe je je aura schoon kunt houden en hoe je goed voor je aura kunt zorgen? In dit prachtige boek leer je het allemaal. Alla Svirinskaya helpt je je energie te deblokkeren en je aura te ontwarren. Verder leert ze je genieten van wie je werkelijk bent, jezelf te ontplooien en te bevrijden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Verder lezen over angst en het verhelpen ervan?

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?