Liefde & Relaties

5 talen van de liefde: welke liefdestaal past bij jou?

Door Grietje Voeten
5 talen van de liefde: welke liefdestaal past bij jou?

Er bestaan 5 talen van de liefde. De grote vraag is: welke spreek jij? En hoe geeft je partner uiting aan liefde? Je ontdekt het dankzij dit artikel van holistisch coach Grietje Voeten. “Als jij je bewust wordt van jouw taal, dan weet je wat jouw hart het meest direct raakt. Zo kun je jezelf met liefde voeden.”

Hoe kom je achter jouw taal van de liefde? Denk aan een moment uit je leven waarop jij je enorm geliefd voelde.

Overal waar hij staat, kun je ook zij lezen.

Een wereld gaat voor je open

Voel jij je in het dagelijkse leven helemaal geliefd? Velen zeggen Ja, maar voelen het maar half of eigenlijk nooit echt. Mogelijk ben je zo gewend om met minder genoegen te nemen, dat het jou niet eens meer opvalt. Dat is logisch: hoe kun je échte liefde ervaren als je jouw taal van de liefde nog niet ontdekt hebt?

Ieder spreekt zijn eigen taal van de liefde. De manier waarop jij je geliefd voelt, is misschien helemaal niet hoe jij, je vriendengroep of partner je op dit moment benadert. Als jij je bewust wordt van ‘jouw taal’, kan er een wereld voor je opengaan. Dan kun je jezelf heel eenvoudig voeden op manieren die direct binnenkomen in je hart, zodat je je werkelijk voldaan en geliefd voelt. Ben je klaar om jezelf optimaal lief te hebben? Daar gaan we!

Dat ene moment dat jij je geliefd voelde

Hoe kom je achter jouw taal van de liefde? Denk aan een moment uit je leven waarop jij je enorm geliefd voelde. Misschien voelde jij je geliefd door een ander. Maar het kan ook een herinnering aan een moment zijn waarop je zelf overstroomde van liefde. Neem de tijd om je dit ogenblik helder voor de geest te halen. Waarschijnlijk komt het snel, want juist de intense emotie van liefde blijft vaak makkelijk in ons brein hangen. Sta stil bij hoe jij je toen voelde en observeer de situatie. Wat deed jij of de ander op dit moment dat jou zo raakte?

De 5 talen van de liefde: welke spreken jou aan?

We geven op verschillende manieren uiting aan onze liefde. Volgens de bekende Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman zijn er vijf algemene talen van liefde. Hij schreef hierover de gelijknamige bestseller ‘De vijf talen van de liefde’.

We kunnen onze liefde overbrengen of binnen voelen komen als:

1. We samen tijd doorbrengen, elkaar aandacht geven, een-op-een tijd doorbrengen;

2. We complimenten geven/krijgen, mooie woorden delen;

3. We cadeaus geven/krijgen;

4. We dienstbaar zijn, iets doen voor een ander;

5. We fysiek contact maken, elkaar aanraken, knuffelen of seks hebben.

Alle vijf de talen zijn een genot om te ervaren. Maar twee springen er waarschijnlijk voor jou uit. Het is handig om je daarvan bewust te worden, zodat je niet je best hoeft te doen voor zaken die jou maar half raken. De snelweg om jezelf te voeden is: jouw persoonlijke taal van de liefde spreken. Ook is het raadzaam om deze te delen met je geliefden. Hoe prettig is het om te weten hoe je jouw vriend, partner of kind zo direct mogelijk kunt verblijden?

Jezelf optimaal voeden

Nu gaan we even terug naar het moment waarop jij je zo geliefd voelde. Wat gebeurde daar nu precies? Welke van de bovenstaande 5 aspecten raakte jou het meest? Gaf iemand je een knuffel of kostbare tijd? Kreeg je een cadeautje of een compliment? Of bracht iemand een kopje thee zonder dat je erom hoefde te vragen?

Hoogstwaarschijnlijk zijn er twee talen van de liefde die jou aanspreken. Zij raken het meest direct jouw hart.
Gefeliciteerd, nu weet je wat jouw taal van de liefde is – en hoe je jezelf optimaal kunt voeden met liefde! Want uiteindelijk is dat het belangrijkste om jezelf mee te voeden: liefde. Als jij je geliefd voelt, kan de wereld niet meer stuk.

Tijd voor een belangrijk besluit!

Toch vergeten we vaak om tijd voor onszelf te maken, om onszelf écht met aandacht lief te hebben. We zijn geneigd vooral aandacht te geven aan onze omgeving, doordat we hier steeds weer op reageren. Je omgeving bestaat uit je vrienden, je familie, je collega’s, maar ook social media en de tv-programma’s die je bekijkt. Al die zaken kunnen jouw aandacht vragen, soms meer dan je leuk vindt.

Gelukkig kun jij je gedrag zelf aanpassen. Dat begint met een beslissing: gun jij jezelf dat je je geliefd voelt en overstroomt van liefde in het dagelijkse leven? Maak daar dan bewust tijd en ruimte voor. Het kan heel simpel en klein zijn en toch heel grote gevolgen hebben voor jouw gevoel en jouw beleving van de wereld.

Jij wil knuffelen, hij wil samen zijn

Het is heerlijk om je geliefd te voelen. Als je dit gevoel eenmaal ervaart, gun je het de mensen om je heen ook. Maar natuurlijk spreken we niet allemaal dezelfde taal van de liefde. Je kunt niet iedereen vol raken door uitsluitend jouw taal te spreken. Ook kun je niet verwachten dat een ander jouw liefdestaal begrijpt als je daar niet duidelijk over communiceert.

Een voorbeeld: jouw taal van de liefde is fysiek contact maken. Je raakt je partner dus steeds aan en geeft knuffels om jouw genegenheid te tonen. Maar het kan best zijn dat hij zich toch niet optimaal geliefd voelt. Want als je partner vooral behoefte heeft aan een-op-een tijd, zijn knuffels niet genoeg. Samen zijn maakt dat hij zich écht voldaan voelt. Praat dus over de manier waarop je elkaar het best kunt liefhebben en waarderen. Dat scheelt je heel veel energie.

Zo ontdek je de taal van je partner

Leer jezelf om waar te nemen welke liefdestaal de ander spreekt. Dat is simpeler dan het lijkt. Je gunt een ander waar je zélf behoefte aan hebt. Vandaar dat je aan iemands gedrag kunt aflezen wat zijn taal van de liefde is. Door te observeren hoe een ander duidelijk maakt dat hij van je houdt, kun je meteen zien: dit is wat hij prettig vindt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon vragen. ‘Wanneer was de laatste keer dat je voelde dat ik van je hield?’ En ontdek samen wat het meest als liefde binnenkwam.

Probeer vervolgens eens om de taal van de ander te spreken en maak tijd om bijvoorbeeld ongestoord samen te zijn (een-op-een tijd). Of lekker te koken voor een ander (dienstbaarheid). Of een massage te geven (fysiek contact) of een brief te schrijven over alles dat je waardeert in de ander (mooie woorden). Of leef je in de ander in en geef iets dat echt bij hem past (cadeaus). Uiteraard is het ’t meest verrassend om alle talen van de liefde te combineren. Zo blijft het speels.

Leven in overvloed

Jouw taal van de liefde spreken is een manier om jezelf direct lief te leren hebben. Ik gun je van harte dat jouw hart overstroomt van de liefde die het leven te bieden heeft. Laat je niet afleiden door stoorzenders, maar maak jouw taal van de liefde een belangrijk onderdeel van je leven, zodat jij helemaal tot je recht komt. Ik geloof in overvloed en dat we allemaal tot ons recht kunnen komen. Ontdek wat deze overvloed aan liefde in je leven kan betekenen en welke liefdevolle situaties je dan aantrekt.
Veel plezier op jouw ontdekkingsreis!

www.grietjevoeten.nl

Liefdesbang

Liefdesbang

Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Grietje Voeten
Grietje Voeten

Voor alle bewuste powervrouwen die graag een diepere verbinding met hun ziel en hun potentie willen normaliseren! Ben je toe aan meer vrijheid, gemak en plezier in je leven? Zet jouw ziel dan in als coach om jouw persoonlijke formule voor zielsgeluk te ontdekken! Kijk op www.grietjevoeten.nl voor alle inspiratie & ondersteuning hierbij! Liefs, Grietje Jouw quantum soulcoach

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?