Bewustzijn

Trauma verwerken: zo schoon jij je lichaam op (wat klachten voorkomt)

Door Diana Douma
Trauma verwerken: zo schoon jij je lichaam op (wat klachten voorkomt)

Allemaal dragen we kleine en grotere trauma’s met ons mee. De vraag is: hoe verwerk je ze? Het advies van holistisch therapeut Diana Douma luidt: schoon je lichaam regelmatig op. Anders stroomt je systeem als het ware over en kun je fysieke en emotionele klachten krijgen. “Het gaat om het doorvoelen van de pijn die je zo graag wilt ontvluchten.”

Altijd maar rennen en doorgaan is een reactie op trauma. Het is een manier om de emoties die eruit willen, te ontvluchten.

Iedereen heeft een trauma

We leven in een wereld waarin iedereen met trauma’s te maken heeft. Grote en kleine trauma’s. Wat gebeurt er met jou als je door een trauma gaat? Ons systeem slaat net als een computer alles op wat we meemaken. Als we ons systeem niet regelmatig opschonen of een update geven, krijgen we klachten. Ze kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Je kunt jouw lichaam, jouw systeem dus, ook zien als een emmer die langzaam volloopt. Als jij hem zo nu en dan niet leegt, stroomt hij over – met alle gevolgen van dien. Wij mensen zijn heel bedreven in dingen wegstoppen, bewust en onbewust. Hoe krijg je nu jouw emmertje leeg?

Je lichaam slaat alle ervaringen op

Je lichaam slaat dus alles op, van kleine ervaringen tot grote. Dit gebeurt van jongs af aan. Als je ouder wordt, loop je steeds meer tegen bepaalde dingen aan die jouw levensgeluk in de weg staan. Wanneer je bijvoorbeeld een heftige jeugd had en deze niet goed hebt verwerkt, draag je deze ervaring met je mee. Jouw emoties, trauma’s, oud zeer, zitten opgeslagen in je hele systeem: in je huid, je bindweefsel, je bloed, je spieren, je botten, je zenuwstelsel… Door de jaren heen bouwt het zich op en bepaalde situaties kunnen nóg een laag toevoegen.

Vluchten voor gevoelens

We zoeken vaak afleiding om maar niet te hoeven voelen. We willen de pijn niet aangaan en doen van alles om het te vermijden. Pijn is natuurlijk nooit leuk, maar het is onvermijdelijk in het leven. Waarom zijn we systematisch bezig om pijn, verdriet en alle andere donkere delen in onszelf te ontvluchten? Waarom jagen we geluk na om ongewenste gevoelens maar niet te ervaren? Wat heeft ons zo angstig gemaakt hiervoor? En hoe kunnen we ons nou veilig voelen in ons systeem als we de donkere delen in onszelf afwijzen? Ze zijn onderdeel van wie we zijn. De donkere en de lichte delen samen maken ons tot één geheel. We zijn niet heel als we alleen maar onze lichte stukken omarmen.

We zoeken continu naar geluk buiten onszelf, maar beseffen vaak niet dat het allemaal al in ons zit. We hoeven alleen maar te accepteren wat er is, wat zich op dit moment aandient. Zonder ervoor weg te lopen. Het enige dat de pijn wil, is aangekeken, erkend en gezien worden.

Prikkels als afleiding

Iedereen wil rust, harmonie en balans, maar we zijn vaak niet bereid om juist datgene aan te gaan waar het om draait: het doorvoelen van de pijn, waar we zo voor vluchten. Vluchtgedrag wordt ook nog eens gestimuleerd in deze maatschappij. Prikkels zijn er in overvloed. Denk aan eten, games, werk, seks, drugs, alcohol, televisie en social media. Je raakt hierdoor alleen nog maar verder verwijderd van jezelf.

Yin en yang

Het is net als bij sporten. De rustdagen zijn net zo belangrijk als de dagen dat je in de gym bezig bent. Je lichaam heeft zowel yin- als yang-energie nodig om in balans te blijven. Je kunt niet altijd ‘aan’ staan en verwachten dat je lichaam uit zichzelf ‘uit’ gaat. Je mag bewust blijven van je lijf en er goed naar leren luisteren. Leer voelen wat het op elk moment nodig heeft – soms is dit gewoon helemaal niets doen. Laat niet je hoofd beslissen, want dan is er sprake van controle en dus ego.
Altijd maar rennen en doorgaan is óók een reactie op trauma. Het is een manier om de emoties die eruit willen, te ontvluchten. Je lichaam moet zo nu en dan reguleren, anders loopt de emmer vol… Weet je nog? Ontladen en opladen zijn nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je laadt de batterij van je telefoon vast regelmatig op. Waarom doe je dat dan niet bij jezelf? We mogen ons echt bewuster worden van ons lichaam. Dan kunnen we ons systeem de rust geven die het nodig heeft.

Zo kun jij je lichaam opschonen

Enkele makkelijke manieren waarop jij je lichaam kunt opschonen.

 • Ontplug jezelf eens van social media. We zitten zo vaak op een schermpje, doelloos te scrollen. Het vreet kostbare tijd en het helpt ons lichaam absoluut niet om alles te reguleren. Je bent steeds bezig en krijgt steeds prikkels binnen. Dus leg die telefoon of tablet eens weg.
 • Wandelen is een goede manier om alles even helemaal los te laten. Sowieso is in de natuur zijn ideaal om jouw systeem een reset te geven. In de natuur gebeurt dit van nature…
 • Dansen, schrijven, creatief bezig zijn, op een gezonde manier bewegen, sporten, helemaal niets doen, yoga, massage of ander lichaamswerk. Ze helpen je allemaal om je lichaam op te schonen en jou terug te brengen bij jezelf.
 • Soms kan praten je helpen om je systeem op te ruimen. Je krijgt een ander, helder perspectief op zaken uit het verleden en kunt gevoelens, emoties en trauma’s een plek geven.

Het celgeheugen

Het celgeheugen

Dit boek helpt en steunt je om te veranderen en te transformeren door patronen en pijnlijk gedrag los te laten. Luis Angel Diaz reikt je een manier aan om te zien dat de blokkades die in de weg staan jouw aandacht nodig hebben.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over trauma’s:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reacties
 1. Carla 15 oktober 2022 - 14:59
  Reply

  Ik vind het heel Interessant maar Heemskerk is voor mij wel heel erg ver weg. Misschien heeft u een collega in de buurt van Moerdijk (noord Brabant) wonen dan hoor ik het graag van u

  1. Diana 17 oktober 2022 - 08:52
   Reply

   Nee helaas Carla, niet de sessies die ik geef. Maar wie weet als je zoekt vind je misschien wat anders. Er zijn mensen die bij mij komen vanuit het hele land, maar die maken er gelijk een dagje strand van. Wellicht een idee voor jou En anders wens ik jou een vruchtbare zoektocht naar de juiste therapeut die jou weer vooruit kan helpen ♥️ Namaste

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?