Bewustzijn

Oude pijn uit je jeugd: ontdek de verborgen boodschap achter je angst of depressie

Door Andrea Mathews
Oude pijn uit je jeugd: ontdek de verborgen boodschap achter je angst of depressie

Angst. Depressiviteit. Strubbelingen in je relatie. Ze hebben jou iets héél belangrijks te vertellen, zegt bestsellerauteur Andrea Mathews. Ze helpt jou in dit artikel om de verborgen boodschap achter je problemen te ontdekken. “Via onze relaties proberen we alsnog zaken uit onze kindertijd op te lossen, maar daar zijn we ons niet van bewust.”

We staan niet graag stil bij de oorsprong van onze problemen: onze jeugd. We zijn bang dat dit betekent dat we permanent beschadigd zijn.

Onveilige en chaotische jeugd

Waarom voel jij je vaak zo angstig? Waarom ben je depressief? Waarom is het zo lastig om je leven op de rit te krijgen? Waarom voel jij je steeds aangetrokken tot mensen die misbruik van je maken of die verslaafd zijn? Is het antwoord daarop alleen dat je ‘in de kreukels ligt’? Dat je in de knoop zit met jezelf? Of is er misschien een verborgen reden?

Is het misschien mogelijk dat jij je vaak zo angstig voelt, omdat je bent opgegroeid in een gezin waar altijd chaos heerste? En waarin je vader of moeder regelmatig uit het niets en zonder goede reden tegen je uitviel? En dat je sterk gelooft dat jij op een of andere manier verantwoordelijk bent voor die chaos en dat jij het had moeten oplossen?

Een masker opzetten

Misschien voel jij je nu zo angstig, omdat je het idee hebt dat je altijd bezig moet zijn om je goed te voelen. Zelfs in tijden van rust heb je een knagend gevoel dat je productief moet zijn, zodat je je beter voelt. Misschien vind je jezelf een slecht persoon, omdat je het niet kon oplossen. En verwacht je dat je er elk moment voor gestraft kunt worden.

Is het mogelijk dat je nu depressief bent, omdat je als kind geen of weinig verbinding met je moeder of vader voelde? En dat je de hoop bent verloren om ooit zo’n verbinding te vinden?

Misschien werd je nooit door je moeder gespiegeld, niet in de baarmoeder en ook niet als jong kind. Dus zet je een masker op en voer je een toneelstukje op om haar te plezieren. Maar nooit heb je het gevoel gehad dat iemand die act doorzag en de echte jij wilde leren kennen en liefhebben. Misschien waren er enkele trauma’s aanwezig in jouw gezin. En draag je nu altijd dat gevoel van naderend onheil met je mee, waardoor je weinig hoop voor de toekomst voelt.

Onopgeloste kwesties uit het verleden

Misschien waren je ouders wel depressief. En toonden ze jou dat het leven uit hopeloosheid en wanhoop bestaat – en zoog je die wanhoop in je op. Of is het mogelijk dat jij je vaak aangetrokken voelt tot de verkeerde persoon, omdat je nog onopgeloste kwesties ten opzichte van je ouders hebt, die overeenkomen met het gedrag van je geliefden of partner?

Mensen zeggen regelmatig: ‘Oh, die is met haar vader getrouwd.’ Of: ‘Ze lijkt erg op je moeder.’ Het is niet alleen de sekse of de persoonlijkheid waar we verliefd op worden. Verliefd worden is namelijk een onbewuste handeling. Dat is waarom het in het Engels ‘falling in love’ wordt genoemd: het valt op ons bewustzijn vanuit ons onderbewustzijn. En alles wat zich nog meer in het onderbewustzijn bevindt, valt direct mee. Dus we worden verliefd op mensen die ons herinneren aan de oude onopgeloste zaken die rondzweven in ons onderbewustzijn. Op deze manier proberen we alsnog die zaken op te lossen, maar daar zijn we ons dus niet van bewust. We weten alleen dat we wéér verliefd zijn geworden op een fout persoon.

Welke boodschap heeft je angst of depressie voor jou?

We staan niet graag stil bij de oorsprong van onze problemen. We zijn bang dat dit betekent dat we permanent beschadigd zijn. Dat als het in onze kindertijd is begonnen, we er voor altijd aan vastzitten. Maar wat als dat niet waar is? Wat als de specifieke problemen die ons geboortegezin ons meegaf ons alleen voorzagen van uitdagingen die we moeten overwinnen? Om zo een leven vanuit ons authentieke zelf te leiden?

Je kunt beginnen met luisteren naar de boodschappen die de angst, depressie, obstakels en relatieproblemen bevatten. We vinden vaak in deze boodschappen een directe of indirecte verbinding met de boodschappen die we als kind bij onze ouders oppikten. Zegt je depressie ‘Niemand geeft om mij’? Dan is dat misschien dezelfde boodschap die je van je uitgeputte of depressieve moeder meekreeg toen ze zei: ‘Het kan me niet schelen wat je wilt, je moet gewoon!’ Zegt je angst tegen jou dat je een slecht persoon bent als je even niets doet? Misschien is dat dezelfde boodschap die je vader jou meegaf toen hij voor de zoveelste keer zei: jij bent lui.

Heb je vaak partners die emotioneel misbruik van je maken? Misschien deden je ouders dit ook wel. Misschien probeer je het gevoel van onrecht en de verantwoordelijkheid voor het emotioneel misbruik die jij op je nam, nu op te lossen. Als volwassene kun je er veel beter mee omgaan dan als kind.

Geef problemen terug

Dit zijn enkele voorbeelden van antwoorden op belangrijke levensvragen die we beter kunnen accepteren als we er ruimte voor maken. Als we luisteren naar de boodschappen die ze bevatten. Het zijn boodschappen die informatie uit onze kindertijd weerspiegelen, maar die nog niet opgelost zijn. Als we goed naar die boodschappen luisteren en ze herleiden naar de oorsprong, kunnen we ons realiseren dat het niet onze problemen zijn. Maar problemen van iemand anders. En dan kunnen we ze aan hem of haar teruggeven. Dat betekent simpelweg dat we de verantwoordelijkheid voor die problemen teruggeven – in plaats van ze steeds bij onszelf neer te leggen en ermee te blijven rondlopen.

Van rouw naar transformatie

Op een bepaald punt in dit proces komt er rouw naar boven. Dit betekent dat jij je realiseert dat je niet de ouders hebt gehad die je nodig had. En dat vind ik heel naar voor jou. Maar als de rouw voorbij is, dan ben je getransformeerd. Je bent meer jezelf dan eerst. En die authentieke zelf is waar we uiteindelijk allemaal naar verlangen. Want we gaven onze kindertijd op om onze ouders te kunnen overleven.

Het is zeker mogelijk om slecht ouderschap te verwerken. Het is ook mogelijk om je leven als authentiek persoon te leven en alles eruit te halen wat erin zit. Als je werkt aan de problemen uit je kindertijd, hoeft het geen permanente schade op te leveren.

Geschreven door Andrea Mathews

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over oude pijn:

Deel dit artikel online
Andrea Mathews
Andrea Mathews

Andrea Mathews werkt als therapeut, trainer en spreker op het gebied van authentiek leiderschap en relaties. Ze heeft haar eigen radioprogramma Authentic Living en interviewde vele grote spirituele auteurs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?