Bewustzijn

Ervaar je innerlijke wijsheid met de woorden van Eckhart Tolle

Door Redactielid
Ervaar je innerlijke wijsheid met de woorden van Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is misschien wel de bekendste spiritueel leraar van deze tijd. Toch wil hij je waarschuwen om niet op spiritueel leraren te vertrouwen, maar om van binnenuit te voelen wat waarheid is. Hij is ervan overtuigd dat je de waarheid van binnen al bezit. In dit luisterartikel hoor je hoe dat zit, ook vind je drie korte overdenkingen uit zijn boek De stilte spreekt om die innerlijke waarheid vandaag nog te ervaren.

De enige functie van zo’n leraar is je te helpen datgene uit de weg te ruimen wat je scheidt van de waarheid van wie je al bent en van wat je in de diepte van je wezen al weet.

De wijsheid zit in jezelf

Dit is de uitgeschreven tekst van het bovenstaande audiofragment:

Een echte geestelijk leraar heeft niets te onderwijzen in de conventionele betekenis van het woord, heeft je niets te geven of toe te voegen, zoals nieuwe informatie, een geloof of gedragsregels. De enige functie van zo’n leraar is je te helpen datgene uit de weg te ruimen wat je scheidt van de waarheid van wie je al bent en van wat je in de diepte van je wezen al weet. De geestelijk leraar is er om die dimensie van innerlijke diepte die ook vrede is bloot te leggen en aan je te openbaren. Als je bij een geestelijk leraar belandt – of bij de boeken van Eckhart Tolle– om stimulerende ideeën, theorieën of opvattingen te vinden, word je teleurgesteld.

Met andere woorden: als je op zoek bent naar stof om over na te denken, dan vind je die niet en mis je juist de kern van wat ervan te leren valt, die niet in de woorden schuilt maar in jezelf. Het is goed om daar tijdens het lezen steeds aan te denken, dat steeds te voelen. De woorden zijn slechts richtingborden. Datgene waarnaar ze verwijzen ligt niet in het domein van het denken, maar vormt een dimensie in jezelf die dieper en oneindig groter is dan het denken. Een intens levendige vrede is een van de eigenschappen van die dimensie, dus telkens als je tijdens het lezen een innerlijke vrede in je voelt opkomen, doet het boek zijn werk en vervult het zijn functie als je leraar; het herinnert je eraan wie je bent en wijst je de weg terug naar huis.

De stilte spreekt is geen boek om van begin tot eind te lezen en dan in de kast te zetten. Je moet ermee leven, het geregeld oppakken en, wat belangrijker is, het vaak neerleggen of in elk geval meer tijd besteden met het boek in je handen dan lezend. Veel lezers voelen zich vanzelf geneigd na het lezen van een stukje op te houden met lezen, te pauzeren, het gelezene te overwegen, stil te worden vanbinnen.

Eckhart Tolle, uit: De stilte spreekt

3 meditaties om innerlijke waarheid te ervaren

Lees onderstaande meditaties uit De stilte spreekt rustig door en ervaar welke vandaag voor jou het meest als waarheid voelt vanuit jouw innerlijk.

1 Contact met de innerlijke stilte in je

Als je het contact met de innerlijke stilte in je verliest, verlies je het contact met jezelf. Wanneer je het contact met jezelf verliest, verlies je jezelf in de wereld.

Je diepste besef van jezelf, van wie je bent, hangt nauw samen met innerlijke stilte. Dat is het ik ben dat dieper gaat dan naam en vorm.

2 Je wezenlijke natuur

Innerlijke stilte is je wezenlijke natuur. Wat is innerlijke stilte? De ruimte in je of het bewustzijn van waaruit de woorden op deze bladzijden worden gezien en tot gedachten worden. Zonder dat bewustzijn zou er geen waarneming zijn, zouden er geen gedachten en geen wereld zijn.

Jij bent dat bewustzijn, in de vermomming van een mens.

3 Stilte van buiten, stilte van binnen

Het equivalent van lawaai van buitenaf is het van binnenuit komende lawaai van het denken. Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf.

Telkens als het stil is om je heen, mag je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt. Besteed er aandacht aan. Door te luisteren naar de stilte wek je de dimensie van de innerlijke stilte in jezelf, omdat je je alleen door innerlijke stilte bewust kunt worden van de stilte om je heen.

Merk op dat je op het moment dat je de stilte om je heen opmerkt, niet denkt. Je bent je van alles om je heen bewust, maar je denkt niet.

Wil je meer wijsheid van Eckhart Tolle beluisteren en je innerlijke wijsheid ervaren? Luister dan naar Eckhart Tolles De stilte spreekt. Bestel hier jouw luisterboek, of luister via je abonnement bij Kobo Plus, Storytel, of een andere streamingsdienst.

Wil je meer wijsheid van Eckhart Tolle tot je nemen? Volg zijn masterclass!

In De poort naar het Nu daagt Eckhart Tolle ons op zijn eigen kenmerkende en aansprekende manier uit, los te komen van onze op gedachten gebaseerde obsessie met tijd. Je gaat meer rust ervaren, voorbij gevoelens van haast en tekort, omdat je gaat zien wat het Nu je allemaal te bieden heeft.

Bestel jouw rust: je kunt de masterclass zo vaak als je wilt bekijken.

bestel nu

Lees meer van Eckhart Tolle:

 

Deel dit artikel online
Redactielid
Redactielid

Op de redactie van Inspirerend Leven help ik bloggers om hun verhalen tot hun recht te laten komen. Door verhalen te delen en elkaar te inspireren kunnen we de wereld net een beetje mooier maken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?