Bewustzijn

Levensles van Eckhart Tolle: zo bevrijd je jezelf van negatieve emoties

Door Eckhart Tolle
Levensles van Eckhart Tolle: zo bevrijd je jezelf van negatieve emoties

Erger je je aan wat je aan het doen bent? Het kan om je werk gaan of om iets waarvan je hebt toegezegd dat je het zou doen, maar een deel van je ergert zich en komt ertegen in verzet. Koester je een onuitgesproken wrok tegen iemand die je na staat? Wist je dat de energie die je daardoor uitstraalt zo schadelijk is dat je daarmee niet alleen je omgeving maar ook jezelf verontreinigt?

Kijk eens goed bij jezelf naar binnen. Is daar ook maar het geringste spoor van ergernis of onwil te bespeuren? Zo ja, observeer dat dan op het mentale en het emotionele niveau. Wat voor soort gedachten produceert het verstand over deze situatie? Kijk dan naar de emotie, dat is de reactie van het lichaam op die gedachten. Voel de emotie. Voelt het prettig of onprettig aan? Is het een energie waar je werkelijk voor zou kiezen om in je innerlijk toe te laten? Héb je eigenlijk wel iets te kiezen?

Je bent verantwoordelijk voor je innerlijke ruimte

Misschien maakt er iemand misbruik van je, misschien is de activiteit waar je mee bezig bent echt vervelend, misschien is iemand uit je omgeving echt oneerlijk, irritant of onbewust, maar dat alles is niet belangrijk. Of je gedachten en emoties over deze situatie gerechtvaardigd zijn of niet, maakt daarbij niets uit. Het is een feit dat je je verzet tegen wat is. Je maakt van het huidige moment een vijand. Je schept ongelukkigheid, conflict tussen binnen en buiten. En je ongelukkigheid vervuilt niet alleen je eigen innerlijke wezen en de mensen in je omgeving, maar ook de totale menselijke psyche waar jij een onlosmakelijk onderdeel van bent. De vervuiling van de planeet is slechts de uiterlijke weerschijn van een innerlijke psychische vervuiling: miljoenen onbewuste personen die niet de verantwoordelijkheid op zich nemen voor hun innerlijke ruimte.

Zeg wat je voelt

Houd op met wat je aan het doen bent, praat met de persoon om wie het gaat en zeg precies wat je voelt, of stop met die negativiteit die je verstand rond deze situatie heeft gecreëerd en die geen ander doel dient dan een vals zelfgevoel te versterken. Het is belangrijk dat je de futiliteit ervan inziet. Negativiteit is nooit de beste manier om een situatie aan te pakken. Integendeel, in de meeste gevallen blijf je daardoor vastzitten en houdt de negativiteit echte verandering tegen. Alles wat je met negatieve energie doet wordt erdoor besmet en leidt op zijn tijd tot meer pijn, meer ongelukkigheid.

Verder is elke negatieve innerlijke toestand besmettelijk: ongelukkigheid verspreidt zich sneller dan een lichamelijke ziekte. Door de wet van de resonantie prikkelt en versterkt ze de latente negativiteit bij anderen, tenzij ze immuun zijn, dat wil zeggen, heel bewust. Ben je de wereld aan het vervuilen of ben je de rommel aan het opruimen? Je bent verantwoordelijk voor je innerlijke ruimte, jij en niemand anders, net zoals je verantwoordelijk bent voor de planeet. Zo binnen, zo buiten: als mensen de vervuiling in hun binnenste opruimen, stoppen ze ook met de uiterlijke vervuiling.

Hoe kunnen we negativiteit loslaten, zoals je voorstelt?

Door haar los te laten. Hoe laat je een gloeiend kooltje los dat je in je hand houdt? Hoe laat je zware en nutteloze bagage los waar je mee loopt te zeulen? Door in te zien dat je de pijn niet meer wilt voelen of het gewicht niet meer wilt dragen en het te laten varen. Diepe onbewustheid, zoals het pijnlichaam of andere diepe pijn, zoals het verlies van een geliefde, moet je meestal omzetten door een combinatie van aanvaarding en het licht van je aanwezigheid – je ononderbroken aandacht. Veel patronen in de gewone onbewustheid kun je daarentegen makkelijk loslaten als je weet dat je ze niet meer wilt en niet meer nodig hebt, zodra je weet dat je kunt kiezen, dat je niet gewoon een bundel geconditioneerde reflexen bent. Dit alles impliceert dat je toegang hebt tot de kracht van het Nu. Zonder die toegang heb je geen keus.

Emoties toestaan

Maar als je bepaalde emoties negatief noemt, zeg je toch eigenlijk dat ze er niet zouden moeten zijn, dat het niet goed is om die emoties te hebben? Ik zie het zo, dat je jezelf alle emoties moet toestaan die bij je opkomen in plaats van dat je ze als slecht beoordeelt of zegt dat je ze niet zou moeten hebben. Het is prima als je wrevel voelt, het is prima als je boos, geïrriteerd, humeurig of wat anders bent – anders ga je het maar onderdrukken en krijg je innerlijke conflicten of ontkenning. Alles is goed zoals het is.

Natuurlijk. Zodra een gedachtepatroon, emotie of reactie er is, moet je dat aanvaarden. Je was niet voldoende bewust om te kunnen kiezen. Dat is geen oordeel maar een feit. Als je wel had kunnen kiezen of had beseft dat je kunt kiezen, zou je dan kiezen voor lijden of vreugde, voor je prettig of slecht op je gemak voelen, voor vrede of conflict? Zou je een gedachte of gevoel kiezen dat je afsnijdt van je natuurlijke staat van welzijn, de levensvreugde diep in je binnenste?

‘Negatief’

Al zulke gevoelens noem ik negatief, wat gewoon hetzelfde betekent als slecht. Niet slecht in de zin dat ‘je dat niet had moeten doen’, maar gewoon slecht als feit, zoals wanneer je last van je maag hebt. Hoe is het mogelijk dat mensen alleen al in de twintigste eeuw meer dan honderd miljoen medemensen hebben omgebracht? Dat mensen elkaar op zo grote schaal pijn doen, gaat elk voorstellingsvermogen te boven.

En dan heb ik het nog niet over het geestelijke, emotionele en fysieke geweld, de martelingen, pijn en wreedheden die ze elkaar en andere voelende wezens dagelijks blijven aandoen. Gedragen ze zich zo omdat ze in contact staan met hun natuurlijke toestand, de vreugde van het leven in hun binnenste? Natuurlijk niet. Alleen mensen in een heel negatieve toestand, die zich heel slecht voelen, kunnen zo’n werkelijkheid scheppen als afspiegeling van hoe ze zich voelen. Nu zijn ze bezig de natuur en de planeet die hen voedt te vernietigen. Het is ongelooflijk maar waar.

Mensen zijn een gevaarlijk krankzinnige en erg zieke soort. Dat is geen oordeel, ik stel gewoon een feit vast. Het is ook een feit dat er onder die krankzinnigheid wel degelijk geestelijke gezondheid is. Genezing en verlossing zijn op dit moment beschikbaar. Om terug te komen op wat je zei: het is zonder meer waar dat als je je ergernis, humeurigheid, woede, enzovoort aanvaardt, je niet meer gedwongen bent ze blindelings uit te leven. Ook wordt het dan minder waarschijnlijk dat je ze nog op andere mensen projecteert.

Aanvaarding

Maar ik vraag me af of je jezelf niet voor de gek houdt. Als je zoals jij een tijdlang aanvaarding hebt beoefend, komt er een moment dat je door moet naar het volgende stadium, waarin die negatieve emoties niet meer bij je opkomen. Als je dat niet doet, wordt je ‘aanvaarding’ gewoon een mentaal etiket waardoor je ego zich kan blijven overgeven aan ongeluk en het gevoel kan versterken dat je afgesneden bent van andere mensen, je omgeving en het hier-en-nu. Zoals je weet is het gevoel afgesneden te zijn de basis van het gevoel van identiteit van het ego.

Werkelijke aanvaarding zou zulke gevoelens onmiddellijk omzetten. En als je echt diep vanbinnen weet dat alles zoals je zegt ‘goed’ is, en wat natuurlijk waar is, waarom zou je dan überhaupt nog negatieve gevoelens hebben? Als je niet oordeelt en je niet verzet tegen wat is, komen zulke gevoelens helemaal niet bij je op. Je hebt wel het idee in je hoofd dat ‘alles prima’ is, maar diep vanbinnen geloof je het niet echt, en dus zijn de oude mentaal-emotionele verzetspatronen er nog steeds. En daardoor voel je je slecht.

Dat is ook prima

Kom je nu op voor je recht om onbewust te zijn, je recht op lijden? Maak je geen zorgen: niemand neemt je dat af. Als je beseft dat je misselijk wordt van bepaalde levensmiddelen, zou je die dan blijven eten en volhouden dat het prima is om misselijk te zijn?

De kracht van het NU

De kracht van het NU

Hét spirituele boek van het afgelopen decennium. Het beschrijft een boodschap die wereldwijd al miljoenen mensen bewuster heeft gemaakt. Want, we zijn ons denken niet. Eckhart Tolle nodigt je uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reacties
 1. Laura 19 augustus 2017 - 08:17
  Reply

  Je schrijft en die herken ik: ''Je hebt wel het idee in je hoofd dat ‘alles prima’ is, maar diep vanbinnen geloof je het niet echt, en dus zijn de oude mentaal-emotionele verzetspatronen er nog steeds.'' ... Maar hoe ga je dan werkelijk voelen en geloven dat emoties als angst, pijn, onrust, boosheid en irritatie er écht mogen zijn? Daar worstel ik mee.

  1. Sofia 12 mei 2019 - 07:01
   Reply

   Beste Laura, De hoe vraag is het probleem. Het gebeurd op het moment zelf. Dat moment is voelen en doorheen gaan het er laten zijn. Je kunt niet meer doen dan voelen... Je worstelt ermee is het gewoon niet weerstand tegen die gevoelens. Je kunt het alleen maar laten zijn in het moment. Liefs sofia.

  2. joris van damme 12 mei 2019 - 18:45
   Reply

   Door te aanvaarden /accepteren krijg je rust.! En Bewustzijn, Bewust in het Nu zijn. Lees -de Kracht van het Nu- , lees het boek met je Hart , dat wil zeggen probeer te voelen wat je leest. Enkele pagina's per dag niet meer het is een leerboek geen roman Succes.

 2. Roos 2 december 2018 - 22:37
  Reply

  De pijn uit het verleden en heden blijven mij achtervolgen. Hoe kan ik leren dit verdriet los te laten. Welk boek kan ik het beste lezen en op welke volgorde

 3. joris van damme 12 mei 2019 - 18:54
  Reply

  Het verleden is geweest, Accepteer dat en laat het achter je. Door acceptatie krij je rust. Leef in het Nu door Bewust in het Moment (Nu) te Zijn. Lees het boek de -de Kracht van het Nu- van Eckhart Tolle, lees het Bewust en met je Hart probeer te voelen wat je leest, Niet oordelen maar aanvaarden . Meditatie kan je helpen Bewust te worden.

 4. Susan 5 augustus 2019 - 17:14
  Reply

  Sorry dat ik het zeg...ik vind het artikel agressief overkomen. Er wordt een verwijt gemaakt naar mensen die zich niet bewust zijn. Als je je niet bewust bent weet je niet beter . Er is inderdaad een enorme groep mensen die een bepaalde kant op leeft Maar ook die moeten er zijn.Het gaat om balans.Niemand leert alleen van het positieve.Dan zou geen enkele ziel kunnen groeien. Wil je dat mensen meer bewust worden dan zou ik niet zo'n artikel schrijven. Met verwijten voed je de negatieve kant. Bewustwording is een groeiproces dat niet voor iedereen is weggelegd op dit moment. Ooit was jij je er ook niet bewust van. Hoe kun je dat iemand anders dan kwalijk nemen? En over emoties toelaten ...als je je teen stoot doet dat pijn.En die pijn mag er zijn anders sla je het juist op. De kunst is er niet in blijven hangen.

 5. Caroline 8 september 2019 - 08:02
  Reply

  Ik lees het gelukkig met een hele andere bril op. Elke dag kun je kiezen, met welke bril je de wereld in kijkt. Ook naar je innerlijke wereld. ❤️

 6. Laura 2 maart 2020 - 11:31
  Reply

  Mooi artikel. Ik herken en voel wat hier bedoeld wordt. Het lukt mij niet altijd om het ook te leven. Dat komt vooral omdat ik tegen praktische bezwaren aanloop, bijvoorbeeld in de opvoeding. In de opvoeding heb je te maken met grenzen die je vanuit je hoofd maak. Bijvoorbeeld ik wil mijn dochtertje afleren dat ze de kastjes in de keuken openmaakt om met de schaaltjes te gaan spelen. Zij kan zich namelijk bezeren hieraan. Mijn ware zelf voelt heel goed dat ze de wereld aan het ontdekken is, en heeft daar ook begrip voor, vindt dit zelf leuk. Toch moet ze er mee stoppen, want het is een beetje gevaarlijk en ik wil niet dat mijn schaaltjes stuk gaan. Dus is het een beetje gedoe, want ik wil iets anders dan zij. Hoe kan je hier hart en hoofd op 1 lijn krijgen? Ik denk ook dat het voor kinderen belangrijk is om grenzen mee te krijgen (die mijns inziens vaak door het hoofd worden gemaakt). Iemand een idee hoe je deze dingen met elkaar kan verenigen?

 7. Mercedes 18 april 2020 - 11:04
  Reply

  Ja, ik zou voor je dochter een eigen plank vrij maken waar zij met haar plastic pannetjes en schaaltjes heerlijk kan spelen in eendoor jullie samen in gebruik zijnt kastje. Of ik zou haar een eigen kaste kinder speelgoed gastforuis gevenzodat zij zelf kan bkken en braden met haar eigen servies. Jullie zullen dan allebei genieten v haar bezigheid! Idee?

 8. Jolanda 27 april 2020 - 12:12
  Reply

  Ik ben best wel een fan van Eckhart Tolle en ben zijn boeken aan het verzamelen, en lezen ;) Nu zitten mijn man en ik al ruim anderhalf jaar in een woonsituatie van een pestende onderbuurvrouw met regelmatig gekmakende harde muziek overlast. Wij hebben alles via de geadviseerde stappen ondernomen maar betreffende buurvrouw wil niet meewerken. Mijn probleem is om in deze situatie goed bij mijzelf te kunnen blijven en de stilte in mijzelf op te zoeken terwijl de dreunende bassen van beneden komen. In deze moeilijke tijd van de corona crisis gaat de prachtige spreuk "wees aardig voor elkaar" waar wij wonen helaas niet op. Mocht iemand hier tips of trucs voor hebben dan hoor ik die graag.

 9. Johan 16 juli 2020 - 14:27
  Reply

  Dat is heel vervelend Jolanda. In zo'n situatie moet je grenzen stellen en daar naar handelen. Je kunt wel je gedachten observeren en diep in het nu leven, maar in het 'nu' ervaar je die muziek. Je moet er dus in het moment wat aan doen. (Dit heb je al gedaan zo te horen) een vriend van mij heeft een buurman die ook weleens op werkdagen tot half 12 de muziek hard had staan en hij moest er om 5 uur voor ze werk. 3x heeft hij op een normale manier aangegegen of de muziek zachter kan en of het na 10en kan stoppen. Buurman bleef doorgaan met de harde muziek, dus het moest maar anders opgelost worden. Hij had 2 (grote, gespierde) vrienden uitgenodigt om een avondje bij hem te komen chillen en toen het raak was gingen die 2 ff naar de buurman toe om te vertellen dat hij die herrie maar ff zachter moest zetten anders kon je het wel raden.. Tip: nodig even wat sterke gasten uit en doe hetzelfde (Geweld/bedreiding keur ik in bijna alle gevallen af, maar als je andere mensen lastig valt, zelfs na aangeven, is er maar een manier hoe je dit oplost) Niet de beste manier maar wel de meest praktische. Groet en suc6

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?