Bewustzijn

Wanneer vriendschappen uit elkaar groeien: hoe je ruimte kunt maken voor je spirituele ontwikkeling

Door Patricia Akkermans
Wanneer vriendschappen uit elkaar groeien: hoe je ruimte kunt maken voor je spirituele ontwikkeling

Ben je iemand die makkelijk een praatje maakt en goed kan aansluiten bij een ander? Ben je loyaal aan je vrienden, attent en sta je klaar als iemand je hulp vraagt? Kun je goed luisteren? Dan zijn mensen graag in je gezelschap. Dat is fijn en soms ook wat veel van het goede. Het werd mij ooit teveel en ik deed iets ongewoons. Ik haalde de bezem door mijn vriendenkring. Het heeft me geholpen om ruimte te maken voor wie en wat het meest belangrijk voor mij is. In dit artikel leg ik uit hoe je respectvol afscheid neemt van vriendschappen die niet meer bij je persoonlijkheid passen.

Teveel contacten

Alle contacten waren me lief. Alleen, het waren er gewoon teveel. Ik kwam niet genoeg meer aan mezelf toe. De kring om mij heen groeide: met iedere nieuwe baan, studie of partner kwamen er meer vriendschappelijke contacten bij. Ieder weekend tufte ik stad en land af om verbindingen te onderhouden. Het was druk. Daardoor liet ik soms steken vallen, ook als het echt belangrijk was. Meer mensen in mijn vriendenkring betekende meer feestjes en life-events. Dan liet ik toch weleens verstek gaan.

Steeds vaker voelde ik dat knagende gevoel van tekortschieten in mijn buik en hoorde ik de twijfel in mijn hoofd. Mag ik nu wel voor mijzelf kiezen? Ben ik dan wel een goede vriend? Totdat ik daar op een dag genoeg van had. Ik miste de stilte en een lege dag in mijn agenda.

Vriendschap onder de loep nemen

Ik ben met mijn ongemak en twijfel gaan zitten en vooral heel eerlijk geweest. Heb mezelf een aantal vragen gesteld. Wie bel ik midden in de nacht op als ik in nood zit en wie niet? Wie vind ik altijd fijn om te zien? Waar zit leven en sprankeling in? Wat heeft de illusie van vriendschap maar is het in feite niet meer? Welk contact kan ik eigenlijk best missen?

Het was moeilijk om de antwoorden te horen vanbinnen. Want ja, oude spullen doe je weg, maar toch geen vrienden? Totdat ik me realiseerde dat ik ze niet weggooi: ik laat ze los.

Vrienden zijn altijd een afspiegeling geweest van mijn leven, van wie ik ben of wat ik belangrijk vind in de tijd. Zo heb ik een tijd vrienden gehad die ik voornamelijk ontmoette in het dansende uitgaansleven of tijdens een studie die ik deed. We deelden op dat moment dezelfde interesses en we spiegelden elkaar. Ik ontwikkelde door: mijn behoeftes veranderden en daardoor paste de vriendschap niet meer. Zo kon ik door mijn spirituele ontwikkeling vaak geen goede aansluiting meer vinden omdat mijn interesses veranderden. Het was dan nog steeds fijn om mijn vrienden te zien maar over wat me écht bezighield ging het dan niet. Dan voelde ik me gespleten. Het voelde voor mij alsof ik maar bepaalde delen van mezelf liet zien.

Vasthouden aan mensen als je door wilt gaan of een andere kant op ontwikkelt, kan gaan schuren en knellen. Dat is niet erg. Het nodigt je uit om de vriendschap onder de loep te nemen. En soms is het dan tijd om los te laten. De vriendschap heeft dan letterlijk zijn tijd gehad.

Loslaten en afscheid nemen van een vriendschap

Er was geen sprake van een conflict en ik wilde de vriendschap ook niet als een nachtkaarsje laten uitgaan dus deed ik het volgende. Ik ben er een weekend voor gaan zitten en heb ieder die ik los wilde laten een brief geschreven waarin ik bedankte voor de mooie tijd. Ik maakte duidelijk dat ik hen niet afwees, echter dat mijn leven was veranderd. Ik zorgde ervoor dat ik het bij mezelf hield. Ik maakte geen verwijten of veroordeelde hen of hun leven niet. Daarnaast liet ik ruimte voor een reactie van hun kant.

Ik heb geen enkele boze of gekwetste reactie teruggekregen. Wel begrip en ook ‘wat jammer’ en deuren die open bleven. Dat viel me erg mee. Daarna voelde ik me enorm opgelucht, wat een ruimte voelde ik in en om me heen. Nog steeds.

Een vriendschap is organisch

Vind je dit moeilijk? Misschien helpt een voorbeeld uit de natuur je hierbij. Bedenk dat ook in een tuin met de mooiste bloemen en planten gesnoeid wordt om nieuw leven de ruimte te geven. Iemand zei dat vriendschappen ook organisch zijn. Ze liggen niet vast en er zit beweging in. Ook relaties kennen seizoenen. Ze kunnen dus uitgebloeid raken.

Wat overblijft krijgt meer van je aandacht en je liefde en wordt zo alleen maar krachtiger en mooier.

Hartelijke groet,
Patricia Akkermans

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Wil je meer leren over het authentiek kiezen voor jezelf? Hoe pak je het aan om grenzen te stellen, zonder je schuldig te voelen? En word je dan nog wel aardig gevonden? Andrea Mathews legt in het boek Stop met pleasen uit hoe je de patronen van pleasen kunt herkennen én los kunt laten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Patricia Akkermans
Patricia Akkermans

'Er is geen betere weg dan mijn eigen weg'. Dat is mijn motto, en dat valt soms niet mee. Ik zie het zo: je bent geboren en hebt tijd van leven gekregen. Maak er het beste van. Jouw beste. Met alle ervaringen die je onderweg opdoet. Mijn overtuiging en ervaring is dat alles wat je meemaakt je ook een kans geeft er iets constructiefs mee te doen. Je kunt er betekenis aan geven. Je leven gaat over jou en wat jij ermee doet.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?