Hooggevoeligheid

HSP: loslaten wat je geen energie geeft en omarmen wat je wel energie geeft

Door redacteur
HSP: loslaten wat je geen energie geeft en omarmen wat je wel energie geeft

Je energie is de motor waar je op draait. Door de zwaarte die je met je meedraagt los te laten, zul je meer energie krijgen en ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen in je leven. Hooggevoelige mensen hebben vaak het gevoel dat ze te weinig energie hebben, ook al beschikt hun lichaam over alle lichamelijke energie. Dit komt omdat er een gebrek is aan emotionele energie. Maar waar komt dit gevoel van leegte vandaan en wat kun je hier aan doen?

Gevoel van verlies

Het gevoel van leegte wordt vaak veroorzaakt door een gevoel van verlies. Dit kan bijvoorbeeld komen door het verlies van een geliefd persoon, door liefdesverdriet, door het verlies van een baan, een huisdier of een leefplek. Verlies lijden is moeilijk, maar het is wel een vaker terugkerend onderdeel van ons leven. Het is hierbij belangrijk om je verlies onder ogen te durven zien en de leegte te durven voelen. Probeer dit niet uit de weg te gaan.

Van belang is dat je niet gebukt gaat onder het verlies dat je lijdt. Je krijgt namelijk geen emotionele energie wanneer je jezelf niet bevrijdt van je verliesgevoelens. Realiseer je dat je altijd een keus hebt. Je kunt jezelf in deze gevoelens verliezen, erin verdrinken of het negeren. Wat je echter beter zou kunnen doen is je gevoelens aandacht geven en werken aan loslaten, het gevoel van leegte erkennen en in één keer goed door je rouwproces gaan.

Helder maken hoe je energie verliest en krijgt

Het kan natuurlijk lastig zijn om datgene los te laten wat je energie kost in plaats van geeft. Een eerste stap die je kunt zetten is voor jezelf helder maken hoe jij eigenlijk precies energie verliest en krijgt. De Zelfhulp-Energie-Balansmethode kan je hierbij helpen. Deze werkt als volgt:

  • Schrijf voor jezelf 10 dingen op die je energie geven en 10 dingen die je energie kosten. Dit kan van alles zijn en hoeft bijvoorbeeld niet alleen met verlies te maken te hebben!
  • Kijk vervolgens naar welke kernwoorden er passen bij iedere rij. Zo kunnen natuur, creativiteit en mensen bijvoorbeeld de kernwoorden zijn waar je energie van krijgt.
  • Wanneer je weinig energie hebt, kun je nu voortaan bekijken waar het mis gaat. Van welke dingen waar je energie van krijgt is er te weinig en van welke dingen die je energie kosten is er te veel? Kijk waar de disbalans zit en geef aandacht aan de punten die je energie geven.

Door de bovenstaande stappen te volgen, krijg je dus inzicht in datgene wat jou energie geeft en energie kost. Probeer los te laten wat je geen energie geeft en te omarmen wat je wel energie geeft om minder leegte te ervaren.

Puur Lichter leven

Puur Lichter leven

Puur lichter leven, loslaten wat zwaarte geeft van Jolijn Hendriks behandelt zwaarte: hooggevoelige mensen trekken bewust en onbewust vaak veel zwaarte aan. Dit belemmert hen in het vrij en voluit vanuit hun essentie leven. Jolijn Hendriks laat je door bewustwording van wat zwaarte kan geven, kiezen voor het loslaten van ballast, om zo vanuit meer zelfvertrouwen het leven dat past bij je hooggevoeligheid vorm te geven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?