Bewustzijn

Stappenplan: zo ga je om met (grote) veranderingen

Door redacteur
Stappenplan: zo ga je om met (grote) veranderingen

Verhuizen, veranderen van werk of andere vormen van het roer omgooien: het vereist een slimme aanpak. Niet alleen de verandering zelf verdient aandacht, ook je brein verdient aandacht in het veranderingsproces. Dit stappenplan helpt je om je brein voor te bereiden op de verandering zodat je niet op het laatst moment terugkrabbelt: “Het is normaal dat je je in dit soort situaties verdrietig, bang, depressief en misschien zelfs verward voelt.”

Een flexibele geest vergroot je kans op succes en geluk enorm.

Een flexibele geest

Met een flexibele geest kunnen we ondanks allerlei veranderingen een vervullend leven leiden. Hoe krijg je een flexibele geest? De eerste stap die je hiervoor moet zetten is accepteren dat verandering en onzekerheid een onontkoombaar onderdeel van het leven zijn. In ons leven veranderen dingen nu eenmaal heel vaak, en soms pakt dat goed uit, soms minder goed. Ons huidige leven en ons toekomstige geluk worden mede bepaald door hoe we met die veranderingen omgaan. Als je weerstand tegen verandering voelt of bang bent om nieuwe dingen uit te proberen, is dat iets waar je aan moet werken. Geloof me, dat zal je leven transformeren.

Veerkracht zit in ons dna

Wendbaarheid zit in ons dna ingebouwd en bevordert onze veerkracht. Het goede nieuws is dat de natuur ons alle hulpmiddelen heeft gegeven die we nodig hebben om een flexibele geest te ontwikkelen. Waarschijnlijk vind je dat wij nu een moeilijke tijd doormaken, maar de meeste perioden in de geschiedenis worden gekenmerkt door enorme omwentelingen en onzekerheden. Mensen hebben altijd te maken gehad met oorlogen, hongersnoden, overstromingen, aardbevingen, politieke omwentelingen en pandemieën. Daardoor zijn we intrinsiek feitelijk mentaal veel wendbaarder en veerkrachtiger dan we wellicht denken.

De sleutel tot veerkracht is ons vermogen om op een flexibele manier om te gaan met uitdagingen en verandering.

Stappenplan: omgaan met (grote) veranderingen

Je hersenen hebben tijd nodig om zich aan te passen. Dat geldt voor elke grote gebeurtenis in je leven. Het omgaan met verandering vereist meerdere kleine aanpassingen. Dat is de beste manier om over te gaan van een gebeurtenis die je verraste naar de geleidelijke aanvaarding van en aanpassing aan de nieuwe situatie. Dit stappenplan voor veranderingen helpt je bij allerlei soorten veranderingen.

1. Reserveer een vaste tijd op de dag waarop je lekker even alleen bent.

2. Ga rustig ergens zitten, zodat je je kunt afstemmen op je diepste gevoelens.

3. Maak een lijst van alle manieren waarop je nieuwe leven anders zal zijn dan je oude leven. Bedenk zoveel mogelijk veranderingen die zouden plaatsvinden als deze verandering doorzet, en denk na over de gevolgen die dit op andere levensgebieden zou hebben. Het is belangrijk dat je dit tot in detail beschrijft. Geef prioriteit aan de vragen die voor jou het belangrijkst zijn, want als je die kunt beantwoorden neem je een groot deel van je ongerustheid weg. Dan weet je wat je kunt verwachten en kun je eventuele twijfels omzetten in enthousiasme. Er zijn ook diepgaande vragen die je aan jezelf moet stellen: ‘Is mijn huidige rol belangrijk voor mijn identiteit?’ of ‘Zullen mensen anders naar me kijken als ik hier wegga?’

4. Neem de tijd om te rouwen om wat je kwijtraakt. Verwacht en accepteer dat je zult moeten rouwen om wat je achterlaat, en verwar dat niet met een gebrek aan motivatie of mislukking. Het is normaal dat je je in dit soort situaties verdrietig, bang, depressief en misschien zelfs verward voelt. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om deze onprettige gevoelens volledig te doorvoelen. Denk vooral niet dat je ervoor moet zorgen dat ze weggaan.

5. Bepaal wat voorbij is, en wat niet. Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. Kijk maar eens goed naar de lange lijst met veranderingen en groepeer ze op basis van verschillende thema’s. Let op interessante mogelijkheden die ervoor zorgen dat je jezelf beter leert kennen. Veel thema’s hebben waarschijnlijk te maken met angsten en twijfels: verlies van bepaalde rituelen waarin je troost vond, van dagelijkse routines of aspecten van je identiteit waarmee je vertrouwd bent geraakt. Sommige dingen verdwijnen wellicht voor altijd omdat ze aan een bepaalde tijd en plek zijn gebonden, maar je hoeft niet alles voorgoed kwijt te raken. Ga na welke dingen je op een andere manier kunt gaan doen, of hoe je ze aan je nieuwe situatie kunt aanpassen.

Dit is een fragment uit Switchcraft

Switchcraft

Switchcraft

Elaine Fox is een vooraanstaande academicus en hoogleraar Neurowetenschap in Oxford. Haar boek 'Switchcraft', gebaseerd op 25 jaar wetenschappelijk onderzoek, toont hoe we kunnen omgaan met onzekerheid en veranderingen, waarom dit zo belangrijk is en hoe we dit vermogen kunnen trainen in ons dagelijks leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Deze artikelen helpen je tijdens (grote) veranderingen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?