Liefde & Relaties

Een ongezonde relatie loslaten? Zet deze 4 stappen

Door Miranda Mendes
Een ongezonde relatie loslaten? Zet deze 4 stappen

Je weet diep vanbinnen dat je in een ongezonde, zelfs schadelijke relatie zit. Hoe kom je hier ooit uit? Het is lastig, zegt coach Miranda Mendes Da Costa, máár je kunt het! Zet deze 4 stappen en bevrijd jezelf. “In de onzichtbare wereld zijn helpers aanwezig, speciaal voor jou.”

Er is licht aan het einde van de tunnel, dat kan ik je beloven.

Overal waar hij staat, kun je ook zij lezen.

Loskomen van een ongezonde relatie in 4 stappen

Vraag jij jezelf af: wat kan ik doen om los te komen van een partner die niet goed voor mij is? Dit zijn de 4 stappen die je kunt zetten om jezelf te bevrijden uit een ongezonde relatie.

Weet je niet zeker of je in een ongezonde relatie zit? Dit zijn de 14 alarmsignalen.

De schaamte maakt dat jij je niet meer uitspreekt en emoties en gevoelens opkropt.

1. Schakel hulp in

Als je langere tijd een toxische liefdesrelatie hebt, stop je vaak met het delen van je ervaringen. Je vertelt niet meer aan vrienden en familie wat er werkelijk tussen je partner en jou gaande is. Wat er in je relatie gebeurt, is namelijk te erg. Je schaamt je ervoor. De schaamte maakt dat jij je niet meer uitspreekt en emoties en gevoelens opkropt.
Om jezelf los te maken van een ongezonde relatie heb je hulp nodig. Het vraagt lef en moed om hulp in te schakelen van vrienden of familie. Toch is dit wat je te doen hebt, omdat je steun in deze fase van je leven heel goed kunt gebruiken.

Een rots in de branding

Hoge pieken en diepe dalen zijn kenmerkend voor een toxische relatie. De kans is aanwezig dat je teruggaat naar je ex-partner op het moment dat hij weer aardig doet en eventueel spijt betuigt. Ook al weet je dat dit een verkeerde beslissing is… Tijdens deze kwetsbare momenten heb je iemand nodig op wie je kunt terugvallen: een liefdevolle vriend, familielid, coach of therapeut. Iemand op wie je kunt bouwen en die zich niet laat meeslepen door emoties, maar er echt helemaal voor jou is. Een rots in de branding.

Je hoeft de pijn niet alleen te dragen. Er zijn mensen die jou kunnen steunen. Hopelijk is er iemand in je omgeving die jij volledig vertrouwt. Als dit niet het geval is, kun je overwegen om een coach of therapeut in te schakelen. Er is licht aan het einde van de tunnel, dat kan ik je beloven.

Onzichtbare krachten communiceren met jou via dubbele getallen, vlinders, vogels, veertjes en bijvoorbeeld muziek.

2. Maak contact met je gidsen, helpers en engelen

Er zijn helpers aanwezig in de onzichtbare wereld, speciaal voor jou. Als je niet spiritueel bent aangelegd, kan ik me voorstellen dat dit je zweverig in de oren klinkt. Toch kun je enorm veel kracht en vertrouwen putten uit het geloof dat je wordt geholpen door iets of iemand. Een onzichtbare liefdevolle kracht.

Het kunnen engelen zijn, overleden voorouders of iets anders waar je steun uit haalt. Je kunt met ze in gesprek gaan en ze om hulp vragen. Op de moeilijkste momenten in je leven zijn ze dicht bij je. En als je ervoor open staat, laten ze van zich horen. Je kunt bijvoorbeeld als je het zwaar hebt om een signaal vragen. In veel gevallen krijg je een teken! Engelen, helpers en voorouders communiceren met jou via onder meer dubbele getallen, vlinders, vogels en andere dieren, veertjes en muziek. Let ook op schijnbare ‘toevalligheden’ in je leven.

Een persoonlijk verhaal

Tijdens moeilijke momenten in m’n leven vraag ik mijn helpers en engelen om hulp. Zo ook die ene keer. Ik liep op het strand op een grauwe winterdag. De lucht kleurde grijs; het zand was nat en rul. Er was niemand te bekennen. Ik had frisse lucht nodig en wilde mijn hoofd leegmaken. Ik ervoer wanhoop vanwege een bepaalde situatie in mijn leven. Ik voelde me kwetsbaar en had behoefte aan vertrouwen, geloof en steun.

Na enige tijd kwam het idee in me op om hulp aan de engelen te vragen. Kort daarna besloot ik om naar huis te gaan. Ik startte mijn auto en de digitale klok lichtte op: het was precies 04.44. De 4 is het getal van de engelen! Ik voelde grote dankbaarheid en sprak dit uit naar de engelen. Exact op dat moment gingen de lantaarnpalen aan; ze verlichtten de lange verlaten straat. De wanhoop en kwetsbaarheid maakten plaats voor rust, vertrouwen en overgave. Herken je dit soort momenten?

De behoefte aan contact kan op sommige momenten als een verslaving voelen.

3. Verbreek het contact met je ex-partner

Een open deur misschien, maar zo ontzettend belangrijk. Het contact verbreken is absoluut niet makkelijk. En het is heel normaal dat je in gedachten constant met je ex-partner bezig bent. Op sommige momenten wil je niets liever dan weer met hem in contact komen. Toch is het belangrijk om dit niet te doen. Stel het uit! Dit zijn de momenten waarop je de hulp en ondersteuning uit stap 1 heel goed kunt gebruiken.

De behoefte aan contact kan op sommige momenten als een verslaving voelen. De craving is zo sterk dat je de verleiding bijna niet kunt weerstaan. Wil je meer weten hierover? Lees dan mijn artikel over relatieverslaving.

Wees extra lief voor jezelf en luister goed naar je lichaam.

4. Werk aan je zelfvertrouwen

Hoe langer een ongezonde relatie duurt, hoe meer jij jezelf waarschijnlijk verliest. Daarom is het nu belangrijk om jezelf terug te vinden. Dit doe je door aan je zelfvertrouwen te werken. Het is juist nu, in deze moeilijke periode, enorm belangrijk dat jij aan jezelf laat zien: ik kan op mezelf bouwen. Wat hierbij helpt, is extra lief voor jezelf te zijn. Dit betekent luisteren naar je lichaam en er vervolgens naar handelen. Wat wil je lichaam jou vertellen? Ben je moe? Neem dan rust. Dit draagt bij aan je herstel en genezing. Ook gezond eten is een daad van zelfliefde.

Lief zijn voor jezelf betekent eveneens dat je liefdevol tegen jezelf praat. Dit gaat over je innerlijke stem. Ben je geneigd om hard voor jezelf te zijn? Probeer dit dan te veranderen en zelfcompassie te beoefenen: toon vriendelijkheid en goedheid naar jezelf.

Betere tijden zijn op komst

Ik wens je veel succes bij het zetten van deze 4 stappen. Het is een proces van vallen en opstaan. Er zijn vast momenten dat het niet makkelijk is. Maar als je bereid bent om deze stappen te volgen, komen er betere tijden voor jou. Wanneer je uitstraalt dat je gelukkig met jezelf bent, trek je als een magneet fijne mensen en fijne situaties aan. Blijf trouw aan jezelf, je bent het waard.

Onzichtbare wonden

Onzichtbare wonden

Onzichtbare wonden van Kay Douglas helpt je wanneer je in een gevaarlijke relatie hebt gezeten of nog zit. Of het nu gaat om een verbaal overweldigende of fysiek gewelddadige partner, overmatige controle of emotioneel misbruik, dit boek kan je helpen je leven terug te winnen en te herstellen van de impact op je(mentale) gezondheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over giftige relaties en hoe je jezelf eruit kunt redden:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Liefde is het mooiste wat er is. Toch, kan liefde pijnlijk zijn. 
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. 
Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. 
Ik heb vele mensen mogen begeleiden tijdens het bewandelen van het pad naar het vinden van oprechte liefde. Daar ben ik dankbaar voor. 
Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. 
 Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Verschillende pijnlijke liefdeservaringen hebben mij op het pad gebracht van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn diepere (innerlijk kind) pijn aangekeken en geheeld. 
Dit heeft mij onder andere gezonde zelfwaardering, balans en zelfrespect gebracht. 
 Toen de basis in mezelf stevig was kwam daar geheel onverwachts de juiste partner in mijn leven. 
Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. 
In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen. Loop je vast in de liefde? Ben je toe aan echte verbinding? Mogelijk kan ik jouw ondersteunen in jouw zoektocht naar integere en oprechte liefde. Je bent van harte welkom! www.moeiteloosleven.com

Reacties
 1. Jean-Louis Schabrechts 25 juni 2023 - 15:52
  Reply

  Het is wel een bijzonder moeilijk tema om erachter te komen hoe je nu gelukkig kunt worden.

  1. Miranda Mendes 5 juli 2023 - 16:00
   Reply

   Hallo Jean Louis, Bedankt voor je reactie. Gelukkig worden is een zoektocht en een proces. Iets wat er soms ineens is en dan is het weer weg. Het is zeker haalbaar om steeds meer geluksmomenten in je leven te creëren. Dit vraagt om innerlijk werk. Ik wens je het allerbeste toe.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?