Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid & misofonie: ben jij geluidsgevoelig?

Door Marianne de Kuyper
Hooggevoeligheid & misofonie: ben jij geluidsgevoelig?

Voel jij je soms boos of geïrriteerd uit het niets? Waarschijnlijk zit er iets achter. Misschien is dit geluidsgevoeligheid. Bewust worden van je gevoeligheid is een belangrijke stap voor een fijner leven. In dit artikel vertelt Marianne de Kuyper over de fases van bewustwording en haar zoektocht naar de diepere betekenis van geluidsgevoeligheid.

Bewustzijn, erkennen van wat er aan de hand is, is de eerste stap in het proces van helen.

De bewustwording

Wanneer je meer leert over een bepaald onderwerp, doorloop je verschillende fases. Deze fases van bewustwording helpen je in het proces om te leren omgaan met datgene waarmee je te maken hebt, zoals bijvoorbeeld hoogsensitiviteit en/of misofonie.

Lees ook: HSP & misofonie: hoe ga je om met geluidsgevoeligheid?

Erkennen

Hoe zag mijn bewustwordingsproces rondom geluidsgevoeligheid eruit? In 2015 ging ik in therapie bij een psychotherapeute in Amsterdam. Ik had in het verleden al vaker hulp gezocht voor diverse redenen en toch stond ik weer op de stoep van een psychologische praktijk met een hulpvraag. Ik wilde begeleiding bij het vinden en houden van een baan. Ik had al langer tijd geen werk, er stonden werkelijk waar nog maar een paar euro’s op mijn bankrekening. Het houden van een baan en stabiliteit op werkgebied wilde me gewoon maar niet lukken.

Oefening: wat zijn jouw dagelijkse uitdagingen?

Waar heb je zelf last van? Schrijf alles eens op. Begin bovenaan een lege bladzijde en denk na over waar je deze week allemaal last van hebt gehad. Bekijk daarna je lijst. Omcirkel de onderwerpen die met elkaar te maken hebben met een bepaalde kleur. Kijk er dan nog eens goed na. Wat valt je op? Het kan zijn dat waar je last van hebt, een bepaald thema heeft. Misschien vind je bepaalde plekken of mensen lastig om mee om te gaan of misschien is het juist iets wat op die plekken gebeurt. Zoals veel bewegingen, impulsen, licht en/of geluid.

Cognitieve gedragstherapie

In de gesprekken met de psychotherapeute, bespraken we natuurlijk mijn verleden en ook bespraken we wekelijks wat er die week was voorgevallen. Ik benoemde dan wat er was gebeurd, wat ik vervolgens had gedaan, hoe ik me daarbij voelde en wat ik daarbij dacht. Ook bekeken we hoe ik me zou voelen en wat ik zou denken als ik me anders had opgesteld. Klassieke cognitieve gedragstherapie. De geluiden op de werkvloer bleken in alle situaties die we bespraken de oorzaak van veel stress, frustratie, vermoeidheid en ook conflicten.

Oefening: wat dacht en voelde je bij bepaalde situaties die deze week gebeurde?

Bekijk je lijst die je zojuist hebt gemaakt. Pak er een situatie uit en schrijf die op. De situatie is neutraal, bijvoorbeeld: “Mijn manager sprak me aan op het werk, terwijl hij een boterham at”. Denk terug aan dat moment. Wat ging er in dat moment in je om? Welke sensaties voelde je in je lijf? Wat dacht je daarbij? Hoe voelde je? Wat deed je vervolgens? Welke effect had dat op jouw gemoedsrust en de situatie waarin je was? Had je ook anders kunnen of willen reageren en waarom?

Ergeren aan geluiden

Het resultaat van alle gesprekken was het besef over hoeveel last ik had van geluiden. Geluiden maakte me moe, kostte me energie koste en maakten me vaak ook heel boos. Ik wilde soms wel mensen slaan of wilde gewoon weg en me verstoppen van alle herrie om me heen. Het ging me toen pas echt opvallen dat veel zachte menselijke en herhalende geluiden me zo konden storen, dat ik werkelijk kon zeggen dat ik deze geluiden haatte. Een manager sprak bijvoorbeeld heel veel, vroeg niets aan me en toonde geen interesse en had alleen maar commentaar. Alleen dat gaf me al veel spanning.

Oefening: waar heb je werkelijk last van?

Misschien denk je soms: “Hij of zij snapt het gewoon niet!”, omdat je irritatie voelt. De ergernis die je soms ervaart in bepaalde situaties, kan weleens te maken hebben met omgevingsprikkels. Kijk nog eens goed naar je lijst en ook naar de situatie die je analyseerde. Wat is de rode draad? Voor alle situaties die je beschreef, kan het zijn dat er iets op dat moment gebeurde of eraan voorafging, wat ervoor zorgde dat je er last van kreeg. Wanneer je probeert iets duidelijk te maken en er wordt niet naar je geluisterd, dan kan het zomaar zijn dat de geluiden die er op dat moment ook zijn, je irriteren. Dit kan je nog bozer maken. Herkenbaar? Hoe is dat voor jou?

Allergie voor geluiden

Ik ben toen zelf online gaan zoeken naar wat deze ‘geluidshaat’ zou kunnen zijn. Ik zocht onder andere op allergie voor geluid. Nu is het geen allergie, maar deze term vond ik er wél bij passen. In de wekelijkse therapeutische gesprekken ben ik mijn bevindingen en inzichten gaan delen en zijn we samen gaan onderzoeken wat ik ermee wilde doen. Ik heb me toen ook aangemeld bij het AMC voor groepstherapie. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik en de anderen in de experimentele behandelgroep de experts waren in de kamer. De therapeutische gesprekken hebben me in de fase van bewustwording het meest geholpen en ik ben daarna zelf op onderzoek gegaan.

Zo ging ik de afgelopen jaren door de fases heen zoals Carl Rogers* die beschrijft: bewustwording, belangstelling, evaluatie, experimenteren en kiezen. Ik ben ze zelf ‘erkennen, ontdekken en kiezen’ gaan noemen. Pas toen ik wist wat er aan de hand was en het ben gaan accepteren en erkennen dat het mijn uitdaging is om met misofonie te leren omgaan, kon ik vervolgstappen gaan zetten.

Oefening: wat is je tot nu toe duidelijk geworden?

Bewustzijn, erkennen van wat er aan de hand is, is de eerste stap in het proces van helen. Als je terugkijkt naar de antwoorden die je opschreef bij de diverse korte opdrachten, wat is je dan het meeste duidelijk geworden? Wat valt je op? Welke plekken, personen, activiteiten en/of inzet deze week, zorgden voor uitdagende situaties? Wat ervaarde, dacht en voelde je? Wat deed je en welke effect had dit? We kunnen nog veel meer verschillende stappen zetten in dit bewustwordingsproces, maar wat is je nu al duidelijk geworden?

*Volgens Carl Rogers , grondlegger van de humanistische psychologie, zijn er vijf fasen van bewustwording te onderscheiden:

Bewustwording

  1. Belangstelling
  2. Evaluatie
  3. Experimenteren
  4. Kiezen

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over hooggevoeligheid:

Deel dit artikel online
Marianne de Kuyper
Marianne de Kuyper

Marianne de Kuyper leert je als yoga coach om naar jezelf te luisteren, zodat je weer contact kan maken met jezelf en stappen kunt zetten in jouw gewenste richting. De (online) oefeningen die ze je aanreikt, bieden je kansen voor reflectie en groei en de Engelstalige e-cursus ‘Inner Sound’ helpt je met het begrijpen van jouw geluidsgevoeligheid.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?