Liefde & Relaties

Heb jij hoge verwachtingen van je relatie? Tijd om oude pijn op te lossen

Door Gastauteur
Heb jij hoge verwachtingen van je relatie? Tijd om oude pijn op te lossen

Een gezonde relatie vind je niet per toeval, het is een keuze. Ongehechtheid in de liefde is echt mogelijk. Het gaat niet om het loslaten van iets, maar eerder om het veranderen van onze verwachtingen van onze relatie. Wat verlangen we van een relatie? Hoe spiritueel of ontwikkeld we ook zijn, relaties dagen onze schaduwkant uit en wijzen naar het werk dat ons te doen staat om voorbij de wonden uit onze kindertijd te kunnen gaan.

“Echte liefde begint wanneer er niets voor terug verwacht wordt.” ~ Thich Nhat Hanh

Ongehechtheid

Ongehechtheid in de liefde gaat niet om het loslaten van de persoon, of zelfs van liefde zelf. Het heeft te maken met niet gehecht zijn aan verwachtingen of op voorhand bedachte eindresultaten die mensen gebruiken om iets wel of niet een succesvolle relatie te kunnen noemen.

Het lijkt erop dat er een soort blauwdruk voor relaties is die we allemaal zouden moeten volgen. We ontmoeten elkaar, we zoenen, we praten, we brengen meer tijd door samen, we zeggen ‘ik hou van jou’, we ontmoeten families, we gaan samenwonen en dan volgt de diamanten ring op een gegeven moment vanzelf.

Maar dat is geen voorbeeld van ongehechtheid in de liefde; het is het volgen van een plan – en een behoorlijk beperkt plan naar mijn mening.

Om naar ongehechtheid in de liefde toe te werken – als je dat wil bereiken – dan moeten we eerst aan onszelf en onze triggers werken.

Verwachtingen

Als mensen hebben we moeite met losse eindjes en onduidelijke of niet goed te omschrijven situaties. Velen van ons willen graag weten waar we precies staan en in wat voor situatie we ons bevinden zodat we de bijbehorende en veilige regels kunnen volgen. Maar daarmee beperken we het soort liefde waar we mee te maken hebben.

Liefhebben in een relatie gebaseerd op ongehechtheid betekent niet dat het ons niet uitmaakt wat de ander doet, of dat je niet gekwetst kunt worden – maar het betekent wel dat we zo van hen houden dat we de relatie simpelweg voor zichzelf laten spreken in plaats van standaard verwachtingen te projecteren.

Wanneer we onze verwachtingen kunnen veranderen, kunnen onze ervaringen veranderen.

Als we een nieuwe relatie aangaan met iemand zonder geïdealiseerde gedachten over wat het later zou kunnen worden, dan geven we onszelf de mogelijkheid om te zien waar die verbinding uit zichzelf naartoe leidt, in plaats van die verbinding langs de van tevoren bedachte grenzen te duwen die we gebruiken om liefde te definiëren.

Ongehechtheid in liefde betekent dat ik van je hou om de persoon die je bent, niet omdat ik van jou verwacht dat je ook van mij houdt.

Ongehechtheid in liefde betekent dat ik zoveel mogelijk momenten wil genieten van je aanwezigheid omdat er geen garantie is voor hoe lang die mogelijkheid zal blijven.

Oude pijn een naam geven

Ongehechtheid in liefde is puur de potentie om vrij van iemand te houden. Beide mensen kunnen komen en gaan wanneer ze willen, zonder ooit te voelen dat er een verwachting is voor bepaald gedrag of voor een tijdpad.

De waarheid is dat ongehechte liefde niet makkelijk is. Om op die manier van iemand te houden, moeten we eerst onze oude pijn een naam geven en er tijd mee doorbrengen; onze angst om verlaten te worden, voor afwijzing, en al die andere dingen waar we al sinds onze geboorte in geconditioneerd zijn om van een relatie te verwachten.

Wanneer we dit werk voor onszelf kunnen doen – het houdt niet plotseling op, maar het wordt makkelijker om door ongehechtheid te navigeren – gaan we begrijpen dat onze gevoelens niet met de ander te maken hebben, maar met onszelf.

Verlatingsangst

Een van mijn wonden is verlatingsangst, want sinds mijn kindertijd ben ik geconditioneerd met de gedachte dat uiteindelijk de meeste mannen zullen vertrekken. Voordat ik dit aspect van mijn psyche had geheeld, zou ik in mijn zorgen en angst me afreageren op de man in mijn leven, puur gebaseerd op waarvan ik dacht dat zijn acties waren.

Maar wanneer nu diezelfde kwesties de kop op steken, zie ik ze precies voor wat ze zijn – mijn reactie is volledig veranderd. Ik zoek niet langer naar iemand die mij kan helen, of die me gerust kan stellen van zijn aanwezigheid in mijn leven, omdat ik dat voor mezelf kan doen.

Ongeacht waar deze reis me al heeft gebracht, kan ik soms nog steeds getriggerd raken – maar nu glimlach ik daar simpelweg om, omdat ik weet dat het betekent dat ik nog dieper kan gaan en dat ik kan ontwikkelen tot een ander niveau van ongehechtheid.

Mindful liefhebben

In ongehechtheid laten we de ander niet los – en we laten ook niet al onze verwachtingen compleet los. Loslaten impliceert dat we opgeven, wat ook betekent dat we weglopen van het werk dat gedaan kan worden in onszelf met behulp van onze persoonlijke relaties.

Ongehechtheid betekent simpelweg dat we ervoor kiezen om mindful lief te hebben. We zijn aanwezig voor elkaar wanneer we dat kunnen. Wanneer we er niet kunnen zijn, zijn we ieder individueel gelukkig. Dit betekent dat je de reis van je partner net zo respecteert als die van jezelf, wetende dat je niets kunt forceren in ongehechte liefde. Er is niets in de wereld dat wie dan ook kan doen om iemand van ons te laten houden, en er is ook niets wat we kunnen doen om iemand ervan te weerhouden om verliefd op ons te worden.

Wanneer we liefde als een gift benaderen, of de geliefde die nu accepteert of beantwoordt, baden we in de essentie van wat het werkelijk betekent om om iemand te geven, naast onze eigen behoeftes en wensen. Ongehechtheid in liefde betekent het erkennen van onze gevoelens voor elkaar, ongeacht de actie, keuze, of het resultaat. Dit is misschien wel de meest ware, authentieke liefde.

“Onze reis gaat om meer met het leven begaan zijn, en er aan de andere kant minder aan gehecht te zijn.” ~ Ram Dass

Geschreven door Kate Rose.

De drie grote liefdes in je leven

De drie grote liefdes in je leven

In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen om de Ware te kunnen ontmoeten. Ontdek waarom je vorige liefde niet de Ware bleek te zijn en het verschil tussen verschillende soorten liefdes.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Kate Rose:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reactie
  1. Eveline 22 september 2020 - 11:59
    Reply

    This is really interessting. You don't have to be together because you have to, but because you want to. Kind regards, Eveline D'hont

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?