Bewustzijn

De helende kracht van je hart: zo leef je in deze tijden vanuit je licht

Door Conny Coppen
De helende kracht van je hart: zo leef je in deze tijden vanuit je licht

In deze donkere tijden kan het een uitdaging zijn om vanuit je licht te leven. Hoe blijf je uit het oordeel en uit de strijd? Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid, laat zien welke 3 belangrijke stappen je kunt zetten. “Als er angst, onzekerheid en onveiligheid zijn, dan is het enige rustgevende en helende antwoord daarop: liefde.”

Hoe ga je om met de – voor jou onaangename – overlevingsreacties van de ander? Herken je de angst of onzekerheid die eronder ligt?

Drie adviezen: leven vanuit vertrouwen

Als lichtwezen met een hoog bewustzijn kun je gevangen raken in patronen en emoties die daar helemaal niet mee te verenigen zijn. Gewoon, omdat je mens bent en dus kwetsbaar. Omdat er nu eenmaal dingen gebeuren waardoor jij je angstig of machteloos voelt bijvoorbeeld. Hoe leef je jouw lichte natuur als je een oordeel ontmoet vanwege de keuzes die je in deze tijd maakt betreffende gezondheid? Of andersom: kun jij de keuze van de ander respecteren als het je beangstigt? De grote vraag is: hoe blijf je uit het oordeel en hoe zorg je dat je vanuit vertrouwen leeft? Hier volgen 3 adviezen.

  1. Zoek de gemene deler die je empathische vermogen aanzet
    De meeste mensen maken hun keuze, omdat ze gezond willen blijven en omdat ze geloven dat hun keuze de beste is voor henzelf en/of anderen. We maken onze keuze op basis van onze kennis en ons inzicht, maar de onderliggende wens is dezelfde: gezondheid. Wanneer je zo kijkt, ontdek je al snel een gemene deler. We leven allemaal in een onzekere tijd. Iedereen krijgt in meer of mindere mate te maken met de gevolgen ervan en we maken zo goed als we kunnen een keuze.
  2. Reageer op de onderliggende behoefte, niet vanuit ego, angst en oordeel
    Hoe ga je om met de – voor jou onaangename – overlevingsreacties van de ander? Herken je de angst of onzekerheid die eronder ligt? En reageer je daar begrijpend op, om vervolgens helder te maken wat jouw behoefte is? Of spring je er meteen bovenop vanuit je gekwetste ego, met oordelen, boosheid of iets dergelijks? Vanuit de Chinese Geneeskunde bekeken hoort angst bij het water-element. Het heeft de warmte van het vuur (het hart) nodig om te verdampen.
  3. Ga de uitdaging in jezelf aan: van angst naar liefde
    Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is misschien wel de belangrijkste oefening voor deze tijd. Het begint bij liefdevol en respectvol zijn naar jezelf. Van daaruit kun je makkelijker liefdevol en respectvol met de ander omgaan.

Het water-element: angst en onzekerheid

Angst en onzekerheid worden in de Chinese Geneeskunde geassocieerd met het water-element. Dit element resoneert met de eerste twee chakra’s en gaat over overleven; over vechten, vluchten of bevriezen. Overleven hebben we geleerd via onze voorouder-lijnen. Hoe we reageren, zit diep in ons, in ons DNA. Het wordt automatisch getriggerd.

Je kunt dus een lichtwezen zijn en een hoog bewustzijn hebben en toch gevangen raken in patronen en emoties die daar helemaal niet mee te verenigen zijn. Het ligt voor de hand om die gevoelens of reacties in jezelf te veroordelen of te ontkennen. Heel veel mensen zijn daar erg goed in geworden. Zo goed dat ze de kruimel in het oog van de ander wel zien, maar de balk voor hun eigen ogen niet.

Als er angst, onzekerheid en onveiligheid zijn, dan is het enige rustgevende en helende antwoord daarop: liefde. De veiligheid voelen van contact zonder oordeel. Dat is de kwaliteit van het hart, het vuur-element.

Het vuur-element: helende kracht

Wanneer door angst, trauma en overleven je hart op slot raakt, stroomt de helende kracht van het hart niet zo vanzelfsprekend meer. Het is het vermogen om empathisch aanwezig te zijn bij iets wat moeilijk, kwetsbaar of angstig is. Het is het vermogen om helend aanwezig te zijn bij jezelf en/of de ander. Helend houdt in: voorbij het oordeel, voorbij je gekwetste ego, voorbij je neiging om te willen beheersen, controleren, bepalen of sturen. Daarvoor is het van belang om altijd weer te zoeken naar de gemene deler, want daar ligt de sleutel om empathie te voelen voor jezelf en de ander en dus de helende kracht vrij te maken.

De ander maakt zijn of haar keuzes vanuit dezelfde moeilijke wereldsituatie als waar jij last van hebt. Het gaat erom: hoe kan ik er zo mee omgaan dat ik de angst in elk geval niet veroordeel? Hoe kan ik uit de strijd blijven en voorbij het oordeel reageren op de onderliggende behoefte? Stel jezelf deze vragen de komende tijd regelmatig.

Gratis ondersteunende oefeningen, kun je hier beluisteren.

Boekentip: Het sprekende hart

Boekentip: Het sprekende hart

In Het sprekende hart laat Louise Hay haar liefdevolle licht schijnen op moeilijke situaties waarmee we allemaal te maken hebben en helpt je in je kracht te gaan staan. Het is tijd om te beseffen dat je veilig bent. Het is mogelijk het nieuwe te omarmen en (nog) gelukkiger te worden!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?