Bewustzijn

4 Adviezen: zo kun je gezonder leven (en genieten!)

Door Conny Coppen
4 Adviezen: zo kun je gezonder leven (en genieten!)

Je wilt heel graag gezonder leven, maar krijgt het toch niet voor elkaar. Wat frustrerend… Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid, deelt 4 adviezen die jou helpen om beter voor jezelf te zorgen. Zo lukt het vast wel! “Het is van belang om jouw innerlijke saboteurs in de ogen te kijken, contact met hen te maken en samen te werken.”

Je negatieve gevoelens, gedachten en patronen aanvaarden, is het belangrijkste – en misschien ook wel het moeilijkste – dat er is.

Waarom wil je goed voor jezelf zorgen?

Je weet ongetwijfeld dat gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen en ontspannen belangrijk zijn. Je leest over voeding en levensstijl, je praat erover, je denkt erover na. Maar leef je ook echt gezond?

Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen? Gaat het vooral om kennis? Om overtuiging of discipline? Heb je een stok achter de deur nodig in de vorm van een klacht of kwaal, angst voor ziekte of de dreiging van de dood? Of andere ‘stokken’?
Denk eens na: wat is jouw motivatie om gezonder te willen leven? En welke obstakels kom je tegen? Misschien zit je jezelf met een zweep en met angstbeelden achterna. ‘Als ik niet… dan…’ Maar wat helpt jou nu werkelijk om ontspannen naar een gezonder eet- en leefpatroon toe te groeien?

Deze 4 adviezen helpen jou om gezonder te leven

1. Verheug je op het resultaat

Wat is jouw motivatie om gezond te leven? Welk beeld heb je voor ogen? Hoe ziet het eindresultaat eruit? Hoe zou jij je voelen als het gelukt is? Hoeveel meer energie heb je dan? Welke leuke dingen kun je doen?

Hoe meer jij je al verheugt op het beoogde resultaat, hoe sterker dat zijn licht vooruitwerpt. Verheug je elke dag op het resultaat. Het is als een pelgrimstocht. Je gaat voor een doel, maar ook de reis kan jou van alles bieden.

2. Neem een besluit van binnenuit

Elke onderneming valt of staat met een heldere intentie én een besluit om ervoor te gaan. De intentie en het besluit moeten van binnenuit komen, dus niet alleen van buitenaf en ook niet alleen vanuit het hoofd. Het hoofd is vaak niet in verbinding met het lichaam en het voelen. Is je besluit niet in afstemming met je lichaam, dat de drager is van je (vaak onderhuidse) gevoelens, dan voer je een oorlog met een actieve ondergrondse beweging. Deze ‘saboteurs’ werken je plannen tegen. Het resultaat is strijd met jezelf.

3. Leer omgaan met je saboteurs

Saboteurs zijn de gedachten en gewoontes die ervoor zorgen dat we onze goede voornemens vaak niet nakomen. Als zij zich aandienen, voelt het vaak als falen. Je wordt mogelijk boos op jezelf. Het gevolg kan zijn dat er veel energie gaat zitten in een gevecht met jezelf, waardoor je afhaakt. Het werkt frustrerend en verlammend. Je weet wel wat je moet doen en wat goed is, maar je doet het niet, je kunt het niet, je faalt… Als je die ervaring vaak hebt, kan dat een behoorlijke belemmering vormen om gezond te leven.

Vechten tegen hinderlijke gedachten en gewoontes werkt vaak averechts. Ze wegduwen ook. In beide gevallen stop je veel energie in het negatieve. En wat je energie geeft, dat groeit! Zie hier het dilemma dat velen ervaren: wel gezond willen leven, en ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is, maar het toch niet voor elkaar krijgen.

Lastige ervaringen uit het verleden

Vriendschap sluiten met je saboteurs begint ermee dat je inziet hoe ze zijn ontstaan: ze komen voort uit lastige ervaringen uit het verleden, die je nu graag wilt vermijden. Jij bent je niet bewust van deze saboteurs en daardoor regeren ze je leven als een soort ondergrondse beweging. Totdat je leert om er contact mee te maken en ernaar te luisteren! Onder je angstige of negatieve gedachten zit een gevoel en misschien een verlangen. Leer daarnaar te luisteren. Zo sluit je vriendschap met je saboteurs en ontwikkel je mededogen naar jezelf.

Een voorbeeld: vroeger moest je misschien veel dingen doen die je op dat moment niet wilde en mocht je de dingen die je wél graag wilde niet doen. Veel mensen zijn als kind tegen dat gevoel van moeten in opstand gekomen. Vaak zonder het gewenste resultaat. Die patronen van verzet spelen mogelijk ook een rol wanneer je gezond wilt leven. Als het dwangmatig is, stuit het op een onbewuste innerlijke weerstand. Je ervaart een mechanisme dat je goede voornemen saboteert.

Wat ze jou willen vertellen…

Je negatieve gevoelens, gedachten en patronen aanvaarden, is het belangrijkste – en misschien ook wel het moeilijkste – dat er is. Wanneer je gezond wilt leven, is het van belang om jouw innerlijke saboteurs als het ware in de ogen te kijken, contact met hen te maken en vanuit ‘een goed gesprek’ samen te werken. Misschien hebben ze jou iets belangrijks te vertellen of opereren ze vanuit een oude, niet-geheelde angst. Luister naar ze, maar laat je niet door hen leiden.

4. Geniet!

Gezond leven is géén afzien! Is dat wel het geval, dan mis je een belangrijk punt. Natuurlijk zeg je vaarwel tegen dingen die ongezond voor jou zijn. Dat is best even wennen, want sommige gewoontes zijn gewoon verslavend. Maar geniet om te beginnen bijvoorbeeld eens van je creatieve vermogen om alternatieven te zoeken.

Niets is uiteindelijk zo helend en voedend voor lichaam, ziel en geest als genieten! Richt je daarom niet alleen op wat je wilt bereiken, maar wees vooral ook dankbaar voor alledaagse kleine dingen. Dankbaarheid opent de poorten naar liefde, levenslust en levenskracht. Het maakt het leven de moeite waard en brengt je innerlijke saboteurs tot rust. De onderstaande oefening helpt jou hierbij.

Een heerlijke oefening: mindful eten

Besluit (na goed innerlijk overleg met alle jou bekende saboteurs) om één dag wel te eten, maar anders dan gebruikelijk. Eet niet gedachteloos en zoals je gewend bent, maar eet alles wat jij in je mond stopt alsof het iets kostbaars is. Zie dat ene hapje als een geschenk van het hele universum. Zonder de aarde, de zon, de regen, de mensen die het land bewerkten en die zaaiden, oogstten en verhandelden, lag dit niet op jouw bord.

Bijvoorbeeld: tijdens het ontbijt kies je één ding waar je het meest zin in hebt. Voel goed welk eten dat is. Neem er een beetje van, alsof het een kostbare bonbon is, en snoep het langzaam op. Doe er zo lang mogelijk over, tot er niets vasts meer in je mond is. Als je wilt, neem je een nieuw hapje. Het mag ook iets anders zijn. Je hebt bijvoorbeeld net een hapje brood genomen en nu heb je heel veel zin in een heel klein stukje kaas of appel. Nip van je favoriete drank alsof je een dure wijn aan het proeven bent, die je maar een keer in je leven zult drinken.

Bij de andere maaltijden doe je precies hetzelfde. Beloof jezelf dat je één tussendoortje tussen elke maaltijd mag. En neem dit op het moment dat je er echt enorm veel zin in hebt. Anders niet. Drink de hele dag veel water en/of kruidenthee.

Streef ernaar om gezond te eten. Maar als je bijvoorbeeld ontzettend verlangt naar een stukje chocola, neem dan een frutseltje en geniet er met volle teugen van. Je merkt dat het op deze manier op veel niveaus verzadigt.

Deze oefening kun je één dag of meerdere dagen doen. Het is een milde manier van vasten en een training in mindfulness.

Evalueer na afloop:

Hoe was dit voor jou om te doen?

Was het moeilijk? Zo ja, wat vond je moeilijk?

Was het prettig? Wat was met name fijn?

Waren er saboteurs? Zo ja, wat ‘zeiden’ ze? Wat ‘deden’ ze? Ben je het gesprek met ze aangegaan? Zo nee, waarom niet? Wil je dat alsnog doen?

Wat kun je doen om nog meer te genieten?

Hoe kun je jezelf nog meer steunen?

Jezelf bevrijden van emotionele blokkades

Als je jezelf wilt ondersteunen in de psychische en emotionele blokkades die het voor jou moeilijk maken om een gezonde leefstijl vol te houden, verdiep je dan in De Tao van gezondheid. Je krijgt dieper inzicht in hoe lichaam en geest samenwerken. Ook vind je hier praktisch toepasbare tips om je lichaam te bevrijden van blokkades die je goede voornemens tegenwerken.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

 

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?