Liefde & Relaties

Heb jij het gevoel dat jij en je partner niet op één lijn zitten? Chōwa kan je hierbij helpen

Door Véronique Lam
Heb jij het gevoel dat jij en je partner niet op één lijn zitten? Chōwa kan je hierbij helpen

Gezonde en positieve relaties zijn van uiterst belang in een mensenleven. Niet alleen zorgt het ons omringen met mensen van wie we houden voor blijdschap, onze relaties kunnen ook een positieve invloed hebben op onze levensloop. Hier zit uiteraard ook een keerzijde aan; negatieve relaties kunnen zorgen voor gevoelens van verdriet of angst. Heb jij het gevoel dat jij en je partner niet op één lijn zitten? Gebruik dan de principes van Chōwa om de balans terug te krijgen in je relatie.

Bijna niemand kan in z’n eentje balans vinden. Zeker niet als het om balans met anderen gaat. Daarbij is je leven delen met een ander één van de moeilijkste manieren om balans te vinden. Doordat je je leven met een ander deelt, moet je ook rekening houden met de ander. Je kunt je niet alleen maar op jezelf focussen, maar zult compromissen moeten sluiten met de ander.

Luister naar elkaar

Eén van de belangrijkste dingen in een relatie is uitspreken wat je wilt. Je moet binnen een relatie weten wat de ander wil om kans te maken de relatie te laten werken. Beiden moeten hun verantwoordelijkheden nemen om duidelijk te maken hoe ze in het leven staan en hiernaar luisteren. Hierbij is het belangrijker dat je aandacht voor de ander hebt en dat je tijd voor elkaar neemt. Door je aandacht op anderen te richten, bereik je persoonlijke balans. Maar let er wel op dat je jezelf niet vergeet. Want je eigen behoeften negeren en je alleen maar schikken naar een ander is geen shortcut naar balans!

Vier de verschillen

Binnen een relatie ben je het nooit helemaal met je partner eens, dat kan ook niet. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Praat met elkaar over jullie verschillen en onenigheid. Kijk wat jullie kunnen leren van jullie ruzies; zijn het steeds dezelfde punten waar jullie het niet eens over kunnen worden? Overleg hoe jullie tot compromissen kunnen komen over deze terugkerende onderwerpen. Uiteindelijk kunnen deze verschillen jullie ook weer verder helpen. Ga de verschillen niet uit de weg, maar omarm ze juist. Gebruik de verschillen tussen jullie als een leerschool om samen te groeien tot een sterkere relatie en een betere balans. Elke relatie is een zoektocht naar balans, en juist daarom is het van belang dat je zoekt naar datgene waarin je elkaar aanvult.

Plan niet alles vooruit

Als je beiden een drukke agenda hebt, kan quality time met z’n tweeën er nog wel eens bij inschieten, zeker als jullie ook nog kinderen hebben samen. Ga eens na; wanneer zijn jullie voor het laatst met z’n tweeën op date geweest? Het kan verleidelijk zijn om, juist als je zo druk bent, een vaste avond af te spreken waarop jullie altijd met z’n tweeën zijn. En àls jullie dan eindelijk een keer samen zijn, is de verleiding waarschijnlijk nóg groter om de hele avond vol te plannen met activiteiten, waardoor je uiteindelijk alleen maar een date hebt met de klok en geen oog meer voor elkaar hebt.

Natuurlijk is het goed om tijd met elkaar door te brengen, maar zorg dat je niet de gehele middag of avond al helemaal vast hebt liggen. Laat wat ruimte voor spontaniteit. Hierdoor houd je wat meer spanning in je relatie. De mooiste dingen gebeuren nou eenmaal als je de planning laat varen en je je gewoon laat voeren door de flow. Word je zenuwachtig als er helemaal geen planning is? Maak dan een globaal plan, maar zorgt dat je nog niet alles tot in de minuut uitgestippeld hebt. Of als je inderdaad een drukke agenda hebt en het écht niet anders kan dan een avondje uit vooraf te plannen, plan dan alleen de datum, maar laat de sfeer van de avond het programma bepalen. Dit kan helpen bij het creëren van meer spontaniteit of avontuur, wat er normaal gesproken misschien niet is.

Geen woorden, maar daden

Je houdt van je partner, dat weet iedereen, toch? Maar weet je partner dat ook? Weet hij of zij het écht? Wat een rare vraag, denk je nu misschien. “Natuurlijk weet hij/zij dat ik van hem/haar houdt, ik heb het al zo vaak gezegd”. In Chōwa hechten ze minder waarde aan woorden. Zoals al eerder te lezen was in mijn artikelen over Chōwa, gaat Chōwa over actie. Chōwa gelooft daarom ook meer in het laten zien dat je van iemand houdt, dan het zeggen. Liefde komt eenmaal uit acties en niet uit woorden. Dus laat eens aan je partner zien dat je van hem/haar houdt!

Balans in je relatie is misschien wel de lastigste, maar meest belangrijke manier van balans die je kunt hebben. Een goede balans in je relaties zorgt ervoor dat je je opgewekt voelt. Door je te omringen met mensen van wie je houdt, zal je je sterker en positiever voelen. Werken aan de balans in je relaties zou misschien wel je hoogste prioriteit moeten hebben, als het gaat om de zoektocht naar balans. Gelukkig is het niet lastig met bovenstaande tips!

Chowa

Chowa

Akemi Tanaka beschrijft in Chōwa wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te leven. Chōwa is het Japanse begrip voor "de zoektocht naar balans'. Al eeuwenlang helpt chōwa Japanners vorm te geven aan een leven dat vol is van spanning en verandering. Chōwa maakt problemen leefbaar en vormt de basis van ikigai en wabi sabi. Chōwa is een manier van leven in balans met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Véronique Lam
Véronique Lam

Met mijn neus in een boek, grote kans dat je me zo vindt. Ik ben dol op lezen en heb al meerdere pogingen gedaan tot het schrijven van een boek (tot op heden helaas nog niet gelukt). Als ik niet aan het lezen of schrijven ben, ga ik graag op reis, op zoek naar nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe culturen, maar vooral nieuwe avonturen en uitdagingen!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 15,00

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?