Gezondheid

Last van allergieën of auto-immuunziekten? Reset je immuunsysteem!

Door Lisa Ensing
Last van allergieën of auto-immuunziekten? Reset je immuunsysteem!

Het lichaam is een fantastisch organisme met vele processen die non-stop keihard aan het werk zijn voor jou. Het immuunsysteem is zo’n proces dat op de achtergrond werkt en geweldig in elkaar zit. Je merkt dit systeem vaak pas op wanneer het niet optimaal werkt. Allergieën, auto-immuunziekten en een kwakkelende gezondheid zijn voorbeelden en tekenen van een haperend immuunsysteem. Wat kun je doen om je immuunsysteem te helpen of zelfs te resetten? Dr. Jeffrey Rediger helpt je op weg.

Het lichaam– als het je lukt om het niet in de weg te zitten – is een schitterend zelfcorrigerend organisme dat beter wíl worden. – Dr. Jeffrey Rediger

Wat is het immuunsysteem?

Wat is je immuunsysteem? Meestal merken we het alleen op als het ons in de steek laat. Het is moeilijk er een voorstelling van te maken, maar het is essentieel om te overleven. Het is het meest complexe systeem in het menselijk lichaam, samen met het zenuwstelsel. Het bestaat uit organen, weefsels en cellen die een ingewikkeld en veelzijdig beschermend web door het hele lichaam vormen.

Het begint in sommige opzichten met je huid, je speeksel en de slijmvliezen in je neus, die veel ziekteverwekkers tegenhouden, vasthouden en neutraliseren zelfs voordat ze het lichaam binnengaan. Het gaat door tot in je beenmerg. Waar je witte bloedcellen geboren worden: de intelligente, gespecialiseerde, snelle en meedogenloze soldaten van je immuunsysteem, die alle binnenvallende ziekteverwekkers tot snelgroeiende kankercellen opsporen en verwijderen.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Elke seconde, of je nu slaapt of wakker bent, werkt je immuunsysteem krachtig om je te verdedigen tegen vreemde indringers en inwendige problemen die zich voordoen. Elke ademteug wordt gescreend op indringers. ’s Nachts, terwijl je slaapt, zorgt je immuunsysteem ervoor dat de productie van bepaalde eiwitten toeneemt die helpen om schadelijke ziekteverwekkers en kwaadaardige cellen te identificeren en verwijderen.

Wanneer het adequaat versterkt wordt met de fysieke en emotionele voeding die het nodig heeft, is je immuunsysteem heel knap in het uitzoeken hoe het jou het best kan beschermen en ontwikkelt het unieke oplossingen die op maat zijn gemaakt voor elke individuele situatie. Wanneer het niet ontvangt wat het nodig heeft om op zijn best te zijn, zijn de cellen en overdracht van boodschappen slordig en ontstaan er snel vergissingen en communicatiefouten.

Haperingen in het immuunsysteem

Je immuunsysteem kan in de war raken als het niet de lichamelijke en emotionele voeding krijgt die het nodig heeft; het kan te sterk reageren of zich op het verkeerde doel richten. Allergieën zijn voorbeelden van situaties waar het immuunsysteem overdreven reageert op iets wat niet echt een bedreiging voor je vormt.

Voor sommige mensen is het een vleugje pollen waardoor ze een kloppende hoofdpijn en een loopneus krijgen; voor anderen kan een stukje pinda tot een anafylactische shock leiden. De reacties zijn verschillend – het eerste een ongemak en de andere een levensbedreigende noodsituatie –, maar het mechanisme is hetzelfde. Het is een hapering in het immuunsysteem.

Hoewel sommige onderzoeken beginnen aan te tonen dat bewerkte voedingsmiddelen en chemische stoffen een rol spelen, begrijpen we nog steeds niet volledig waarom deze veelvoorkomende haperingen in het immuunsysteem optreden. Wat leidt tot het ontstaan van deze auto-immuunziekten? In sommige gevallen vermoeden we dat de oorzaak waarschijnlijk in onze omgeving en eetgewoonten ligt. Enkele tientallen jaren geleden kwamen auto-immuunziekten niet veel voor, maar sinds het routinematig gebruik van chemicaliën in de landbouw en handel sterk is toegenomen, is dat ook het geval met auto-immuunziekten.

Onderhoud aan je lichaam

Het zou ongelooflijk zijn als ons immuunsysteem nooit zou ontsporen of stuurloos zou raken, als het perfect zou blijven functioneren als een goed geoliede machine. Maar zelfs machines hebben onderhoud nodig. Hoe kunnen we verwachten dat ons immuunsysteem op zijn best blijft functioneren, met gezonde cellen die scherp en correct op instructies reageren, als we het niet onderhouden zoals we onze auto’s onderhouden? Dat is gek, want een auto is vervangbaar, maar het lichaam niet.

De betreurenswaardige waarheid is dat velen van ons rondwandelen met een immuunsysteem dat chronisch versleten is. Het is traag, uitgeput en geremd door onze slecht onderhouden relatie met stress en voeding. Hoe zorgen we ervoor dat ons immuunsysteem op topniveau blijft functioneren. Of als het momenteel uitgeput is, dat het weer bijgevuld raakt?

Reset je immuunsysteem

Wat we willen is een immuunsysteem met goed gevoede cellen die snel, slim en doeltreffend zijn en klaarstaan om voor ons te vechten. We willen dat ons immuunsysteem volledig bemand is. In het boek Spontaan genezen schrijft dr. Jeffrey Rediger over mensen die hun immuunsysteem hebben gereset, om de slechte programmering te wissen die hun eigen cellen en weefsel aanviel naar een volledig normale en gezonde immuunfunctie. Hoe bereikten deze mensen zo’n reset?

Het immuunsysteem en het zenuwstelsel zijn nauw met elkaar verweven en kunnen informatie uitwisselen en met elkaar ‘praten’. De cellen van het immuunsysteem, die altijd door je hele lichaam rondzwerven, hebben dat radiokanaal aanstaan. Ze kunnen rechtstreeks communiceren met je zenuwstelsel. Dit betekent dat wat er in je geest speelt direct wordt uitgezonden naar je immuunsysteem.

Met een vleugje liefde

Een jonge theologiestudent uit de jaren vijftig schreef geschiedenis in de Westerse wetenschap door de eerste persoon te zijn die een ernstige ziekte kreeg en daarna een opzienbarende spontane genezing meemaakte. Hij schreef een belangrijk deel van zijn genezing toe aan een aanhoudend, onwankelbaar gevoel dat hij door een persoon die zo belangrijk voor hem was geweest, geliefd werd. Zou het kunnen dat dit diepe gevoel van geliefd worden uitgezonden werd naar zijn immuunsysteem, waardoor er iets diep vanbinnen weer tot leven gewekt werd? Of het nu komt door een therapeutische sessie, een liefhebbende relatie, diepe meditatie of gericht beelden oproepen: liefde raakt en geneest iets wat medicatie niet kan raken.

En goede geestelijke en lichamelijke voeding

Een andere fantastische manier om een gebarsten en ineffectieve immunologische muur te repareren, is gezondheid en vitaliteit van de grond af opbouwen. Het lichaam– als het je lukt om het niet in de weg te zitten – is een schitterend zelfcorrigerend organisme dat beter wíl worden. Gevallen van spontane remissie, zo uniek en individueel als ze zijn, leveren aanwijzingen hoe je je lichaam niet meer in de weg kunt zitten en het alles kunt geven dat het nodig heeft om een welvarend en slim immuunsysteem te bouwen en onderhouden.

Spontaan genezen

Spontaan genezen

Spontaan genezen, kan dat? Dr. Jeffrey Rediger gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag, ook al hangt rondom spontane genezingen nog altijd een zweem van scepsis. In Spontaan genezen graaft Rediger naar de diepere oorzaken van ziekten. Hij toont hoe we een omgeving kunnen creëren die optimaal is voor genezing, door onszelf op fysiek en mentaal niveau grondig aan te pakken en te ‘herprogrammeren’. Met behulp van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek laat hij zien dat een groot deel van onze fysieke werkelijkheid in onze geest wordt gecreëerd.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over je immuunsysteem:

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?