Narcisme

Loskomen van een narcistische liefdesrelatie

Door Mjon van Oers
Loskomen van een narcistische liefdesrelatie

Gezonde liefde vraagt een binding die verdergaat dan uiterlijk of gedrag. Het is een liefde die je verbindt van kern tot kern. Je zou kunnen zeggen: van ziel tot ziel. Je zou ook kunnen zeggen dat de ziel ons geweten bevat. Het is in de kern datgene wat verwijst naar iets wat we altijd al hebben ‘ge-weten’ het oer-weten. De taal van de ziel, van die oerkern, is het gevoel en bevat vooral de emoties van liefde, rechtvaardigheid, zorgzaamheid, eerlijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Al deze zaken zijn bij narcisme in het spel, en dan vooral het ontbreken ervan.

Narcistische oppervlakkige liefde

Een liefdevolle verbinding is liefde die voorbij de schijn gaat. Narcistische liefde daarentegen is oppervlakkig. Het is geen liefde op basis van een zielsverbinding, maar op basis van functionaliteit. Als je alleen iemand liefhebt omdat je diegene handig kunt gebruiken, dan is dat geen liefde maar misbruik. Misbruik maakt dan ook onlosmakelijk deel uit van een narcistische liefdesrelatie.

Het probleem is dat wanneer in je zo’n relatie zit je waarschijnlijk niet eens weet wat eraan de hand is, dus kun je er ook geen einde aan maken. Je bent door de manipulatie van een narcistische partner dan ver van je eigen keuzes in je leven, van wie je bent en wat je wilt, afgedwaald. Je hebt je innerlijke stem genegeerd en bent daardoor jezelf steeds meer verloren. Je hebt niet alleen je liefde weggegeven, maar ook jezelf, je vrijheid en je mentale kracht.

Onmogelijke liefdesrelatie

Om echt los te komen is het nodig dat je je realiseert dat een narcist van een andere planeet komt als het gaat om liefde. Hoewel liefde iets heel natuurlijks is, is het belangrijk om te beseffen dat dit niet voor iedereen geldt. Niet iedereen is in staat om voorbij de oppervlakte van anderen te kijken. Om andere mensen op een dieper niveau te kunnen zien, vereist namelijk het vermogen om jezelf op een dieper niveau te kunnen waarnemen. Door een combinatie van factoren is een narcist volledig afgesneden van zijn diepste innerlijke zelf en ervaringen.

Om iemand te kunnen liefhebben en liefde te ontvangen moet je moedig zijn. Je moet bereid zijn om diepe gevoelens toe te laten. Voor de bange, lege narcist is dit onmogelijk. Pas wanneer je dit weet en echt beseft dat je in een illusie van ideale liefde leeft, kan deze onmogelijke liefdesrelatie tot een einde komen.

Eenzaamheid is niet fataal, maar deze relaties soms wel. Stop de angst voor de eenzaamheid. Alleen zijn met jezelf is beter dan niet jezelf kunnen zijn met iemand anders.

Wanneer je eenmaal weet dat je liefdesrelatie met een narcist niet meer is dan een gevaarlijke illusie, wat doe je dan? Leven met een narcist is ongezond en onveilig. Uiteindelijk valt er vaak geen reden te bedenken om in zo’n onmogelijk relatie te blijven. Blijf je toch, dan moet je goed beseffen dat je geest door de hypnotiserende en manipulerende methoden van je narcistische partner steeds meer in de knoop raakt, waardoor het nog lastiger wordt om je los te maken.

Gevaarlijke illusie loslaten

Wanneer de waarheid over je onmogelijke relatie echt tot je doordringt, kun je een tijd van slag zijn. Het kan ook angst bij je oproepen. Raak niet in paniek. Ga door je paniek en angst heen, laat maar gaan. Misschien word je verdrietig, heel boos, voel je je sterk … Het kan allemaal. Laat maar gebeuren. Het is normaal, maar blijf er niet in hangen. Weet ook dat de angst en alle andere verwarrende gevoelens samen met de narcist zullen verdwijnen, nu je deze gevaarlijke illusie eenmaal hebt doorgeprikt.

Wanneer je weet dat de narcistische persoonlijkheid gekoppeld is aan liefdeloosheid, dan weet je ook dat je liefdesrelatie met een narcist een illusie is. Wanneer je dit echt tot jezelf laat doordringen, dan kun je er ook bewust naar handelen en loskomen.

Meer lezen en leren over narcisme?

Meer lezen en leren over narcisme?

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Lees meer in het boek Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Release from a narcissistic love affair – test26 7 juli 2019 - 14:52
  Reply

  […] Source link […]

 2. Marina 14 december 2019 - 09:01
  Reply

  Opgevoed door een narcist had ik 55 jaar nodig om me los te koppelen wat een vrijheid

 3. Layla 29 februari 2020 - 21:56
  Reply

  Zelf proberen weg te komen uit een relatie met een narcist is 1 ding maar wat als er ook een kind is en de narcistische partner deze op eist? Ik ben geen seconde gerust als mijn zoontje bij mijn ex is maar ik heb geen keuze....

 4. Jolanda 19 april 2020 - 10:13
  Reply

  Aan Mjon, Bedankt voor deze woorden, het klopt helemaal. Ben nu door de angst heen gegaan maar de vrijheid is zoveel beter! Aan Layla, Ook heb ik een zoon maar die ziet zelf wel in hoe moeilijk zijn vader is. Mijn zoon is naderhand heel erg vervelend en boos op mij en tegen de leraren! Daar kan ik nu een beetje over praten met hem en ik heb begeleiding gezocht. Als je ex niet echt graag wilt om af te spreken zou ik er proberen onderuit te komen en korte tijden afspreken. Dus bijv. alleen op zondagmiddag.... Veel sterkte, het wordt beter geloof me maar! liefs Jolanda

 5. Remona 21 april 2020 - 09:49
  Reply

  Ik ben 20 jaar samen geweest met een narcist en heb er een zoon van 12 jaar mee. Zelf ben ik na tijdens de scheiding in een depressie beland, ben officieel gescheiden van hem in maart 2019. En bij hem weggegaan in juni 2018. Ik voel me nu nog zo gevangen en weet geen uitweg momenteel. In mijn nieuwe relatie durf ik me niet volledig op te stellen en heb steeds de drang om dingen voor hem te doen, ook al loop ik mezelf voorbij. Hoe zijn jullie van dat gevoel afgeraakt? Ook zie ik mezelf nog steeds niet graag en doe veel aan emo-eten. Hebben jullie misschien tips voor me om mezelf terug graag te gaan zien? Een boek, workshop of iets dergelijks. Ik wil zo graag terug die goedlachse sterke vrouw worden van 20 jaar geleden. Ikzelf ben nu 40 en mijn zoon 12. Veel liefs aan jullie allen!

  1. marion 11 juni 2020 - 21:41
   Reply

   Haii heel herkenbaar jouw verhaal! ik zit met precies hetzelfde,vorig jaar april bij mn ex weg,heb er nu nog steeds enorme last van.we hebben een dochter van 12.en ook heb ik een nieuwe vriend,ik zelf ben 42.misschien kunnen we op 1 of andere manier contact met mekaar krijgen?liefs marion

   1. Leanne 22 oktober 2020 - 07:40
    Reply

    Marion en Remona, wat een herkenning als ik jullie berichten lees. Ik heb in januari na 7 jaar de relatie verbroken. Nog dagelijks worstel ik mijn schuldgevoelens en zelfhaat door de verwijten waarmee hij is gegaan. Mijn zelfbeeld is een grote schim. Ik zou graag met jullie in contact komen.

 6. Mie 11 juni 2020 - 06:53
  Reply

  Wat als de narcist niet weggaat en niet uit je huis wil vertrekken?

  1. Mari 13 oktober 2020 - 09:02
   Reply

   Ben ik ook nieuwsgierig naar. Hoe pak ik dat aan

 7. Willy 20 juni 2020 - 20:26
  Reply

  Na 14 jaren met een narcistische echtgenote een harde reset gehad na een ontdekte seksuele affaire. Veel gelezen op internet en terug gegaan in de tijd. Puzzel viel op zijn plaats. Loop nu 24-7 rond met een telefoonkabel. Stekker aan mijn kant in de broek. De andere kant afgestript. Geen energie lading meer naar de andere kant. Het houdt me scherp. Verder bij elke poging tot contact tot 3-4-5 tellen. Succes lotgenoten.

 8. Anoniem 23 juli 2020 - 17:09
  Reply

  Hey, dag iedereen.. 13 jaar bij een narcist geweest.. een zaak 2 kinderen.. alles gedaan.. alles. Eindelijk de knoop kunnen doorhakken en kunnen weggaan. Intussen een nieuwe relatie opgestart.. maar helaas na 1,5 merk ik dat het terug een narcist is.. echt eerst zo het geliefde uithangen, alles wat ik nodig had.. en nu terug het ‘gemakkelijke voorwerp zijn’ Moet ik deze stap nu weeer opnieuw maken?

 9. Nadine Van Gestel 3 augustus 2020 - 07:15
  Reply

  H"allo,lotgenoten, juist gisteren "de bons" gekregen,van mijn vrouwelijke narciste. Ze is terug gaan wonen bij haar mama,en die ondergaat maar.Ze lijkt me zelfs blij har mama. Verleden week stuurde ze mij weg in een dronken,aggressieve bui,die ik al had zien hangen. Ze verwijt mij altijd dat ik roep,maar zelfs haar zoon,die 12 jaar wordt,is de zaak moe,steeds geroep,en uiteindelijk ruzie........ Ik heb mij al enige tijd niet meer laten meesleuren in haar opvliegende spelletjes,maar voel mij moe en uitgeput. Gelaten onderga ik haar sms die meldde dat ik mijn werkgerief moet gaan halen in haar caravan. Man heb ik daar gewerkt,en verleden jaar nog gezegd tegen haar,ben er zeker van,als je terras herlegd is,maak je een eind aan onze relatie, tja is nu waarheid geworden. Erg genoeg werken we samen op de zelfde werkplek,maar ik doe iets heel anders van job dan zij,en eigenlijk ben ik blij,maar ze heeft me wel financieel gepluimd. Van dag één kocht ik eten en fruit voor haar zoon,zelfs vers brood voor die jongen was teveel. De zoon zou volgens haar zelfs niet gevraagd hebben,waar ik heen was. Het doet pijn,veel pijn,maar zal er weeral door moeten. Wordt 56 jaar en was stapel op haar,maarja een narcist heeft geen empathie,en dit ondervind ik zeer goed. Ik zie hierboven mensen die een nieuwe relatie beginnen,hier heb ik toch wat angst voor,zie dat ik weer op een narcist stuit. Verder zou ik toch mijn oprechte medeleven willen geven aan al mijn lotgenoten,hopelijk schijnt de zon aan de overkant.

 10. Elke De Win 28 november 2020 - 12:40
  Reply

  3 jaar relatie gehad met een Narcist , nooit willen toegeven dat hij narcist is.. maar als je nu alle punten overloopt is het overduidelijk. Egoïstisch , geen empathie , leugenaar , sexverslaafd ,.... Ik heb alles voor hem achtergelaten en ben 100km verder gaan wonen, heb mijn kinderen verwaarloost en onrechtstreeks gedumpt in een ander huis, terwijl ik meer moeder was voor ZIJN kinderen . Zij zullen nu het slachtoffer worden , maar ik mag niet aan hen denken , MOET aan mijn eigen denken en alles afsluiten ... heb ik ook gedaan , heb hem op alle mogelijke manieren geblokkeerd .. zijn kinderen ook ... Nu alleen weten hoe ik alles kan verwerken..: iemand goede boeken of podcast dat kunnen laten inzien dat ik geen dader ben maar slachtoffer ...

 11. Hopeloos 20 april 2023 - 21:50
  Reply

  Wat als je nog steeds als je m ziet als n blok voor m valt? Ondanks al zijn narcistme? En als hij mij vastpakt helemaal. Kan je verliefd zijn op een narcist ondanks dat alle ruzies onrechtvaardigheid, alle beschuldigingen, alle neerbuigende opmerkingen? Waarom??

 12. Cheyenne hol 17 maart 2024 - 20:03
  Reply

  2 jaar in narcistische relatie gezeten hij heeft mij 6 x wat ik weet bedrogen waarvan de laatste nu zwanger is, staat eergister te huilen voor mn dwur en te smeken im nog een kans te krijgen hebben samen n zoontje van 1 jaar wn 3 maanden, krijgt zijn zin niet dag later wil hij mn vriendin versieren gaat hij me op fb door t slijk halen heeft mn auto in de brand gestoken ben ik met de baby uit de raam moeten klimmen omdat de auto voor mijn voordeur stond op 0,5 m afstand en dit de enige uitgang was buiten mn slaapkamerraam, hij heeft me behoorlijk mishandelt geestelijk en lichamelijk mijn moeder valt hij lastig bedreigt hij gooid bij haar de ramen eruit bij mij de raam eruit getrapt snachts terwijl ik sliep met de kleine naast me oakt t kind gooid m verder op t bed trekt mij aan mn haren richting de trap om me naar beneden te gooien n zette een schroevendraaier op mn keel, bedreigt me constant zolang hij leeft kom ik nooit van m af, hij maakt me zo gek dat ik uiteindelijk zelfmoord wil plegen, hij drong zich sexueel op terwijl k van hem walgde n dit niet wou! Mijn oudste zoon heeft hij op de grond gevloerd hij liegt, manipuleert en betrekt hier heel veel mensen bij wat hier ook nog in meegaan , durf nog amper in mn huis te zijn met de kleine 2 weken terug mn banden leeggestoken vannacht mn autoruit ingegooid 2 maanden terug een blik verf over mijn auto hij stopt niet en is echt levensgevaarlijk politoe doet niks

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?