Gezondheid

Kaneel: laat voeding je medicijn zijn

Door Marjolein Dubbers
Kaneel: laat voeding je medicijn zijn

Ben jij ook zo gek op kaneel? Het schijnt dat je een appeltaart-met-kaneel moet bakken als je je huis wilt verkopen en er kijkers komen. De geur van kaneel schijnt het huis superaantrekkelijk te maken! Gelukkig is kaneel niet alleen lekker maar ook gezond voor je. Let er echter wel op dat je de echte kaneel koopt want de meeste kaneel op de markt kan zelfs een beetje schadelijk voor je zijn. Lees hier hoe je het verschil kunt zien.

De echte. Ceylon kaneel; een klein sigaartje

Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de kaneelboom verwijderd. Deze stukjes worden te drogen gelegd, waardoor de bast zich oprolt en er een stokje ontstaat. Deze kaneelbomen komen uitsluitend voor in de tropen. De echte kaneel komt uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette. Daarom heet dit Ceylon kaneel. Deze kan ook afkomstig zijn uit India, Indonesië of Madagaskar.

Ceylon kaneel is de beste kaneel en je herkent dit aan de fijne structuur van de bast. Ceylon kaneel ziet eruit als een klein sigaartje. Deze kaneel is het allerbeste en dit zal de kaneel zijn die onze oma’s gebruikten in hun appeltaart. Deze kaneel is duurder, maar volgens mij wel het lekkerst en het biedt de meeste gezondheidsvoordelen.

Cassia kaneel; een opgerold plankje

De meeste kaneelstokjes zien er echter uit als een opgerold stukje dikke bast zoals hiernaast. Het overgrote deel, 90%, van de kaneel in de supermarkt is Cassia kaneel. Deze kaneel komt meestal uit China, waar het in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. De smaak is naar mijn idee veel minder. Als jij je afvraagt waarom je keuken niet zo lekker ruikt als bij je oma na het bakken van een appeltaart, dan weet je nu waarom.

Als er gesproken wordt over de schadelijke werking van kaneel dan hebben ze het over Cassia kaneel. Cassia bevat namelijk nogal wat coumarines, een stofje dat schadelijk kan zijn voor je lever. Je moet echter nogal wat theelepels kaneel binnenkrijgen voordat je in de buurt van de gevarenzone komt; deze grens ligt ongeveer bij 15 theelepels. Ik zou me daar dus niet ongerust over maken, tenzij je leverproblemen hebt. Maar doe jezelf een plezier en koop voortaan de Ceylon kaneel omdat deze gewoon veel lekkerder en gezonder is.

Ceylon kaneel en je gezondheid

Laat ik voorop stellen dat je kaneel vooral moet gebruiken omdat het zo lekker is, dus geniet er dan ook vooral van. Met dat genieten lever je al een belangrijke bijdrage aan je gezondheid. Maar kaneel kan daarnaast mogelijk ook een aantal gezondheidsproblemen aanpakken. “Laat voeding je medicijn zijn” gaat zeker op voor iets als kaneel. Zo dichtbij is het. Fantastisch toch?

Mogelijk kan kaneel jouw gezondheid een extra boost geven, maar zou je kaneel echt specifiek willen inzetten om bijvoorbeeld je bloedsuiker te reguleren, of omdat je insulineresistent bent of diabetes hebt, ga dan niet zelf experimenteren met je potje keukenkaneel maar stap naar een goede therapeut. Hij/zij kan je goed adviseren en zo nodig kaneel van goede, geconcentreerde kwaliteit in capsules aanbevelen.

Betere doorbloeding van je spijsvertering

Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.

Verhoging van je libido?

De mogelijk betere doorbloeding stopt niet bij je spijsvertering, maar kan ook in je vagina en eierstokken terecht komen. Kaneel wordt dan ook wel gezien als een afrodisiacum ofwel een lustopwekkend middel.

Regulerende werking op je bloedsuikerspiegel

Beter bekend staat kaneel om de regulerende werking op je bloedsuikerspiegel, dankzij het chroom dat erin zit. Kaneel kan ervoor zorgen dat glucose beter kan worden opgenomen in je cellen. Het werkt op deze manier dus een beetje als je lichaamseigen insuline.

Verhoogt de insulinegevoeligheid van je cellen

Naast de insulineachtige werking, kan kaneel er ook voor zorgen dat de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert. Dit zou betekenen dat je hierdoor minder insuline nodig hebt. Kaneel toevoegen aan iets zoets kan dus meehelpen je bloedsuikerspiegel wat stabieler te houden.

Natuurlijk middel tegen diarree

Kaneel is een bekend natuurgeneeskundig middel bij diarree.

Antischimmel werking helpt o.a. bij candida

Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. De in de kaneelolie aanwezige stof kan helpen bij o.a. candida albicans, maar ook andere candidasoorten.

Anti bacteriële werking o.a. tegen Helicobacter pylori

Kaneel staat ook bekend om zijn krachtige antibacteriële werking en kan worden ingezet bij o.a. de Helicobacter Pylori maar ook andere bacteriën zoals salmonella typhimuriume en staphylococcus aureus. Maar je kunt het natuurlijk ook proberen bij een gewone verkoudheid of een slechte adem.

Een krachtige antioxidant

Antioxidanten hebben we volop nodig in ons lichaam om schade van vrije radicalen tegen te gaan. Ze zijn belangrijk om veroudering tegen te gaan! Op de ORAC-schaal van antioxidanten staat kaneel op de derde plaats, wat aangeeft dat het een krachtige antioxidant is.

Kan je concentratie verbeteren

Alles wat gezond is voor je maag en darmen is ook gezond voor je hersenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kaneel je enerzijds wat rustiger kan maken, maar anderzijds ook je concentratie kan verbeteren. Waarschijnlijk is hier de stof magnesium verantwoordelijk voor.

Verlaagt het cholesterol

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een beetje kaneel je cholesterol al behoorlijk kan laten dalen. Ook nu geldt: probeer het eens uit. Een beetje kaneel zal je niet schaden.

Is rijk aan mineralen

Kaneel bevat enkele belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, kalium, zink en mangaan. Maar ook de vitamines A, B1, B2 en C.

Honing met kaneel mogelijk pijnbestrijder bij artrose

In veel onderzoeken wordt gekeken naar het effect van kaneel vermengd met honing. Uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen is gebleken dat honing met kaneel de pijn kon bestrijden, die deelnemers hadden als gevolg van artrose. Gebruik wel koud geslingerde honing als je dit zou willen proberen en realiseer je dat suikers artrose juist erger maken.

Waar vind je Ceylon kaneel poeder?

Hopelijk wil je nu in ieder geval de Ceylon kaneel eens proberen. Al is het maar om uit nostalgie deze geur weer eens op te snuiven. Je weet nu waar je op moet letten bij de kaneelstokjes, maar hoe weet je nu of poeder werkelijk Ceylon kaneel is? Staat er niet specifiek Ceylon op, ga er dan maar vanuit dat het Cassia is. De producenten die Ceylon kaneel leveren zetten het er specifiek op.

Tip van mijn oma voor het geval je nog ouderwetse filterkoffie zet: strooi een beetje kaneel over de droge koffie en je koffie krijgt een lichte kaneelgeur. Moet je wel van kaneel houden natuurlijk!

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?