Bewustzijn

Transgenerationele pijn: wanneer pijn van je voorouders is opgeslagen in jouw cellen

Door redacteur
Transgenerationele pijn: wanneer pijn van je voorouders is opgeslagen in jouw cellen

Transgenerationele pijn is belangrijk om je bewust van te zijn omdat het onbegrepen pijnklachten kan verklaren, volgens onder andere Maud Renard (auteur van Luisteren naar je baarmoeder). “Net zoals we bijvoorbeeld de kleur van de ogen van onze oma erven, kunnen we ook bepaalde emoties, trauma’s of al dan niet bewuste herinneringen erven.”

In de buik van je grootmoeder van moederskant zat de eicel waaruit jij bent verwekt al in de eierstokken van je moeders embryo. En je oma is weer een eicel geweest in de buik van je betovergrootmoeder.

Pijn van voorouders in jouw cellen

Soms gaat pijn verder dan jezelf, dan je lichaam. Soms is het slim om uit te zoeken wat cellen uit eerdere generaties hebben opgeslagen. Ons DNA komt voor 50 procent van onze biologische moeder en voor 50 procent van onze biologische vader, die hun DNA ook weer voor 50 procent van hun vader en voor 50 procent van hun moeder hebben. We zijn er niet zomaar gekomen!

De bijzondere connectie tussen oma, moeder en dochter

In de buik van je grootmoeder van moederskant zat de eicel waaruit jij bent verwekt al in de eierstokken van je moeders embryo. Dat betekent dat het bloed van je oma de eerste cel heeft gevoed van waaruit jij bent ontstaan. En je oma is weer een eicel geweest in de buik van je betovergrootmoeder. En zo kun je de hele lijn terug volgen. Je kunt je het bijna niet voorstellen maar ook al is er geen wetenschappelijk bewijs, in mijn ogen wordt alles wat er vóór ons in de lijn is gebeurd aan ons doorgegeven. Net zoals we bijvoorbeeld de kleur van de ogen van onze oma erven, kunnen we ook bepaalde emoties, trauma’s of al dan niet bewuste herinneringen erven.

Het belang van de stamboom

We hebben allemaal een stamboom, met een lijn aan moederskant en een lijn aan vaderskant. Het kan helpen om deze na te pluizen om te begrijpen wat ons soms overkomt. We kunnen overeenkomstige ziekten of pijn ervaren, maar ook dezelfde relatie- of gedragspatronen vertonen.

Omgekeerd kan het ook zijn dat we ons volledig willen afkeren van onze stamboom en ons er al dan niet bewust extreem tegen verzetten. Ook de gynaecologische zone ontkomt hier niet aan. Je stamboom is je basis, het fundament van je huis, of je dat nu wilt of niet. Als je dit fundament erkent, kun je er vervolgens stevige muren op bouwen. Hoewel het voor de een volkomen vanzelfsprekend is om zijn of haar familie lief te hebben, kan een ander zijn familie soms moeilijk accepteren.

Geweld, incest of verlating zijn onvergeeflijke zaken voor de kinderen of kleinkinderen die we zijn. Daarom spreek ik liever over ‘erkennen’ dan over ‘liefhebben’. We hebben het recht om niet te houden van onze voorouders, we hebben zelfs het recht om hen te verfoeien als dat nodig is.

Toch is er iets wat je nooit uit je stamboom zult kunnen verwijderen: jouw leven. Je leeft dankzij iedereen die je is voorgegaan. Als je grootouders nooit je ouders op de wereld hadden gezet, had jij nooit in dit lichaam kunnen bestaan. Je kunt de voorgeschiedenis er niet uit halen, hoezeer je die misschien ook haat. Als je je stamboom erkent, respecteer je de weg waarlangs je op de wereld bent gekomen bent en daarmee jouw leven zelf.

Stamboom onbekend

Sommige mensen komen bij me met de vraag wat ze moeten doen als ze hun afstamming niet kennen of ervoor hebben gekozen het contact te verbreken. Er zijn mensen die hun ouders of grootouders niet kennen. Als er een trouwboekje is, zou ik dat als beginpunt kiezen: geboorte- en sterfdata of trouwdata kunnen waardevolle aanwijzingen geven. Als er niets te
vinden is, kun je terugvallen op beleving. Je kunt proberen je in te leven in het leven van je voorouders. In zo’n geval kan vertrouwen op je intuïtie heel nuttig zijn. Ik geloof heel sterk in de intuïtie van mensen. Ook met hypnose of de reconstructie van familielijnen kunnen er dingen naar boven komen.

Vergissingen zijn natuurlijk altijd mogelijk, maar één ding staat vast: op het moment dat je aan je afstamming dacht, kwam die intuïtie naar boven en dat heeft betekenis. Besef ook dat als je je stamboom erkent en respecteert, je het recht hebt niet alles ervan te aanvaarden. Je hebt het recht om alleen dat te nemen wat je wilt en te laten liggen wat je niet aanstaat. Ten aanzien van menstruatiepijn en alle andere gynaecologische aandoeningen is er een verband met wat de vrouwen in jouw bloedlijn hebben meegemaakt.

Voor jou is het tijd om terug te geven wat niet van jou is. Ik wil hier nogmaals benadrukken dat een stamboom twee lijnen telt: die van moederskant en die van vaderskant. Ook die laatste lijn kan, al is er geen directe invloed via de cellen in de baarmoeder, je relatie met je eigen lichaam, pijn en ziekte beïnvloeden. Nogmaals, iedereen heeft zijn eigen voorgeschiedenis en er zijn geen algemene wetten. Zo is bij adoptie de energetische band met de stamboom van de adoptieouders even belangrijk als met die van de biologische ouders.

Werken aan transgenerationele pijn

Wil je naast bewust worden van de transgenerationele pijn, ook zelf eraan werken? Een eenvoudige manier is om elke dag in de spiegel kijken en een mantra opzeggen om je eraan te herinneren dat jij niet je voorouders bent, maar jezelf. Ik stel de onderstaande zin voor, die je naar believen kunt aanpassen:

Ik ben (voor- en achternaam); ik ben uniek en bijzonder. Ik erken mijn voorouders en weiger tegelijkertijd hun pijn te delen.

Want je bent echt uniek en je hebt alle recht om je eigen identiteit op te eisen zonder de pijn en kwalen van jouw familie.

Dit is een fragment uit: Luisteren naar je baarmoeder

Luisteren naar je baarmoeder

Luisteren naar je baarmoeder

Iedere vrouw heeft een uniek lichaam. Dit boek geeft een nieuwe kijk op anatomie, hormonen en emoties en leert je de verbanden ertussen te ontdekken. Maud Renard legt uit hoe de vrouwelijke organen feitelijk werken en biedt oefeningen, rituelen en visualisaties. Zo breng je een emotionele verbinding tot stand met je baarmoeder, menstruatie en seksualiteit.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over voorouders en pijn in de familielijn:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?