Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid & omgaan met oude pijn: hoe verwerk en transformeer je pijn?

Door Susan Marletta Hart
Hooggevoeligheid & omgaan met oude pijn: hoe verwerk en transformeer je pijn?

Word je door iets of iemand diep geraakt, dan heeft dat raken meestal één van vier verschillende oorzaken. De oorzaak komt door een gebeurtenis in het nu, of vindt zijn oorsprong in drie vormen van verleden tijd. Te ontrafelen wat er precies geraakt wordt, is vaak een hele zoektocht. Hoe? Daarop heb ik voldoende heldere antwoorden.

Welke pijn hebben we het dan over?

Zie een hsp als een viersnarig instrument. Hooggevoelige ervaren pijn die voortkomt uit vier bronnen.

Pijn die je nu beleeft

De eerste is pijn die in het nu beleefd wordt. Je vriendin zegt iets gemeens, je partner negeert je, je kind heeft een hartverscheurende huilbui of je stoot je teen. Deze momenten van alledag veroorzaken pijn – noem ze kerven in je lichaam of ziel. Dat gebeurt niet één keer maar herhaaldelijk. Het overkomt iedereen, maar omdat hsp’s nou eenmaal zachte houtsoorten zijn, ervaren we ze sterker. Het zijn geen grote trauma’s of pijn, maar het is voor een hsp wel hard werken om die kerven dag in dag uit te behandelen met wondzalf.

Oude pijn

Daarnaast hebben we de oude pijn. Dit zijn de andere drie snaren die geraakt (kunnen) worden.

Deze hebben drie verschillende dimensies:

  • Een trauma uit vroegere levensjaren dat geraakt wordt.
  • Trauma’s van je ouders die in jouw energieveld mee resoneren.
  • Trauma’s uit vorige levens die in je energieveld geraakt worden en vragen om verwerking.

Een trauma uit vroegere levensjaren dat geraakt wordt

Een trauma uit vroegere levensjaren, zoals pesten of ouderlijke verwaarlozing, kun je heel goed samen met een vakkundige psycholoog, coach of therapeut verwerken. Denk bij dit soort trauma aan verlating, verwaarlozing, manipulatie of misbruik. Maar ook pesten op school kan een traumatisch gevolg hebben. Bij voorkeur heeft deze persoon kennis van hoogsensitiviteit. Hoe ouder je was toen het trauma gebeurde, hoe makkelijker je er later nog bij kunt.

Trauma’s van je ouders die in jouw energieveld mee resoneren

De snaar die mee resoneert omdat je ouders nog rond lopen of liep met trauma’s, ligt vaak wat dieper verborgen. Je hebt dan als hooggevoelig kind pijn, verdriet of angsten van je ouders overgenomen, zonder dat je er erg in had of hebt. Voor dit probleem komt steeds meer aandacht. Het meest sensitieve kind van het gezin (het systeem) neemt vaak de meeste van deze gevoelens over, voelt zich onbewust verantwoordelijk of krijgt ze onbewust toegeschoven. Een klassiek voorbeeld van zo’n trauma is rondlopen met het oorlogstrauma van je ouder.

Trauma’s uit vorige levens die in je energieveld geraakt worden en vragen om verwerking

Dan is er nog een diepere dimensie, de laatste snaar die geraakt kan worden. Je herkent deze problematiek vaak aan het feit dat je telkens weer in dezelfde patronen terecht komt. Oftewel je leven heeft een uitgesproken thema zoals gezondheid, ongelukken, geld of verhuizen. Je begint je af te vragen: waarom overkomt dit mij telkens weer? Grote kans dat je dan met een karmisch thema te maken hebt.

Dit trauma is het werk van hypnotherapeuten en past life integratie therapeuten. Deze derde oorzaak staat vaak niet los van de eerste twee omdat patronen zich blijven herhalen tot ze geheeld worden. Deze laatste trauma’s zijn zichtbaar in het energieveld en de chakra’s. De laatste jaren wachten dit soort trauma’s massaal om geheeld te worden, is mijn ervaring.

Topmuzikant

Verwerken en transformeren is als leren om een bal te beheersen. Het is als het leren bespelen van een ingewikkeld instrument. Het vraagt veel oefening, veel inzicht en hulp van een goede coach of leraar. Het voelt als een catharsis als oude pijn geheeld wordt. Het universum beloont je daarna gul, je krijgt een boost en voelt je letterlijk en figuurlijk lichter worden. Daarom is het de moeite waard om terugkerende patronen te onderzoeken. Hoe mooi is het als je een welluidend snaarinstrument word dat mooie harmonieuze akkoorden teweeg brengt die deze wereld verblijden?

Boekentip: Leven met hooggevoeligheid

Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Ze belicht niet alleen de spirituele kant van hooggevoeligheid, maar laat ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze heel praktisch manieren om goed met hooggevoeligheid om te gaan. Zo wordt hooggevoeligheid een kracht.

Bestel met gratis verzending bij onze webshop Boekenwereld.com.

Lees ook deze artikelen van Susan Marletta Hart:

Deel dit artikel online
Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart

Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.

Reactie
  1. Rita VLD Bosch 6 juni 2020 - 13:46
    Reply

    Er komt veel naar boven drijven. Maar hoe ga je met deze hoog sensitief gevoel verder. Waarom blijven die vragen maar komen en wanneer krijg je de rust terug. Vroeger vond ik rust als ik flauw viel en alle spanning wegvloeide.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?