Bewustzijn

3 signalen dat je probleem of angst uit een vorig leven komt

Door Wendy Gillissen
3 signalen dat je probleem of angst uit een vorig leven komt

Loop je steeds tegen hetzelfde probleem aan en heb je van alles geprobeerd om het op te lossen? Dan kan het zo zijn dat je probleem of angst voortkomt uit een vorig leven. Angst om je waarheid uit te spreken kan bijvoorbeeld komen door een vervolging uit een vorig leven: misschien werd je als heks op de brandstapel gegooid toen je je ware aard liet zien.

Triggers zijn gebeurtenissen in het nu die ergens, soms zelfs maar symbolisch, lijken op het oorspronkelijke trauma waar je nu nog last van hebt (al is het 1000 jaar geleden).

De planeet van weerstand

In onze reis door het leven lopen we allemaal deukjes op. Denk maar eens aan de geboorte: die kan voor sommige mensen al traumatisch zijn. Sommige mensen denken dat de baby daar geen herinnering aan heeft, maar dit is niet waar. Trauma’s tijdens de geboorte worden opgeslagen in het lichaamsgeheugen en onderbewuste. Later in het leven kunnen ze bijvoorbeeld opduiken als de onbewuste angst om aan iets nieuws te beginnen.

Daarnaast hebben sommigen van ons als kind al te maken gehad met ziekenhuisopnames, ouders of andere familieleden die psychisch niet in orde waren, ongelukken, gepest worden, etc. De reis op aarde gaat nou eenmaal niet zonder slag of stoot. De aarde wordt niet voor niets de ‘planeet van weerstand’ genoemd. Zonder weerstand te ervaren zouden we ons niet zo snel in bewustzijn kunnen ontwikkelen.

Maar sommige klachten en problemen die we later in ons leven kunnen ervaren, gaan terug op veel oudere ervaringen. Ervaringen die we ons écht niet bewust kunnen herinneren: trauma’s uit vorige levens.

Klachten uit vorige levens

Klachten die ontstaan zijn in vorige levens zijn doorgaans immuun voor behandeling door een reguliere therapeut. Die komt immers niet bij de wortel van het probleem. Die wortel kan wel eeuwen terug ontstaan zijn. EMDR kan bijvoorbeeld de scherpste kantjes verzachten en je beter laten voelen, maar het in de kern niet is opgelost.

Hoe weet je of een probleem zijn oorsprong heeft in een vorig leven?

1. Buitenproportioneel reageren op triggers

Triggers zijn gebeurtenissen in het nu die ergens, soms zelfs maar symbolisch, lijken op het oorspronkelijke trauma waar je nu nog last van hebt (al is het 1000 jaar geleden). Het kan gebeuren dat iemand iets tegen je zegt waar je overdreven heftig op reageert. Iets wat je op TV ziet. Vuurwerk. Sirenes. Of er gebeurt iets wat weliswaar pijnlijk is, maar niet zodanig dat je er het hele weekend van overstuur zou moeten zijn.

Wanneer je buitenproportioneel heftig reageert, woedend of angstig, niet te troosten bent, niet tot rede te brengen, op iets wat eigenlijk niet in verhouding staat, zou het wel eens kunnen zijn dat er een trauma uit een vorig leven getriggerd is.

Voorbeeld: Spreken in het openbaar

Er zijn veel mensen die moeite hebben om in het openbaar hun waarheid te spreken, zeker voor publiek. Dit kan vooral gebeuren wanneer hetgeen ze te zeggen hebben mogelijk niet goed zou kunnen vallen. Ze gaan door de grond op elke kritisch blik. Zweten, trillen, een hartslag als van een sprinter. In shock gaan, een soort black-out hebben waarbij je niet meer helder kunt denken, of zelfs compleet dichtslaan, is de beste aanwijzing dat er een oud trauma getriggerd is.

Er kan in deze situaties een traumatische ervaring naar boven komen waarin men werd veroordeeld en openbaar terechtgesteld om hun zienswijze: als heks bijvoorbeeld, of als ketter. In vorige eeuwen werd er niet zo gevoelig om gesprongen met mensen die ingingen tegen de status quo!

Om dit op te lossen kun je contact maken met die persoonlijkheid van toen. De jij van nu is veilig en kan het andere deel van je ziel helpen en troosten. Vertel de oude jij ze dat ze overleden zijn (vaak beseffen ze dit niet en zijn in hun doodsnood blijven hangen!). Vertel de oude jij dat dat oké is. Vaak geeft dat al enorme opluchting. Het verschilt per geval wat er verder nog nodig is om hun trauma in het daar-en-toen te helen. Maar alles is mogelijk. En daarna zul je zien dat ook jouw angst om je waarheid te spreken verminderd is.

2. Verandering van gedrag

Soms gebeurt het wel eens dat iemand zo geraakt is door een trigger en ‘in een vorig leven schiet’, dat diens manier van doen even verandert. Plotseling komt er een persoonlijkheid doorheen die heel anders praat, reageert, andere gezichtsuitdrukkingen heeft. Vooral als je zelf sensitief bent is dit makkelijk op te merken (en kan het wel eens even schrikken zijn). Natuurlijk is het de bedoeling dat dit vorig leven wordt uitgewerkt en geholpen zodat hij naar het licht kan – het is niet handig als onze vorige persoonlijkheden zich onbewust door ons huidige leven heen manifesteren!

3. Verschillende therapieën lossen het probleem niet op

Net als met het voorbeeld met EMDR zie ik dat therapieën die vorige levens volledig buiten beschouwing laten, niet afdoende werken als de grootste oorzaak voor het probleem in een vorig leven ligt. Er wordt dan een belangrijk stuk trauma, shock-energie, bevroren levensenergie, en een bron van beperkende op angst gebaseerde overtuigingen niet aangeraakt en opgelost, en dit zal voor klachten blijven zorgen.

Het mooie van werken met vorige levens is, dat wanneer hun trauma’s zijn opgelost en ze bewust naar het Licht zijn gegaan, ze een deel van jouw totaal-zelf blijven. Ze zijn delen van dezelfde ziel. Dat betekent dat eventuele talenten, wijsheid en kennis, indien nodig en gepast ook tot jouw instrumentarium blijven behoren! En daarnaast fungeren ze wanneer ze bewust en geheeld zijn, als liefdevolle helpers voor jouw reis op aarde. Dus wanneer je je vorige levens heelt, help je jezelf! Een win-win situatie.

Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen

Wil je aan de slag gaan met je vorige levens? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop boekenwereld.

bestel nu

Lees verder over problemen uit vorige levens:

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?