Bewustzijn

Karmische banden uit vorige levens als oorzaken van angst (+ oefeningen om te helen)

Door Gastauteur
Karmische banden uit vorige levens als oorzaken van angst (+ oefeningen om te helen)

Als je erg angstig bent dan voel je je vaak onveilig. Angst is het logische gevolg van een gevoel van onveiligheid. Dit onveilige gevoel kan meerdere oorzaken hebben. Vaak zijn karmische banden uit vorige levens en onderliggend trauma de meest voorkomende oorzaken die angst en onveiligheid triggeren. In dit artikel krijg je meer inzicht in waar je angst vandaan komt en hoe je je angst kunt verminderen.

Als je de karmische banden niet ziet en dus ook niet oplost, ontstaat er angst en/of onveiligheid en omgekeerd.

Oorzaak van angst: karmische banden

Als we het hebben over karmische banden die angst veroorzaken, dan wil dat eigenlijk zeggen dat we iets gedaan hebben in vorige levens dat we in dit leven mogen oplossen. Wat je gedaan hebt in vorige levens is nu niet van belang. Het belangrijkste is dat je de karma oplost, zodat de angsten minder worden of zelfs helemaal oplossen.

Meestal zijn deze karmische angsten met personen, situaties en soms ook plekken verbonden. Ook kan het zijn dat je gedachten en patronen herhaald die je in vorige levens ook herhaalde en die je nu mag gaan oplossen. We noemen dit ook wel saboteurs.

Oefening: oplossen van karmische banden

Schrijf op welke plekken, personen, situaties of saboteurs je hebt met betrekking tot angst en ga voor jezelf voelen wat ze jou karmisch willen leren. Als je dat eenmaal hebt opgeschreven, voel dan voor jezelf hoe je dit het beste kan oplossen. Bij het oplossen van karmische banden betekent het vaak dat je een verandering in jezelf teweeg moet brengen en dat er zo min mogelijk naar anderen gewezen dient te worden. Logisch ook, want karma heeft met jou te maken en jij mag het oplossen.

Aangaan van uitdagingen

Een rode draad om aan te houden bij het aanpakken van deze uitdagingen is dat je het nu meestal ‘’verkeerd’’ doet. Als je gewend bent jezelf kritiek te geven, probeer dan nu aardig te zijn tegen jezelf. Ontwijk je een plek die veel angst oplevert? Maak dan langzaam kleine stappen om toch die plek weer te gaan bezoeken. Ben je iemand die veel tegen zichzelf zegt dat je niet veilig bent, of dat mensen je wat aan willen doen? Overtuig en zeg tegen jezelf dat je veilig bent in deze situatie. Herprogrammeer je onderbewuste en je brein! Kort gezegd: doe ongeveer het tegenovergestelde van wat je deed.

Neem hier ook ruim de tijd voor om dit te veranderen en maak jezelf flexibel in hoe je dit wil aanpakken. De ene week kan deze aanpak goed zijn voor het karmische verloop, maar als je dat stuk opgelost hebt, kun je nieuwe inzichten krijgen en zul je een andere aanpak beter vinden. Houd dus niet vast aan één tactiek, tenzij dat goed voelt voor jou.

Dit lijkt een beetje op exposure therapie, maar dan met meer inzicht in wat je kunt doen en waar het vandaan komt. Het is een simpele theorie, maar vaak uitdagend in de praktijk. Bij genoeg oefening gaat je dit zeker lukken!

Omarm je emoties en heel je trauma

Met deze techniek heb ik mijn halve leven geheeld en je hoort de term omarmen ook wel eens in het dagelijkse leven. Toch hoor je nooit precies hoe je dit kan doen, terwijl deze techniek wel de kracht heeft om je emoties te helen.

Op het moment dat je geraakt bent of innerlijke, emotionele pijn hebt, dan mag je dat gevoel omarmen. Dat doe je niet alleen voor de pijn die je voelt in het huidige moment, maar ook naar de pijn van je oude onverwerkte emoties, zelfs tot vorige levens aan toe.

Oefening: omarm je pijn en emoties

Breng je aandacht en focus naar je teen of hand en voel dat lichaamsdeel even. Dat is best simpel, toch? De pijn of angst die je voelt is vaak aanwezig in het gebied rondom de buik, nietwaar? Zou je die pijn ook kunnen beetpakken met je aandacht en focus met een soort denkbeeldige handen? Ja, dat kan! De volgende keer dat je geraakt bent of innerlijke pijn hebt, ga dan met je aandacht naar dit gebied en omarm de pijn alsof je je eigen kind of favoriete nichtje of neefje troost en bemoedigend toespreekt als het in pijn is.

Hoe voelde jij je toen iemand je eindelijk beetpakte als kind en je troostte, terwijl misschien de belangrijkste mensen in je leven dit niet of weinig deden? Eindelijk had je die brede schouder of knuffel te pakken en kinderen worden dan gelijk rustig. Sterker nog, vaak na een paar minuten spelen ze alweer vrolijk verder.

Dit gebeurt ook vaak bij volwassen mensen op het moment dat je je pijn omarmd. In wezen omarm je dat kind en de andere stukken die onverwerkt zijn. En ja, dit gaat zo diep, tot aan vorige levens terug. Je zal merken dat je gevoel rustiger gaat worden zodra je gaat omarmen, maar dat de storm aan negatieve gedachten ook steeds minder worden en zelfs kan gaan liggen.

Maar wat heeft dit met angst te maken? Angst wordt vaak veroorzaakt door onverwerkte emoties en deze onverwerkte emoties kunnen gekke dingen doen met het onderbewuste, het lichaam en het brein. Ik vergelijk het altijd met een theepot die aan de kook raakt en steeds harder gaat gillen, terwijl als je het vuur uitzet (omarmen) het gegil (angst) van de pot weer stopt.

Terugkeren naar veiligheid

Als je de karmische banden niet ziet en dus ook niet oplost, ontstaat er angst en/of onveiligheid en omgekeerd. Hetzelfde geldt voor onderliggend trauma in de vorm van onverwerkte emoties. Dit kan een explosie van angst genereren en omdat je die angst vaak in nieuwe situaties meeneemt, wordt de angst vaak ook nog erger.

Dit kan je leven lamleggen en je gevoel van zelfvertrouwen helemaal onderuithalen. Toch is dit op te lossen. Het kost wel tijd, maar soms heb je geen andere keuze en het perspectief naar de toekomst is rooskleurig.

Ik hoop je vandaag geholpen te hebben en ik wens je veel kracht en liefde toe om je angsten te overwinnen.

Hartelijke groet,
Lucas van Wateringen

Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop boekenwereld.

bestel nu

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?