Bewustzijn

Kijk jij dit soort films? Dan voed jij je pijnlichaam volgens Eckhart Tolle

Door Eckhart Tolle
Kijk jij dit soort films? Dan voed jij je pijnlichaam volgens Eckhart Tolle

We hebben allemaal een pijnlichaam. Een pijnlichaam bevat trauma’s, negatieve ervaringen en allerlei andere herinneringen uit je leven. Het pijnlichaam voedt zich met negativiteit en bezorgt je veel stress, angst en nare gevoelens. Wist je dat het pijnlichaam zich ook voedt met bepaalde films en media? Spiritueel leraar Eckhart Tolle legt je in dit artikel uit hoe.

Pijnlichamen creëren en produceren deze films, pijnlichamen betalen om ernaar te kijken.

Stel dat je niet vertrouwd was met de hedendaagse beschaving, maar uit een ander tijdperk of van een andere planeet hier naartoe was gekomen. Een van de dingen die je dan zouden verbazen was dat miljoenen mensen graag, zelfs tegen betaling,
toekijken hoe mensen elkaar doden en pijn doen en dat amusement noemen.

Waarom trekken geweldfilms zoveel publiek?

Er is een hele industrie voor, waarvan een groot deel de verslaving van mensen aan ongelukkig-zijn onderhoudt. Blijkbaar kijken mensen naar die films omdat ze zich rot willen voelen. Wat is dat toch in mensen, die drive zich ellendig te willen voelen en dat goed noemen? Dat is natuurlijk het pijnlichaam. Een groot deel van de amusementsindustrie zorgt daarvoor.
Behalve door reactiviteit, negatief denken en persoonlijk drama vernieuwt het pijnlichaam zich dus ook indirect via het bioscoop- en televisiescherm.

Pijnlichamen creëren en produceren deze films, pijnlichamen betalen om ernaar te kijken.

Wanneer voedt geweld in films en op televisie het pijnlichaam?

Is het altijd ‘verkeerd’ om in de bioscoop geweld te vertonen en er op de televisie naar te kijken? Is al dat geweld voedsel voor het pijnlichaam?

In het huidige stadium van de evolutie van de mensheid is geweld niet alleen alomtegenwoordig, het neemt ook nog steeds toe; net zoals het egoïsche bewustzijn, versterkt door het collectieve pijnlichaam, nog intenser wordt voor zijn onvermijdelijke versterving een feit wordt.

Als films geweld in zijn ruimere context laten zien, als ze de oorsprong en de gevolgen ervan belichten, als ze laten zien wat geweld met het slachtoffer en met de dader doet, de collectieve onbewustheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven (de woede en haat die als het pijnlichaam in mensen leeft) tonen die erachter zit, kunnen die films een heel belangrijke functie vervullen bij het wakker schudden van de mensheid.

Ze kunnen als een spiegel dienen waarin de mensheid haar eigen waanzin kan zien. Datgene in je wat waanzin als waanzin kan herkennen (al is het je eigen waanzin) is gezond, is het opkomende bewustzijn, is het eind van de waanzin. Zulke films bestaan en ze voeden het pijnlichaam niet. Sommige van de beste anti-oorlogsfilms laten de werkelijkheid van oorlog zien in plaats van een geromantiseerde versie.

Het pijnlichaam kan zich alleen voeden met films waarin geweld wordt getoond als normaal of zelfs wenselijk menselijk gedrag, of films die geweld verheerlijken met als enig doel het losmaken van negatieve emoties bij de kijker om zo een shot te worden voor het aan lijden verslaafde pijnlichaam.

Negativiteit en angst verkoopt

De populaire sensatiepers verkoopt niet in de eerste plaats nieuws, maar negatieve emoties, voedsel voor het pijnlichaam. ‘Schande’, schreeuwt de zes centimeter vette kop, of: ‘Schoften’. De Engelse sensatiebladen zijn er het beste in. Zij weten dat je met negatieve emotie veel meer kranten verkoopt dan met nieuws. Er is een tendens in de media in het algemeen, ook bij de televisie, dat negatief nieuws goed voor ze is. Hoe erger iets wordt, hoe opgefokter de verslaggevers worden. Vaak wordt de negatieve opwinding door de media zelf opgewekt. Pijnlichamen zijn er gewoon gek op.

Dit is een fragment uit Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle.

Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Hoe kun je bewust aanwezig zijn bij je eigen pijnlichaam en pijnlichamen van andere mensen? Je leert het in Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle. Tolle: “Als we ons ego durven loslaten en collectief de sprong wagen naar een ander en zuiver bewustzijn, transformeren we naar een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert.”

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?