Bewustzijn

Eckhart Tolle over vreugde en ontwaken: waarom plezier zo belangrijk is voor jouw ontwakingsproces

Door Eckhart Tolle
Eckhart Tolle over vreugde en ontwaken: waarom plezier zo belangrijk is voor jouw ontwakingsproces

Plezier is heel belangrijk voor ontwaken en bewust leven volgens spiritueel leraar Eckhart Tolle. “Op de nieuwe aarde neemt plezier de plaats in van willen als drijfveer voor het menselijk handelen.” In dit artikel legt hij uit waarom plezier zo essentieel is en hoe je het kunt voelen bij alledaagse klusjes.

Als je van het huidige moment het brandpunt van je leven maakt, neemt je vermogen om plezier te hebben in wat je doet – en daarmee de kwaliteit van het leven – enorm toe

Plezier op de nieuwe aarde

Op de nieuwe aarde neemt plezier de plaats in van willen als drijfveer voor het menselijk handelen. Willen komt voor uit de misvatting van het ego dat je een alleenstaand fragment bent dat niet in verbinding staat met de kracht achter de schepping. De vrede die komt met handelen uit overgave verandert in een gevoel van levendigheid als je plezier hebt in wat je doet. Plezier is een modaliteit van ontwaakt handelen.

Waarom is plezier zo belangrijk voor ontwaken?

Door plezier maak je verbinding met de universele creatieve kracht. Als je van het huidige moment het brandpunt van je leven maakt, in plaats van dat met het verleden of de toekomst te doen, neemt je vermogen om plezier te hebben in wat je doet – en daarmee de kwaliteit van het leven – enorm toe. Vreugde is het dynamische aspect van Zijn. Als de creatieve kracht van het heelal zich bewust wordt van zichzelf, manifesteert deze zich als vreugde. Je hoeft niet te wachten tot er iets ‘zinvols’ in je leven komt om eindelijk plezier te krijgen in wat je doet.

Er zit meer zin in vreugde dan je ooit nodig zult hebben. Het ‘wachten om te beginnen met leven’-syndroom is een van de meest voorkomende waanbeelden van de onbewuste toestand. Er is veel meer kans dat expansie en positieve verandering op het uiterlijke niveau in je leven komen als je al plezier kunt hebben in wat je doet, in plaats van dat je wacht tot er iets in je leven gebeurt waardoor je plezier kunt krijgen in wat je doet.

Het ego en verstand houden niet van plezier

Vraag je verstand niet of je plezier mag hebben in wat je doet. Het enige wat je dan krijgt is een groot aantal redenen waarom je er geen plezier in kunt hebben. ‘Niet nu’, zegt het verstand dan. ‘Zie je niet dat ik het druk heb? Er is geen tijd. Misschien kun je morgen beginnen…’ Dat ‘morgen’ komt nooit, tenzij je nu begint plezier te hebben in wat je doet.

Plezier en vreugde stromen

Als je zegt dat je er plezier in hebt om dit of dat te doen, is dat eigenlijk een misvatting. Zo wek je de indruk dat de vreugde komt uit wat je doet, maar dat is niet het geval. Vreugde komt niet uit wat je doet, het stroomt in wat je doet en daarmee in deze wereld vanuit diep in jezelf. De misvatting dat de vreugde komt uit wat je doet is normaal maar ook gevaarlijk, want daardoor ontstaat het geloof dat vreugde iets is dat van iets anders kan worden afgeleid, zoals een activiteit of een ding. Je kijkt dan naar de wereld of die je vreugde, geluk brengt. Maar de wereld kan dat niet. Daarom leven zoveel mensen in constante frustratie. De wereld geeft ze niet wat ze denken nodig te hebben.

Wat is dan de relatie tussen iets dat je doet en de toestand van vreugde? Je hebt plezier in elke activiteit waarin je helemaal aanwezig bent, elke activiteit die niet gewoon een middel is om een doel te bereiken. Het is niet de handeling die je verricht waar je plezier in hebt, maar het diepe besef van levendigheid dat erin stroomt. Die
levendigheid is één met wie jij bent. Dat betekent dat als je iets met plezier doet, je in werkelijkheid de vreugde van Zijn in haar dynamische aspect ervaart. Daarom verbindt alles wat je met plezier doet je met de kracht achter de schepping.

Spirituele oefening: vreugde in het alledaagse vinden

De volgende spirituele oefening zal kracht en creatieve groei in je leven brengen.

Maak een lijstje van dagelijks terugkerende routinekarweitjes die je vaak moet doen. Zet daar activiteiten op die je als oninteressant, vervelend, saai, irritant of stresserend beschouwt. Maar zet er niets op dat je haat of waar je een hekel aan hebt. Dat zijn dingen waarbij het aankomt op aanvaarden of ophouden met wat je doet. Op dat lijstje kan staan: naar je werk of naar huis gaan, de dagelijkse boodschappen doen, de was doen, en wat je verder saai of stresserend vindt in je dagelijkse werk. Laat ze dan,wanneer je met een van die karweitjes bezig bent, een instrument voor alertheid zijn.

Wees absoluut aanwezig bij alles wat je doet en voel de alerte, levende stilte in je op de achtergrond van de activiteit. Al snel merk je dan dat wat je in zo’n toestand van verhoogd bewust zijn doet, in plaats van stresserend, saai of irritant best leuk is. Nauwkeuriger gezegd: wat je plezierig vindt is niet echt de uiterlijke activiteit, maar de innerlijke dimensie van bewustzijn die in de handeling stroomt. Daarmee vind je de vreugde van Zijn in wat je doet. Als je het gevoel hebt dat je leven geen zin heeft of te veel stress bevat of saai is, komt dat doordat je die dimensie nog niet in je leven hebt gebracht.

Bewustzijn brengen in wat je doet is nog niet je hoofddoel geworden. De nieuwe aarde komt tevoorschijn nu steeds meer mensen ontdekken wat het hoofddoel in hun leven is: het licht van bewustzijn in deze wereld brengen en daarmee alles wat ze doen als instrument voor bewustzijn gebruiken.

De vreugde van Zijn is de vreugde van bewust zijn.

Het ontwaakte bewustzijn neemt het dan over van het ego en begint je leven te besturen. Dan kun je merken dat een activiteit waar je al lange tijd mee bezig bent op een natuurlijke manier uitgroeit tot iets veel groters wanneer die kracht krijgt van bewustzijn.

Dit is een fragment uit: Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

De wijze woorden van Eckhart Tolle hebben al miljoenen mensen geïnspireerd om meer bewustzijn in hun leven uit te nodigen. In Een nieuwe aarde beschrijft hij hoe we tot een mooiere, bewuste wereld komen dankzij ontwaking.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?