Hooggevoeligheid

Wil je minder last hebben van ‘energielifters’ en meer energie overhouden?

Door Sannie Alblas-Smit
Wil je minder last hebben van ‘energielifters’ en meer energie overhouden?

De valkuil van veel HSP is dat ze erg gericht zijn op hun buitenwereld. Alle antennes zijn gericht op de buitenwereld. Door te proberen alles in de gaten te houden, denk je vaak controle te hebben. Het tegenovergestelde is echter waar. Je kunt namelijk geen controle hebben over álles. Je hoopt waarschijnlijk door alles in de gaten te houden (bewust of onbewust) dat je overzicht creëert. Het enige wat je hoogstwaarschijnlijk creëert is een vol hoofd, vol gedachten.

De verbinding met jezelf verliezen

Bovendien is nog een groot nadeel van alle antennes die uitstaan dat je nu juist geen contact hebt met jezelf. Je staat als het ware naast je eigen ruimte. Door alle verbindingen die je buiten jezelf hebt gelegd, ben je de verbinding met jezelf verloren. Je ‘schiet’ als het ware uit je eigen ruimte. Als je buiten je eigen ruimte staat, ben je je ook niet bewust van je grenzen. Op deze manier kan iedereen in en uit jouw energie lopen en zal je heel veel prikkels binnen krijgen, wat weer tot gevolg heeft dat je overprikkeld raakt en je je vermoeid zult voelen.

Misschien een gekke metafoor, maar stel jezelf een voor als een televisie. Je hebt honderden kanalen die je moet ontvangen en zonder storing wilt uitzenden. Je bent daar de hele dag druk mee. Doordat je daar zo druk mee bent, vergeet je welk kanaal je zelf bent en gaat je eigen kanaal storen. Ga je dus weer focussen op je eigen kanaal.

Wat houdt dat dan in, je ‘eigen ruimte’?

Je eigen ruimte is een ruimte waarin jij helemaal oké bent. In die ruimte voel jij je goed en kan jij zijn wie je bent. Zodra jij in je eigen ruimte bent, hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. In je eigen ruimte is het niet nodig om al je antennes uit te hebben staan. Je hoeft je namelijk niet te verantwoorden, aangezien jij goed bent zoals je bent. Je bent je bewust van je eigen grenzen en waarden en normen.

Als jij je bewust bent van wat jouw eigen ruimte is, zal je ook merken wanneer iemand in jouw eigen ruimte komt en op jouw energie ‘meelift’. HSP hebben vaak een fijne energie om zich heen waar anderen zich ook prettig in voelen. Als jij als HSP je er niet van bewust bent dat iemand anders zich oplaadt aan jouw energie, zal je je na de ontmoeting vermoeid voelen.

Hoe kom ik erachter wat mijn ‘eigen ruimte’ is?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om uit te vinden wat jouw persoonlijke ruimte is. Het is soms handig om dit samen met iemand te doen.

1. Als je met twee personen bent, loop eens rustig naar elkaar toe en probeer heel bewust te voelen wanneer de ander te dichtbij komt. Tot wanneer is het nog oké en wanneer begint het oncomfortabel te voelen? Dit is natuurlijk ook persoonsafhankelijk. Je partner of beste vriend(in) zal dichterbij mogen komen dan iemand die je niet of nauwelijks kent.

2. Probeer je jouw eigen ruimte voor te stellen. Als je dit doet, doe het dan helemaal op gevoel en gebruik je fantasie. Stel jezelf dan de volgende vragen: wie staat er in jouw eigen ruimte, wat neem je mee aan bagage (van jezelf of van een ander), hoe groot is jouw eigen ruimte, hoe zien de grenzen van jouw ruimte eruit?

3. Soms kan het zinvol zijn om een coach te bezoeken. Sommige HSP zijn zo gewend zich aan te passen, dat ze zich niet meer bewust zijn van hun eigen ruimte en hun eigen IK. Met behulp van een coach kun je dan op onderzoek gaan naar hoe jouw eigen ruimte eruit ziet.

Wat zijn de voordelen als je je bewust bent van je eigen ruimte?

Als je je bewust bent van je eigen ruimte én kunt leven vanuit je eigen ruimte zul je:

– Meer energie overhouden
– Beter je grenzen herkennen
– Minder last hebben van ‘energielifters’
– Meer in contact staan met jezelf
– Je positieve kanten van je hoogsensitief zijn ontdekken

Succes en warme groet,
Sannie

Boekentip: Energetische bescherming

Energetische bescherming van Fons Delnooz en Patricia MartinotWil je meer leren over energetische bescherming? Energetische bescherming van Fons Delnooz kan je hierbij helpen. Het is een doe-boek, waarin je stap voor stap wordt geleerd hoe je energetisch leeglopen bij jezelf kan constateren; hoe je de oorzaak daarvan kunt vaststellen en wat je daaraan kunt doen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
(Te)veel voelen
€ 20,-

(Te)veel voelen

Imi Lo

Met (Te)veel voelen van Imi Lo ontdek je de begaafdheid onder je intense emoties en leer je om niet langer ‘teveel’ voor jezelf te zijn. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter...

€ 20,-

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Sannie Alblas-Smit
Sannie Alblas-Smit

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.

Reacties
  1. L.W.Friedrich 11 maart 2020 - 09:20
    Reply

    Hoe kom ik er achter dat ik hoogsensitief Ben, ik herken veel van wat ik er over lees en ben ik vaak overprikkeld doordat ik vaak gemoedstoestand van andere opvang en het voor ze wil oplossen, slik al 4 jaar ad omdat mijn hoofd te vol zat en ik ingestort ben. Wie kan ik benaderen om te onderzoeken of ik idd hoogsensitief Ben. Groet Linda

  2. Sannie 12 maart 2020 - 09:44
    Reply

    Hallo Linda, op mijn site kan je een hsp test vinden en wat ik van de testen vind en meer uitleg over hoogsensitiviteit: https://www.praktijksannie.nl/hsp-test/. Hoogsensitiviteit is een eigenschap en geen stoornis. Daarom wordt hoogsensitiviteit meestal niet gediagnostiseerd in de reguliere geneeskunde. Je kan een hsp coach/ therapeut zoeken bij jou in de buurt, die je kan helpen in je zoektocht. Heel veel succes, Sannie

Reageer op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
(Te)veel voelen
€ 20,-

(Te)veel voelen

Imi Lo

Met (Te)veel voelen van Imi Lo ontdek je de begaafdheid onder je intense emoties en leer je om niet langer ‘teveel’ voor jezelf te zijn. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter...

€ 20,-

Bekijk aanbieding