Home Hooggevoeligheid HSP & Self-care: is zorgen voor jezelf egoïstisch?

HSP & Self-care: is zorgen voor jezelf egoïstisch?

Door Sannie Alblas-Smit

Voor jezelf zorgen wordt vaak in één zin uitgesproken met egoïsme. Maar is dat zo? Voor jezelf zorgen is héél wat anders dan alleen maar aan jezelf denken. Voor veel hoogsensitieve personen die ik spreek is zelfzorg een punt van aandacht.

Voor jezelf zorgen

Volgens Wikipedia: Egoïsme, ook wel ik-zucht of zelfzucht genoemd, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen. Terwijl je met zelfzorg naar eigen liefde en geluk streeft, zodat je daardoor o.a. beter voor anderen kunt zorgen. Door voor jezelf te zorgen kan je meer uit jezelf halen. Je zal meer energie hebben en meer kunnen genieten. Daardoor kan je er ook oprecht zijn voor de ander. Jouw licht gaat feller schijnen, zodat je daarmee ook anderen in het licht kunt zetten.

Hoogsensitiviteit en zelfzorg

Een hoogsensitief persoon heeft een grote sociale antenne. Het is wetenschappelijk onderzocht dat HSP’ers zich erg bewust zijn van hun plek/functie/nut in een groep. Ze zullen van nature aanvoelen wat er van hen verwacht wordt, sociaal gezien. Daarnaast ben je, als je hooggevoelig bent, vaak meer opmerkzaam van details en kun je als het ware ook andere mensen ‘lezen’. Dus op het moment dat je met iemand in gesprek bent, voel, zie en ervaar je als het ware al wat de ander van jou verwacht. Dat maakt dat je geneigd zult zijn om die ander sneller tegemoet te komen. Hierdoor vergeet je je eigen behoeften en dus een stukje zelfzorg.

Compassie

Tijdens mijn verblijf bij de monniken in Nepal in 2017 kwam het woord compassie in ongeveer alle lezingen voor. Compassie voor al het leven, voor alles en iedereen, voor iedereen zijn situatie, voor iedereen zijn lijden. Helaas hebben we meestal niet zoveel compassie voor onszelf. In de huidige tijd eisen we veel van onszelf, van de ander en van het leven. Maar ook die compassie begint bij jezelf. Compassie voor jezelf betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je plussen en minnen. Wees net zo mild voor jezelf als voor de mensen om je heen.

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Ja, het is heerlijk om in het kader van zelfzorg een dagje sauna, kapper, schoonheidsspecialist te plannen of een nieuwe jurk, tas, trui of wat dan ook te kopen. Maar de echte zelfzorg is gratis, kijk maar eens naar het onderstaande lijstje. Hoe goed zorg jij voor jezelf?

 • Rustmomenten pakken, voldoende slapen
 • Aardig praten tegen jezelf in je hoofd
 • Je eigen grenzen respecteren
 • Luisteren naar je lichaam
 • Jezelf omringen met de juiste mensen
 • Jezelf goed voeden
 • Jezelf oké vinden en trots op jezelf mogen zijn
 • Houd van jezelf en accepteer jezelf

Succes,
Sannie

Boekentip: Leven met hooggevoeligheid

Susan Marletts Hart bespreekt hoe we kunnen leven met hooggevoeligheid. Hoogsensitieve mensen hoeven geen slachtoffer van hun gevoeligheid te zijn, maar kunnen die tot hun kracht omvormen. In haar klassieke boek over hsp’ers belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid. Ook komen veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Ten slotte krijgt de lezer praktische adviezen hoe om te gaan met deze eigenschap, op het werk, privé en in relaties.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

 • Blijf op de hoogte en schrijf je voor de nieuwsbrief van Inspirerend Leven 
  Ontvang elke zondag gratis de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop en nog veel meer. Ruim 50.000+ lezers gingen je voor.
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *

Laat een bericht achter