Hooggevoeligheid

HSP & Self-care: is zorgen voor jezelf egoïstisch?

Door Sannie Alblas-Smit
HSP & Self-care: is zorgen voor jezelf egoïstisch?

Voor jezelf zorgen wordt vaak in één zin uitgesproken met egoïsme. Maar is dat zo? Voor jezelf zorgen is héél wat anders dan alleen maar aan jezelf denken. Voor veel hoogsensitieve personen die ik spreek is zelfzorg een punt van aandacht.

Voor jezelf zorgen

Volgens Wikipedia: Egoïsme, ook wel ik-zucht of zelfzucht genoemd, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen. Terwijl je met zelfzorg naar eigen liefde en geluk streeft, zodat je daardoor o.a. beter voor anderen kunt zorgen. Door voor jezelf te zorgen kan je meer uit jezelf halen. Je zal meer energie hebben en meer kunnen genieten. Daardoor kan je er ook oprecht zijn voor de ander. Jouw licht gaat feller schijnen, zodat je daarmee ook anderen in het licht kunt zetten.

Hoogsensitiviteit en zelfzorg

Een hoogsensitief persoon heeft een grote sociale antenne. Het is wetenschappelijk onderzocht dat HSP’ers zich erg bewust zijn van hun plek/functie/nut in een groep. Ze zullen van nature aanvoelen wat er van hen verwacht wordt, sociaal gezien. Daarnaast ben je, als je hooggevoelig bent, vaak meer opmerkzaam van details en kun je als het ware ook andere mensen ‘lezen’. Dus op het moment dat je met iemand in gesprek bent, voel, zie en ervaar je als het ware al wat de ander van jou verwacht. Dat maakt dat je geneigd zult zijn om die ander sneller tegemoet te komen. Hierdoor vergeet je je eigen behoeften en dus een stukje zelfzorg.

Compassie

Tijdens mijn verblijf bij de monniken in Nepal in 2017 kwam het woord compassie in ongeveer alle lezingen voor. Compassie voor al het leven, voor alles en iedereen, voor iedereen zijn situatie, voor iedereen zijn lijden. Helaas hebben we meestal niet zoveel compassie voor onszelf. In de huidige tijd eisen we veel van onszelf, van de ander en van het leven. Maar ook die compassie begint bij jezelf. Compassie voor jezelf betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je plussen en minnen. Wees net zo mild voor jezelf als voor de mensen om je heen.

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Ja, het is heerlijk om in het kader van zelfzorg een dagje sauna, kapper, schoonheidsspecialist te plannen of een nieuwe jurk, tas, trui of wat dan ook te kopen. Maar de echte zelfzorg is gratis, kijk maar eens naar het onderstaande lijstje. Hoe goed zorg jij voor jezelf?

  • Rustmomenten pakken, voldoende slapen
  • Aardig praten tegen jezelf in je hoofd
  • Je eigen grenzen respecteren
  • Luisteren naar je lichaam
  • Jezelf omringen met de juiste mensen
  • Jezelf goed voeden
  • Jezelf oké vinden en trots op jezelf mogen zijn
  • Houd van jezelf en accepteer jezelf

Succes,
Sannie

Leven met hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheid

Susan Marlette Hart bespreekt hoe we kunnen leven met hooggevoeligheid. Hoogsensitieve mensen hoeven geen slachtoffer van hun gevoeligheid te zijn, maar kunnen die tot hun kracht omvormen. In haar klassieke boek over hsp’ers belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid. Ook komen veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Ten slotte krijgt de lezer praktische adviezen hoe om te gaan met deze eigenschap, op het werk, privé en in relaties.r kracht is. In deze klassieker belicht ze ook de spirituele kant van HSP.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sannie Alblas-Smit
Sannie Alblas-Smit

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?