Spiritualiteit

Tarotkaart De Duivel 23 oktober t/m 6 november 2023: dit betekent het voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart De Duivel 23 oktober t/m 6 november 2023: dit betekent het voor jou

Wat vertelt tarotkaart De Duivel over jou? De periode 23 oktober tot 6 november is het perfecte moment om je in deze bruut eerlijke kaart te verdiepen. Tarot-expert Imke Gaiser legt in dit artikel uit waarom en neemt je bij de hand. Waarover ben jij niet eerlijk naar jezelf en waarin hou jij jezelf gevangen?

Wanneer je alles op de kaart bent, ben jij ook die duivel.

De periode van de Grote Arcana: Tarotkaart De Duivel

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. In de periode van 23 oktober tot en met 6 november 2023 is het seizoen van Grote Arcana De Duivel. Een mooi moment om met dit thema aan de slag te gaan.

Kijk met eigen ogen

Vergeet even wat je van de duivel denkt te weten uit films, boeken, opvoeding en kijk. Kijk eens met je eigen ogen naar deze kaart.

Je ziet een monsterlijk wezen. Het wezen zit op een halve kubus. De duivel houdt zijn hand op alsof hij jou tot halt wilt roepen. Aan de halve kubus zitten een mannelijke en een vrouwelijke figuur geketend. Let op de lus om de nek: deze is vrij groot. Ze zouden zich zó kunnen bevrijden, maar doen dat niet.

Kijk oordeelloos

Wellicht gaat je hoofd meteen naar al die duivelse zaken die jou geketend houden en hoe vreselijk dat wel niet is. Die horrorbaas, de zakken chips in de avond of die fles(sen) wijn, of die levenslange to-do-list waardoor je maar niet kunt doen wat je wilt doen.

Sta jezelf toe om oordeelloos te kijken en dan kan het ook zijn dat het wezen zich bedreigd voelt en de figuren daarom gevangen houdt. Laten we dus in plaats van te projecteren, alleen naar de symboliek kijken.

Het beest, zoals de duivel ook wordt genoemd, is het wilde uiterste van het dier. Niets is puur goed of slecht, maar er zijn omstandigheden waarin onze wilde, donkere kanten naar boven komen. En die donkere kant houdt zowel je mannelijke als vrouwelijke aspect geketend. Je kunt niet vrij bewegen (man) en je wilt niet vrij bewegen (vrouw).

Hoe het kan dat dit wezen je wil beheerst? Doordat hij je halve waarheden vertelt. De kubus in Tarot staat voor waarheid. Een halve kubus… Precies. Leugens zijn te doorzien, maar halve waarheden zijn geniepig. Immers een deel ervan is waar. Eigenlijk is de lus van de ketting groot genoeg om je te bevrijden. Toch blijven de figuren vastzitten, omdat ze alleen naar het deel dat ‘waar’ is kijken.

Waarom hou je jezelf gevangen?

Waarom zoek je niet gewoon ander werk als die baas zo verschrikkelijk is? Waarom laat je die chipszak of wijnfles niet gewoon dicht? Waarom laat je de boel niet gewoon de boel en ga je doen waar je écht gelukkig van wordt? Voor anderen hebben we deze raad snel gegeven, maar met betrekking tot onszelf kunnen we talloze redenen noemen waarom we de nachtmerrie moeten verkiezen boven de droom.

We vertellen onszelf halve waarheden; ‘Als ik dat loslaat ben ik mezelf niet meer..’ ‘Zoiets overleef ik niet…’ ‘Ik heb dat nodig want…’. Allerlei argumenten om vast te houden aan het bestaande hoe destructief dat ook voor jezelf kan zijn.

Het zijn waarheden, omdat het argument dat je jezelf vertelt ooit inderdaad van toepassing was. Het heeft je zelfs beschermd en helpen overleven. Eens was deze baan een erkenning van jouw vaardigheden. Die to-do-list zorgt ervoor dat je zaken op orde zijn en je een goede indruk maakt. En die chips en wijn maakt de boel toch alleen maar gezelliger en heb je dat niet verdient na al dat harde werken?

Wees eerlijk naar jezelf

Het is een halve waarheid, omdat de situatie is veranderd en dus het argument niet meer van toepassing is. Je baan gaf je erkenning, maar nu ben je uit-ontwikkeld. Die lijst zorgt voor orde, maar gebruik je nu als schild voor belangrijkere taken. Die wijn en chips zijn soms gezellig, maar geen voorwaarde voor gezelligheid. En misschien verdien je wel een betere beloning?

De duivel, dat beest, was ooit jouw waakhond en ergens onderweg zijn jullie van plek gewisseld en nu houdt hij jou aan het lijntje.

Grote Arcana Duivel werkt als een nachtmerrie. Zo lang je erin gelooft, blijft het je angst aanjagen. Maar doorzie je de illusie, dan is het mogelijk met wakkere ogen ernaar te kijken en opgelucht uit te roepen ‘Dit is niet waar!’. Eerst zie je hoe makkelijk de actie eigenlijk is om je los te maken (man) en vervolgens waarom je zo lang hebt vastgehouden (vrouw). Pas wanneer de illusie is verbroken, kun je jezelf bevrijden.

Je bent je eigen duivel

Jij bent alles op de tarotkaart De Duivel. Jij bent duivel, man en vrouw. Jij bent gevangene en bewaarder. Het is aan jou om jouw halve waarheden te doorzien. Dit doe je met het stellen van een eenvoudige vraag ‘Is dit waar?’ Hiervoor is het nodig om stil te staan bij al die overtuigingen die je jezelf vertelt. En dat is de werkelijke reden waarom Duivel jou een halt toe roept.

In de periode van 23 oktober tot en met 6 november 2023 is het seizoen van Grote Arcana De Duivel. Een mooi moment om met dit thema aan de slag te gaan. Waarmee houd jij jezelf gevangen?

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Welke waarheden mag je nog meer onder ogen komen? Tarot is eerlijk maar rechtvaardig en helpt je op je pad. Tarot voor jezelf van Annick van Damme is hierbij je gids. Wat mag jij ontrafelen over jezelf?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?