Bewustzijn

Voel jij je vaak uitgeput? Ontdek deze 2 verrassende en natuurlijke energiebronnen!

Door Sandra Voetelink
Voel jij je vaak uitgeput? Ontdek deze 2 verrassende en natuurlijke energiebronnen!

Velen worstelen ermee: hoe kun je geven en anderen helpen zónder zelf op te branden? Planten zoals de Malva leren het ons! Sandra Voetelink, ex-topsporter en kruidenexpert, staat in dit artikel stil bij hun geheim en laat zien hoe ook jij opgeladen blijft. “Je kunt je verbinden met de twee natuurlijke energiebronnen. Ze zorgen ervoor dat de Qi vrij stroomt en je zelfgenezend vermogen optimaal werkt.”

De Malva geeft onvoorwaardelijk zonder zichzelf te verliezen. De plant kan geven vanuit het hart doordat ze verbonden is met de aarde én het licht.

Verbonden met hemel en aarde

Bomen en planten zijn goed geaard. Ze halen hun energie uit de aarde én krijgen energie van het licht. De natuur zorgt goed voor zichzelf en blijft opgeladen. Dat is ook waarom we ons zo prettig voelen als we in de natuur zijn: we voelen de rust en ontvangen de energie. Dat is precies wat we willen! Waarom lukt ons dit niet? Wat is het geheim van de natuur? De Malva laat het ons duidelijk zien…

Yang-energie: steeds naar buiten gericht

In onze aardse werkelijkheid zijn we vaak ‘horizontaal verbonden’: met anderen en met de omgeving. We zijn afhankelijk van onze identiteit, uiterlijkheden, werk, school, sport, vrienden en familie, kinderen, relatie, huis, auto en ga zo maar door. Wanneer één of meer van deze factoren wegvallen, kun je jezelf kwijtraken. Soms heeft dit een depressie of een burn-out tot gevolg, waarvan je jaren moet herstellen. Het steeds naar buiten gericht zijn brengt jou niet echt geluk en innerlijke rust. Je wordt voortdurend beïnvloed door de omgeving. Er is te veel yang-energie!

Yin-energie: de weg naar binnen

Je baan, je huis, je kleding… het is niet wie je werkelijk bent. Jouw kern, los van alle uiterlijkheden, dáár gaat het om. Als je de weg naar binnen gaat (yin-energie), kom jij al je overtuigingen, normen en waarden tegen. Waarom doe je wat je doet? En is dit wat werkelijk bij jou past? Je staat stil bij oude patronen en doorbreekt ze zo nodig. Deze weg brengt je uiteindelijk naar jezelf, naar wie je écht bent, en geeft innerlijke rust. Jouw ego vindt het eng om los te laten. Het voelt alsof je in een schijnbare leegte stapt, maar uiteindelijk geeft deze stap juist heel veel energie en vrijheid.

De 2 onuitputtelijke energiebronnen!

Vanbinnen vind je rust. Hier hoef je alleen maar naar jezelf, naar je intuïtie, te luisteren. Van een horizontale verbinding ben je geleidelijk naar een verticale verbinding gegaan. Je leert om je energie steeds aan te vullen: via de aarde en het licht (of het universum).

Ben je goed verbonden met het licht? Dan luister je naar de roep van je hart en ziel. Ben je goed verbonden met de aarde? Dan maak jij je plannen waar. Beide energieën zorgen voor de juiste balans in lichaam en geest. De Qi (levensenergie) kan vrij stromen en je zelfgenezend vermogen werkt optimaal.

Zo maak je contact met de aarde-bron

Ga veel de natuur in of in elk geval naar buiten.
Wandel veel – in je eentje.
• Loop als het mogelijk is op blote voeten. Combineer de bovenste drie, bijvoorbeeld op het strand. (Dit zijn de gezonde voordelen van wandelen op blote voeten)
• Beweeg voldoende: dansen, yoga, zwemmen, fietsen. Alles wat jou plezier geeft.
• Geef aandacht aan je voeten en de rest van je lichaam en voel de energie naar beneden gaan.

Zo maak je contact met de licht-bron

• Heb vertrouwen in een goede uitkomst en laat de controle los.
• Vertrouw op je gevoel en intuïtie en maak contact met je hart. Adem rustig in en uit en voel.
• Zet stappen waarvan jij voelt dat je ze moet nemen; doe het zonder de uitkomst te weten.
• Mediteer, doe ademhalingsoefeningen en luister naar je ingevingen, verlangens en wensen.
• Leef in het moment, laat de toekomst los en doe wat nu goed voelt.
• Doorleef jouw emoties, laat ze toe en geef het verleden een plek.

Onvoorwaardelijk geven én opladen

De Nederlandse naam van Malva sylverstris is Groot kaasjeskruid. Malva betekent in het Latijn ‘zacht’. De kruidachtige plant heeft volgens de Chinese geneeskunde een verzachtende werking (yin) en zaait makkelijk uit. Het lichtbehaarde blad duidt op werking op de huid en slijmvliezen. De penwortel is moeilijk te verplanten en heeft een aardende werking en de ronde bladeren geven yin-kracht. Malva bloeit met veel bloemen en behoudt daarbij haar energie. Door de diepe penwortel haalt de plant kracht uit de aarde.

De symboliek is duidelijk: je kunt alleen geven wanneer je zelf goed geaard bent. Zo laad je jouw batterij elke keer weer op. Zonder jezelf te verliezen, blijf je in je kracht. Je kunt onvoorwaardelijk geven vanuit het hart.

De roze kleur duidt op een brede werking, die wordt verzacht doordat het een mengeling van kleuren is. Rood staat voor energie en werkt op het hart en de bloedvaten. Blauw kalmeert, werkt op de nieren en brengt harmonie in het zenuwstelsel en het hoofd. En wit tot slot werkt verzachtend en kalmerend op de vrouwelijke organen.

Zo stagneert je levensenergie

Malva is goed voor mensen die verkrampt en verhard zijn. Door steeds maar te geven en daarvoor iets terug te verwachten, raak je verbitterd en stagneert de Qi. Malva zorgt ervoor dat alles weer stroomt. De plant geeft onvoorwaardelijk zonder zichzelf te verliezen. Ze kan geven vanuit het hart doordat ze verticaal verbonden is met de aarde en het licht. Als je geeft om te ontvangen, raak je teleurgesteld. Anderen kunnen jou nooit geven wat je wilt – dat moet je zelf doen.

De zachte geneeskracht van Malva

Malva wordt al lange tijd als een belangrijk medisch kruid gezien. Het heeft een brede werking en is dus geschikt tegen vele kwalen. Malva is goed voor de luchtwegen bij verkoudheid, hoest en keelontsteking. De plant lost slijm op, werkt ontstekingsremmend en verzacht verharde bronchiën. Ook bij spijsverteringsklachten komt ze van pas: Malva herstelt het slijmvlies. Verder heeft de plant een positieve uitwerking op de huid, urinewegen en vrouwelijke organen.

Goed om te weten: zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. Maak bijvoorbeeld (blauwe!) thee van de bloemen. Combineer de Malva eventueel met andere kruiden zoals tijm, salie en vlier bij keelklachten of luchtwegproblemen. Je kunt de bloemen en bladeren ook verwerken in salades of andere gerechten.

Bronnen:
Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischaier e.a., 2014
De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, ChinHerbs

De stem van de plant

De stem van de plant

In 'De stem van de plant' pleit Monica Gagliano ervoor dat wij ons botanisch bewustzijn vergroten en gaan luisteren naar de plant.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Lees ook over deze kruiden:
Deel dit artikel online
Sandra Voetelink
Sandra Voetelink

Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?