Hooggevoeligheid

HSP: waarom (hoog)gevoelige mannen het grote verschil kunnen maken

Door Jacqueline Rietveld
HSP: waarom (hoog)gevoelige mannen het grote verschil kunnen maken

Ben jij een (hoog)gevoelige man? Of is je broer, vriend of echtgenoot sensitief? Dan wil je dit verrassende artikel niet missen. Coach Jacqueline Rietveld laat zien hoe gevoelige mannen volop in hun kracht komen te staan. Dan kunnen ze de wereld veranderen! “Het gaat erom dat je bewust ruimte geeft aan de Arthur-energie én de Merlijn-energie.”

Niet gezien of begrepen worden en daardoor het gevoel hebben dat je keer op keer faalt, maakt veel mannen diep onzeker.

Aanstellers…

(Hoog)gevoelig zijn kan voor iedereen lastig zijn, maar voor mannen misschien nog wel meer dan voor vrouwen. Dat vrouwen soms ‘gevoelig’ reageren en even moeten bijkomen, wordt breder geaccepteerd dan wanneer dit bij mannen het geval is. Het heersende beeld van jongens en mannen is dat ze vechters zijn, doorzetters, leiders, harde werkers, maar zeker geen ‘aanstellers’. Het is nogal iets om aan te voldoen als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld geluiden, geuren, visuele prikkels of emoties van anderen.

Maar juist gevoelige mannen kunnen een belangrijk verschil in de wereld maken. Echte mannenkracht bestaat namelijk niet alleen uit denken en doen, maar manifesteert zich juist in combinatie met rust, bezinning en voelen wat er nodig is.

Dit is de ideale man

Wat maakt een man gevoelig? In wezen is natuurlijk iedere man gevoelig: we kwamen allemaal als huilende baby ter wereld. Maar bij sommige mannen is de sensitiviteit verder ontwikkeld dan bij andere. Dit heeft te maken met de omstandigheden, zoals opvoeding en in hoeverre het als kind veilig was om gevoelig te zijn. Maar ook de aanleg en de structuur van de hersenen spelen een rol. Mannen met een sterk ontwikkelde sensitiviteit hebben het in de harde mannencultuur vaak moeilijker dan zij die hun gevoelens makkelijk opzij kunnen zetten.

Een bepaalde mate van gevoeligheid bij mannen wordt in de huidige maatschappij trouwens wel gewaardeerd, zeker ook door vrouwen. De ideale man kan zich inleven in anderen, is zorgzaam voor familie, vrienden en geliefden en kan zelfs af en toe bij zijn tranen komen. Maar verder moet hij vooral lekker praktisch zijn. En humoristisch, doelgericht en slim. Zodra een man iets langer in zijn gevoelens blijft hangen en daardoor tijdelijk niet meer mee kan of wil doen aan de dagelijkse ratrace van het bestaan, dan is het mis. Vinden we.

Zoveel prikkels om te verwerken

Mannen met een bovengemiddelde gevoeligheid pikken meer prikkels van buitenaf op en hebben dus ook meer tijd en energie nodig om die informatie te verwerken. Hun prikkelgeleiding zit complexer in elkaar dan van mensen die gemiddeld sensitief zijn en wier hersenen en zenuwstelsel minder te verwerken hebben. Je krijgt wat je aankunt, zou je kunnen zeggen. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je leeft op een manier die past bij jouw mate en tempo van prikkelverwerking. Helaas gaan systemen zoals onderwijs en werk meestal nog steeds uit van de gemiddelde mens. Iedereen wordt geacht mee te lopen in hetzelfde tempo en langs dezelfde uitgestippelde routes.

Lees ook: Heb jij een sterk ontwikkelde sensitiviteit? Zo wordt het jouw kracht

ADHD, HSP en autisme

Jongens die buiten de groep vallen. Jongens die van school naar huis worden gestuurd, omdat ze drukte schoppen of ruzie zoeken. Jongens met faalangst. Jongens die uit verbinding met de buitenwereld gaan, omdat het te veel is. Jongens die hun ouders teleurstellen… Veel van deze jonge mannen krijgen op een zeker moment een diagnose: ADHD, ADD, PDD-NOS, Asperger, hoogsensitief persoon (HSP) of hoogbegaafd. Sommigen helpt dat, velen ook niet. Niet gezien of begrepen worden en daardoor het gevoel hebben dat je keer op keer faalt, maakt veel mannen diep onzeker. En zorgt ook regelmatig voor verslavingen aan drugs, alcohol, gamen, porno… alles wat maar tijdelijk kan afleiden van het echte voelen.

Lees ook: Wat zijn de verschillen tussen AD(H)D, autisme, hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid?

Echte mannenkracht

Hoe komen gevoelige mannen dan wel in hun kracht te staan? Door bewust ruimte te geven aan alle kanten van het man-zijn. De legende van koning Arthur vertelt dat hij zo succesvol en machtig was doordat hij de tovenaar Merlijn aan zijn zijde had. Wat nou als dit verhaal een metafoor voor ware mannenkracht is?

Arthur luisterde altijd naar de raad van Merlijn, ook al was die meestal niet rationeel en ingegeven door het mystieke. Arthur durfde zich behalve door zijn eigen strategische inzicht en strijdlust óók te laten leiden door de intuïtie, het onderbuikgevoel en het hogere bewustzijn van de tovenaar.

Koning Arthur: yang-energie

Misschien staan Arthur en Merlijn wel voor de twee aspecten van mannenkracht. Arthur vertegenwoordigt de voor de wereld zichtbare energie van strijder, strateeg, leider en toegewijd beschermer van zijn volk. De kant die in de huidige maatschappij het meest gewaardeerd en gestimuleerd wordt bij mannen. Yang-energie, noemen ze dat in het taoïsme.

Tovenaar Merlijn: yin-energie

Merlijn staat voor de meer onzichtbare energie: gevoeligheid, bezinning, introspectie, eenheid met de natuur en verbinding met het mystieke bewustzijn. Yin-energie, volgens de Chinese geneeskunde. Dit aspect van mannenkracht is flink onderbelicht gebleven, door onbegrip en misschien ook wel door angst voor het onbekende en onverklaarbare.

De wereld verbeteren

Als gevoelige man heb je veel van Merlijn in je. Net als de legendarische druïde heb je het misschien nodig om je af en toe terug te trekken, in de natuur te zijn en op die manier alles wat je voelt een plek te laten krijgen. Merlijn ging regelmatig in retraite. Volgens de volksverhalen leek hij soms van de aardbodem te verdwijnen – voordat hij een inzicht kreeg waarmee hij koning Arthur hielp om Engeland naar een hoger plan te tillen.

Je eigen Merlijn-kant erkennen en de ruimte geven die het nodig heeft, helpt je als gevoelige man om je ik-kracht volledig te ontwikkelen. Je sensitiviteit is dan geen obstakel meer, maar juist een prachtig gereedschap om de wereld te verbeteren.

Lees ook: Chinese geneeskunde: zo kom jij in jouw kracht. Ontdek de 3 belangrijke energiebronnen

Jouw positieve bijdrage

Iedere man heeft ook Arthur-energie in zich. Sowieso heb jij als gevoelige man in deze maatschappij moeten leren om je te handhaven binnen bepaalde systemen en daarop invloed uit te oefenen. Misschien niet zonder pijn en moeite, maar je kent deze kracht in jezelf. Je hebt geleerd om te voldoen aan de verwachting om logische oplossingen te bedenken en resultaten te behalen.

Wat nou als je deze Arthur-energie combineert met je Merlijn-energie? Bundel jouw niet-rationele, diepere weten en je intuïtieve vermogens met je verstandelijk bewustzijn en resultaatgerichtheid. Dan kun jij met je mannenkracht een positieve bijdrage aan de wereld leveren.

Mannelijke systemen op de schop

De meeste systemen in de huidige maatschappij zijn van oudsher patriarchaal ingericht. Politiek, landbouw, handel en industrie waren in den beginne mannelijke werkterreinen. Ook de zorg en het onderwijs bestonden aanvankelijk uit mannelijke artsen en docenten die assistentie van vrouwen kregen. Dat maakt het DNA of de basisstructuur van de meeste systemen nog steeds mannelijk – hoewel vrouwen gelukkig daarbinnen nu veel meer zeggenschap hebben gekregen. En precies dáár is het waar ware mannenkracht, de combinatie van Arthur en Merlijn, het grote verschil kan maken. Want als man begrijp jij het DNA van die systemen van nature beter dan vrouwen en kun je er dus ook makkelijker veranderingen in aanbrengen.

Inspireer anderen!

Hoe kun jij als gevoelige man het grote verschil maken? Door te beginnen binnen je eigen cirkel van invloed. Want alle (mini)systemen samen maken de wereld. Een cirkel van invloed is bijvoorbeeld je werk. Hier maak je, naast alles wat je verstandelijk weet en ziet, ook gebruik van wat je voelt dat er gebeurt. Of je sociale netwerk, waar je naast de leuke anekdotes en vrolijke grappen ook je emoties en twijfels met anderen deelt. Door zowel de Arthur- als de Merlijn-kant van je mannenkracht te gebruiken, zet je niet alleen jezelf volledig in je kracht. Je inspireert ook anderen om hetzelfde te doen. Zo geef je de zonen en kleinzonen van de toekomst mee dat gevoel een wijze raadgever is.

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer informatie over haar werk vind je op www.avaloncoaching.nl.

De terugkeer van de koning

De terugkeer van de koning

Wil je je verder verdiepen in mannelijke spiritualiteit, archetypes en mannelijke hoogevoeligheid? De terugkeer van de koning is geschreven voor mannen, maar evengoed te lezen voor vrouwen die nieuwsgierig zijn naar de ziel van de man.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?