Gezondheid

Misselijkheid en maagpijn: wat drinken hiermee te maken heeft (+5 tips)

Door Janna Koopman
Misselijkheid en maagpijn: wat drinken hiermee te maken heeft (+5 tips)

Heb je regelmatig last van misselijkheid, maagpijn of een naar gevoel in de buik? Dit kan veroorzaakt worden door bepaalde dranken die we vaak dagelijks nemen. Je kunt deze klachten verminderen door minder van deze dranken te nemen en daarnaast bepaalde dranken te nemen die misselijkheid juist kunnen verhelpen. Het timen van de drinkmomenten en de manier waarop je drinkt kan ook invloed hebben op het ontstaan van maagklachten. Daarom gaat dit artikel niet alleen over wat je het beste kunt drinken bij maagklachten, maar ook over wanneer je beter wel en niet kunt drinken.

1. Misselijkheid en maagpijn (voorkomen) door het drinken van bepaalde dranken

Als je misselijk bent kun je beter niet te veel koffie, vruchtensap, frisdrank of limonade drinken. Je kunt ook misselijk worden als je alcohol drinkt of rookt, dus probeer dit ook zoveel mogelijk te beperken. Lees hier meer tips om buikklachten te voorkomen tijdens het uitgaan. Koffie drinken op verkeerde momenten, kan ook zorgen voor misselijkheid. Indien je heel moe bent, valt koffie vaker verkeerd, dan dat je je goed voelt. Sommige mensen kunnen niet tegen cafeïne of andere stoffen in koffie. Probeer eens een keer decafé en kijk of dat beter gaat. Daarbij kun je ook misselijk worden van zoete dranken, zoals vruchtensap en limonade. In vruchtensap zit veel fructose en kan buikpijn, brandend maagzuur en oprispingen veroorzaken. Indirect kun je hierdoor ook weer misselijk worden. Limonade is super chemisch en kan alleen om die reden al verkeerd vallen. Verse gemberthee of lauwwarm water met citroen kunnen juist wel helpen om je misselijkheid te verminderen. Bekijk dit artikel over het kruid gember.

2. Hoeveel je drinkt ook van belang om misselijk te verminderen

Hoeveel kun je het beste drinken als je misselijk bent? Kun je beter kleine beetje drinken en doe je dit zittend of staand? Er zijn velen manieren om te drinken. Ineens te veel water in één keer drinken kan ervoor zorgen dat je last krijgt van misselijkheid, zeker als het gaat om koud water. Het kan als een blok op de maag vallen. Misschien herken je wel dat je dan een waterbuik krijgt die geluid maakt of ben je plotseling heel opgeblazen en misselijk. Je kunt hier meer lezen over de oorzaken van rommelende darmen. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, zeker als je misselijk bent. Heb je nu dorst of wordt je al misselijk als je denkt aan dat je iets moet gaan drinken. Wacht in het laatste geval even of probeer om heel kleine slokjes te nemen. Tenzij je al uren niet gedronken hebt. De misselijkheid kan dan juist veroorzaakt worden door te weinig drinken. Het is ook prettiger als je misselijk bent om (half) recht overeind te gaan zitten. Door rechtop te zitten, kun je voorkomen dat je nog misselijker wordt. Drink dus rechtop en neem een paar kleine slokjes; wat comfortabel aanvoelt voor je lichaam.

3. Misselijkheid en maagpijn door te drinken tijdens of vlak na de maaltijd

Misschien heb je juist gehoord dat je minimaal 2 liter water moet drinken en het liefst de hele dag door. Voldoende vocht binnen krijgen in natuurlijk belangrijk, maar het is niet altijd handig om te drinken tijdens het eten of vlak erna, zeker als je last hebt van misselijkheid. Op het moment dat je drinkt bij het eten wordt de pH-waarde in het lichaam veel hoger (meer basis) en kan voedsel minder goed verteerd worden. Het maagzuur zou ongeveer even zuur moeten zijn als citroensap. Daarbij wordt de maaginhoud veel groter als je drinkt bij het eten. Stel dat de warme maaltijd die je gaat eten 400 gram is en je drinkt er 2 glazen water van elk 200 ml bij, dan is het volume in de maag verdubbeld. Dit kan misselijkheid veroorzaken en ook andere klachten, zoals rommelende darmen en krampen. Lees hier meer over waarom je beter niet kunt drinken tijdens de maaltijd.

4. De verkeerde temperatuur kan misselijk veroorzaken

Een verkeerde temperatuur van de vloeistof kan er ook voor zorgen dat je misselijkheid en maagpijn krijgt. Neem liever geen yoghurt die net uit de koeling komt, want dan is het verschil in temperatuur te groot (van 7 naar 38 graden Celsius) en moet het lichaam dit helemaal opwarmen. Haal deze liever een half uur van te voren uit de koeling en doe er ook warme of producten op kamertemperatuur in. Te heette koffie, thee of soep kan ook voor klachten zorgen. Drink heel bewust een glas water en voel wat dit met je lichaam doet. Merk je dat het te koud voelt in je lichaam? Neem dan voortaan lauwwarm water.

5. Misselijk door teveel te drinken met je hoofd

Drink je meer met je hoofd (ik moet 2 liter water per dag drinken) of met je lichaam (heb ik hier behoefte aan?). Ik ken maar al te veel mensen die de hele dag door meerdere flesjes water drinken. Bij elke maaltijd, vlak erna en tussendoor. Dit hebben ze dan gehoord of gelezen en ze houden zich er blindelings aan vast. Misschien neem je zelfs iets te drinken omdat het van jezelf moet in plaats van dat je lichaam hier naar vraagt. Probeer om minder vaak te drinken en dan een iets grotere hoeveelheid in één te nemen, op het moment dat jij dorst hebt. Doe dit wel heel bewust en stop tijdig. Vraag je daarna ook af of het gene wat je drinkt wel lekker vindt. Drink je koffie met melk en suiker omdat je het lekker vindt? Of drink je het uit gewoonte met anderen en verdoezel je de smaak met melk en suiker? Goede kans dat je hier dan last van hebt. Accepteer dan gewoon dat je een theeleut bent.

Wil je inspiratie om je maagklachten te verminderen? Download dan hier mijn favoriete glutenvrije en lactosevrije recepten.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Janna Koopman:

Deel dit artikel online
Janna Koopman
Janna Koopman

Janna Koopman is een ervaren SEO copywriter en contentcoach, gespecialiseerd in HSP, voeding, darmgezondheid, voedselintoleranties, allergieën, hormoonklachten en ondernemen in de zorg. Met 11 jaar ervaring als diëtist en prikkelbare darmcoach inspireert ze graag lezers op de website van Inspirerend Leven over de relatie tussen HSP en darmklachten. Janna heeft diëtisten getraind en opgeleid tot PDS-coaches, en gebruikt haar expertise om de online zichtbaarheid van diëtisten, coaches en therapeuten te vergroten, en marketingtrainingen te geven aan diverse diëtistenteams.

Reacties
  1. Van Wees Marleen 21 februari 2020 - 21:55
    Reply

    Geachte mevrouw...door dit filmpje hoor ik net mijn dochter praten..zz heeft dan ook prikbare darm en ze weet niet wat ze moet etzn..voelt zich niet zo goed in haar vel omdat ze ook veel buikpij n heeft... ik heb na het medisch onderzoek niet echt het gevoel gekregen dat ze geholpen is...bestaat zo een coach ook in belgie?

  2. Janna Koopman 24 februari 2020 - 09:22
    Reply

    Beste Marleen van Wees, wat vervelend dat uw dochter last heeft van een prikkelbare darm en veel buikpijn heeft. Helaas bestaat er nog geen PDS-coach in België. We bieden wel telefonische coaching aan en coaching via Skype, Messenger of What's app video. Op die manier begeleiden we ook mensen uit o.a. België. Misschien vindt u het prettiger om eerst een maag-darmadviesgesprek in te plannen om te bespreken wat de beste aanpak is voor uw dochter. Meer informatie kunt u vinden via de volgende link: https://pdscoaching.nl/maag-darm-adviesgesprek/

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?