Home Gezondheid HSP: opgezette buik niet altijd door voeding – 5 andere oorzaken

HSP: opgezette buik niet altijd door voeding – 5 andere oorzaken

Door Janna Koopman
opgezette buik

Heb je regelmatig last van een opgezette buik en lijkt het niet altijd samen te gaan met wat je eet? Dit komt heel vaak voor bij mensen die HSP zijn! Zo ken ik veel mensen die de ene keer wel last krijgen na het eten van gluten, zoals een boterham, en dit een andere keer zonder problemen kunnen eten. Dit komt omdat er meerdere factoren meespelen met het krijgen van een opgezette buik. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken bij een opgeblazen buik die niet gerelateerd zijn aan voeding en vaak bij hooggevoeligheid voorkomt.

Opgezette buik bij HSP veroorzaakt door stress

Misschien heb je wel eens gehoord dat stress een dikmaker is of dat het in je lichaam gaat zitten. Niks is minder waar. Stress moet ontladen worden om te zorgen dat het niet in je lichaam gaat zitten. Vooral veel vrouwen in de overgang en HSP-ers hebben vaker te maken met een lijf die helemaal op gaat zetten bij stress. Kleding past dan niet meer vanwege een harde opgezette buik. Daarbij is het vaak ook lastig om af te vallen als je te maken hebt met stress. Je leest hier meer over de invloed van stress op de darmen en wat je hier tegen kunt doen.

Zorgen maken als oorzaak bij een opgezette buik bij HSP

Niet alleen wat je eet heeft invloed op je darmen. Negatieve gedachtes over voeding kunnen ook een opgezette buik veroorzaken. Ben je bijvoorbeeld bang dat je last krijgt van een opgezette buik na het eten van een boterham, dan is de kans veel groter dat je last van je buik krijgt. Niet alleen gedachtes over voeding, maar ook zorgen maken om iets, kan zorgen voor een opgezette buik. Wordt je elke dag wakker en maak je je zorgen of de hond nog wel genoeg eet? Of ben je bang dat je dat examen niet haalt? Dit kan ook een opgezette buik veroorzaken. Het kan helpen om te leren relativeren en de zorgen te laten voor wat het is. Onderaan deze blog vind je een oefening die kan helpen als je veel piekert of zorgen maakt.

Opgeblazen buik door een gehaast leven

Het hebben van een gehaast leven veroorzaakt in veel gevallen een opgezette buik. Leef je vanuit de waan van de dag, dan is het verstandig om eens te kijken hoe je meer rust kunt krijgen in het dagelijkse leven. Vraag jezelf eens af of je al die activiteiten wel allemaal moet doen. Moet je altijd naar alle verjaardagen gaan en naar alle vergaderingen of kun je dit ook wel een keer  afzeggen? Is het echt nodig om tijdens de lunchpauze door te werken of kun je even een kwartiertje rustig eten? Soms is dit niet makkelijk, zeker als je in de zorg of de horeca werkt waar het werk altijd doorgaat. Leg dan aan je werkgever uit dat je pauze nodig hebt om rustig te eten, zodat jij je beter voelt en beter kan presteren. De kans is dan groot dat je werkgever hier begrip voor heeft. Het kan ook helpen om een bodyscan meditatie te doen als break op je dag.

Energieproblemen als oorzaak bij een opgeblazen buik

Heb je naast een opgezette buik ook last van energieproblemen? Dan kan het ook zijn dat het energie tekort de oorzaak is van je opgezette buik. Hoe minder energie je hebt, hoe minder goed je lichaam kan functioneren. Door je energie probleem op te lossen kun je op die manier vaak je opgezette buik verminderen. Heb je last van een verminderde energie? Kijk dan hoe je dit kan verbeteren. Misschien slaap je wel te weinig of onregelmatig, eet je teveel suikers, heb je te weinig ontspanning op een dag en kun je slecht je grenzen aan te geven. Door dit aan te pakken, kun je dan je opgezette buik verminderen.

Wil je je opgezette buik verminderen door gepieker los te laten en beter te leren relativeren? Download dan de loslaatballon meditatie!

Boekentip: Wil je meer handige tips voor je gezondheid?

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Meer lezen? Bestel nu Eet meer energie bij onze webshop Boekenwereld.com voor
€ 22,50

 

Lees ook deze artikelen van Janna Koopman:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

8 reacties

Lone 23 januari 2020 - 07:11

Eigenlijk is er dus maar 1 reden: Stress!

Reply
Angela 2 februari 2020 - 09:06

Stress ja, mijn leven staat er bol van…

Reply
Janna Koopman 3 februari 2020 - 18:51

Wat vervelend om te horen dat je zoveel last hebt van stress, Angela. Misschien kan de loslaatballon je helpen om wat meer stress los te laten? Mocht je dat fijn vinden, dan kun je deze hier gratis downloaden: https://pdscoaching.nl/de-loslaat-ballon-meditatie/

Reply
Angela 4 februari 2020 - 12:28

Bedankt Janna, ik ga de meditatie zeker doen!
Als jij dan een kaarsje aan wilt steken en/of positieve energie wilt sturen naar de baas van mijn man, dat hij zijn salaris betaald en niet meer zo moeilijk doet, terwijl mijn man ziek thuis is na een openhartoperatie, ben ik nog dankbaarder!
Groetjes, Angela

Reply
Janna Koopman 4 februari 2020 - 13:48

Super dat je de meditatie gaat doen! Hoe vaker je hem doet, hoe beter hij werkt. Ik wil best positieve energie sturen tijdens een meditatie en op die manier een intentie bepalen, maar ik heb geen invloed op de uitkomst er op. Misschien kun je zelf ook positieve energie zenden? Heel veel sterkte met je man.

Reply
Muriëlle 12 mei 2020 - 12:47

Hoi Janna, misschien ook heel mooi om deze op http://www.soulinstituut.nl te plaatsen? Ik ga hem zeker gebruiken, maar gun nog meer mensen deze hulp!

Reply
Nicole Pol 30 juli 2020 - 08:38

Dit is heel herkenbaar. Sinds Corona ben ik aan het thuiswerken, ik heb mijn kantoor opgezegd omdat ik voelde dat ik meer in lijn wilde werken met mijn eigen natuurlijke cycli. Het werkt fantastisch voor mijn maag en buik! Mijn systeem is veel meer ontspannen – ik zie nu zo duidelijk dat ik vanuit een prestatiemodus mijn bedrijf aan het runnen was. Dat leverde veel stress op inderdaad.

Reply
Arman 14 augustus 2020 - 09:34

Te makkelijk om zomaar te roepen: “Het is stress!!” Wij, en ja dat is dus iedereen zonder uitzonderingen, functioneren, denken en creëren vanuit (voornamelijk) vijf hoofdvormen van intelligentie en die vijf vormen creëren zo allemaal hun eigen vormen van (onnatuurlijke = aangeleerde/gekopieerde) stress. Aangezien er een “maatschappij” is ‘ontstaan’ zeg maar, doel bewust gecreëerd) i.p.v. een gelijkwaardige NATUURLIJKE samenleving die voornamelijk kijkt naar slechts 1 vorm van intelligentie mag het magnetische energiewezen, het aangeleerde/gekopieerde idee van een mens, zich gaan afvragen waarom er geen tot zeer weinig aandacht wordt gegeven aan de andere hoofdvormen van intelligentie. Dit aangezien die dus meer dan vaak, zeg maar altijd, verantwoordelijk zijn voor geestelijke/energetische, emotionele, fysieke, sexuele klachten.

Reply

Laat een bericht achter