Bewustzijn

Zonnevlechtchakra & grenzen stellen: kom in balans door je derde chakra te versterken

Door Lisa Ensing
Zonnevlechtchakra & grenzen stellen: kom in balans door je derde chakra te versterken

Het zonnevlechtchakra (ook wel manipura, navelchakra of solar plexus genoemd) is het stralende zonnetje van je chakra’s. Met geel als kleur is dat ook niet zo gek. Het chakra zit in het midden van je lichaam en is onder andere verantwoordelijk voor grenzen stellen, je ego en (wils)kracht. In dit artikel vind je alles wat je wilde weten over dit derde hoofdchakra, samengesteld uit prachtige boeken van AnkhHermes.

De energie van het derde chakra is de stuwkracht in je leven, de kracht om zelfverzorgend, weerbaar en doeltreffend te zijn.

Basisinformatie over het zonnevlechtchakra

Het derde energiecentrum, het zonnevlechtchakra, is een zeer krachtig en transformatief centrum. Het wordt ook wel manipura, het navelchakra of solar plexus genoemd. Het derde energiecentrum ligt ter hoogte van het middenrif. Het exacte punt van het manipura-chakra ligt op het zachte, gevoelige plekje net boven je navel. Dit is ook het punt van de in- en uitgang van de ziel.

Kleur: geelgoud.
Geur: citroen, versgebakken brood en pasta.
Element: vuur. Het innerlijke vuur, de warmte van vuur, het licht van vuur, het louterende en transformerende van vuur.
Smaak: bananen, gele pepers, meloen, mais, boekweit, volle granen, kiemen.
Overtuiging: ‘ik ben sterk’.
Innerlijke expressie: bescherming tegen een vijandige omgeving, vitaliteit, persoonlijke aantrekkingskracht en charisma, levenslust, proactief zijn, wilskracht, authentieke keuzes, achter je keuzes staan, je verbinden met je sociale omgeving/vrienden.
Uiterlijke expressie: weloverwogen risico’s leren nemen en uit je comfortzone komen, je levensopdracht formuleren, keuzes van anderen respecteren, eigen grenzen stellen en die van anderen respecteren, anderen steunen, andermans successen bewonderen, leren jaloezie los te laten, levensverhalen lezen van mensen die je inspireren en die je persoonlijke kracht aanwakkeren, de balans versterken tussen werk en privé, advies vragen als je niet tevreden bent met je werk.

Bijbehorende organen en emoties

In het manipura-chakra liggen verschillende organen en lichaamsdelen die elk een eigen emotie bij zich dragen:

 • De lever (boosheid)
 • De alvleesklier (diep verlangen)
 • De maag (gedachten/ stress)
 • Gal (verbittering, teleurstelling)
 • De milt (twijfel en verdelen van energie, eventueel zware gevoelens of depressie)
 • Dunne darm
 • Borstwervels
 • Lage luchtwegen

Psychisch gaat het bij het derde chakra om het opdoen van ervaringen in de confrontatie met de buitenwereld. Door het verwerken van deze ervaringen zullen toekomstige handelingen gevoed worden. In deze confrontatie met de buitenwereld ontwikkelt zich het ik-besef.

De zonnevlechtchakra en het ego

Als je de gehechtheid aan het oordeel van de buitenwereld durft los te laten, kun je in contact komen met een stille kracht in jezelf die al je handelingen voedt. – Klaas-jan van Velzen

Het derde energiecentrum staat voor het ik, de wilskracht en het ego. Het reageert sterk op emoties. Het zonnevlechtgebied zou je kunnen zien als de schakelaar tussen het hoger en het lager zelf. Volg je de goddelijke wil, of laat jij je leiden door de wil van de maatschappij en door je ego? Het is de keuze om te luisteren naar het stille weten vanbinnen, of de dingen naar je hand te willen zetten.

De energieën van het navelchakra

Als de energie in evenwicht is, is je handelen verbonden met je eigen kern.

De energie van het derde chakra is de stuwkracht in je leven, de kracht om zelfverzorgend, weerbaar en doeltreffend te zijn. Het derde chakra kan worden beschouwd als de energiecentrale van waaruit de prana over het geheel wordt verdeeld.

De energieën van het navelchakra zijn ook het centrum van waaruit we contact hebben met de wereld. Het is de verbinding van het gevoel van onszelf met de wereld – wij in relatie tot de wereld. En het heeft daarom veel te maken met ons vermogen om te handelen. Waartoe voelen we onszelf in staat, wat kunnen we ‘daarbuiten’ doen, buiten onszelf?

Op het niveau van onze geest weerspiegelen de energieën van het navelchakra ons zelfvertrouwen en onze eigenwaarde: vertrouwen we erop dat we effectief kunnen optreden in de wereld? Op het niveau van de vaardigheid manifesteren deze energieën zich als ons vermogen om op een effectieve manier onze mentale energie te gebruiken: hebben we de focus en het organisatietalent, het doorzettings- en uithoudingsvermogen om voor elkaar te krijgen wat we ons ten doel hebben gesteld?

Als de energie in evenwicht is, is je handelen verbonden met je eigen kern. Je blijkt dan over een kracht te beschikken die je niet voor mogelijk had gehouden. Je wordt niet moe van bezig zijn, integendeel, je wordt juist steeds enthousiaster. Als je met die kracht in contact bent, is het alsof je de werkzaamheid van de ongeziene, vormloze wereld voelt.

Grenzen stellen

Ons navelchakra gaat ook over het stellen van grenzen, de lijnen die we trekken tussen onszelf en anderen. Dat wil zeggen, grenzen in termen van ons vermogen om ‘nee’ te zeggen (niet langer meer anderen willen pleasen), en dat we staan op de respectvolle behandeling die we verdienen. Het gaat ook over energetische grenzen – ons vermogen om een energetisch filter te creëren dat de energieën afschermt van anderen en de wereld om ons heen die we toestaan in ons energielichaam te komen.

Zo bescherm jij jezelf:

Zo bescherm je jezelf en je aura tijdens negatieve energetische uitwisselingen
Hoe kun je omgaan en jezelf beschermen tegen entiteiten?

Versterk je navelchakra

Heb je het gevoel dat jouw manipura uit balans is of wil je weten hoe je je de navelchakra versterkt? Met deze tips uit Chakrakracht voor vrouwen van Lisa Erickson kun je de kracht van dit gele chakra voelen:

 • Alle momenten waarbij je voelt dat je het kunt, zijn ook de momenten waarop je navelchakra sterk is. Richt je op momenten waarop je niet aan jezelf twijfelt of je onzeker voelt.
 • Focus op de dingen die je hebt bereikt. Dat hoeven geen successen te zijn die erkend zijn door anderen – het belangrijkste is dat je op dat moment het gevoel had dat je iets had bereikt.
 • Voel je kracht wanneer je uitblinkt in organisatievermogen en efficiëntie. De energie van ons navelchakra gaat niet alleen over voelen, maar ook over precisie in de vorm van organisatievermogen en efficiëntie. Benut dan deze mentale staat en focus op het moment wanneer je erin terechtkomt.
 • Neem een stap terug wanneer een situatie onoverzichtelijk wordt. Het vermogen om een stap terug te doen in een bepaalde situatie en haar objectief (of zo objectief mogelijk) te beoordelen is namelijk een van de kenmerkende energieën van het manipura-chakra. Het vermogen om je los te maken van emoties en gehechtheden, de twee kanten van een kwestie of conflict in ogenschouw te nemen, of een stap terug te doen en het grote plaatje te zien, is verbonden met een evenwichtige, meer abstracte uitstraling van de energieën van het navelchakra.

Wil je meer tips voor het in balans brengen van je derde chakra? Of wil je meer te weten komen over dit en andere chakra’s? In de onderstaande boeken, die ook als bron voor dit artikel zijn gebruikt, lees je alles over de chakra’s en verwante zaken:

Bronnen:

Lees verder over de andere chakra’s:

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?